Foto: Pavel Jiřík st.
Když béčka nejsou „žádná béčka“...
01.03.2023

Když béčka nejsou „žádná béčka“...

Béčka, neboli rezervní týmy, jsou nedílnou, důležitou a někdy i klíčovou součástí života fotbalového klubu. Už jen pamětníci, mezi které patří i autor těchto řádek, si vzpomenou, jak důležitou roli v našem fotbale sehrála béčka v šedesátých letech minulého století.

Začalo to v sezóně 1961/1962 ojedinělou událostí, kdy vojenská Dukla Tábor sestoupila z 2. ligy. Jenže B-tým klubu ve stejné sezóně vyhrál jihočeský krajský přebor (tehdy třetí nejvyšší soutěž), postoupil a tím zůstala druhá liga u Jordánu zachována.

Hned v následující sezóně 1962/1963 se podařil parádní kousek rezervě Zbrojovky Brno, tehdy pod názvem Spartak Brno ZJŠ B. Ta totiž vyhrála jednu ze tří skupin 2. ligy (připomeňme, že tehdy startovaly v soutěžích i slovenské týmy). Ovšem brněnský A-tým hrál 1. ligu, a tak místo Brna B tam postoupil Třinec.

A v sezóně 1964/1965, kdy se Slavia natrvalo vrátila do 1. ligy z A-skupiny 2. ligy, vyhrála B-skupinu 2. ligy, tak trochu ve stínu postupového tažení sešívaných, rezerva Dukly Praha B. Byl to podobný případ, jako tři roky předtím. Protože v 1. lize hrála Dukla A, radovali se z postupu mezi elitu druzí fotbalisté Hradce Králové.

My se teď, před startem jarní části fotbalových soutěží, podívejme, jak si na podzim vedla nejúspěšnější béčka pražského fotbalu.

Tabulky vedou čtyři pražské rezervy

Jednoznačně nejviditelnější úspěch zaznamenal B-tým Bohemians 1905 v A-skupině ČFL. Ten přezimoval na 1. místě s 32 body. Jeho pronásledovatelé – pražská Admira a Jiskra Domažlice - posbírali po 31 bodech, a tak bude jaro v ČFL ještě hodně zajímavé. Připomeňme jen, že béčko Bohemky zničilo tým z Chodska 5:0 a vyhrálo na Admiře hladce 3:0.

Procházíme-li jednotlivé soutěže mužů, dostáváme se do 1. B třídy, skupiny A. Tam na podzim zjevně kralovalo a tabulku vede béčko Spojů. Posbíralo 39 bodů. A jeho největší soupeř? Opět béčko, a to rezerva Meteoru VIII. Ta přezimovala s pětibodovou ztrátou. Jestliže A-tým Spojů míří z Pražská teplárenská přeboru za divizním cílem, bylo by velkým překvapením, kdyby B-tým už na podzim tohoto roku nekopal 1. A třídu…

Značně neobvyklé obsazení má 2. třída, skupina B. Z 12 účastníků tam totiž napočítáme hned 11 B-týmů, jediným áčkem je Meteor Kačerov. A tak by bylo s podivem, kdyby tabulku nevedl některý B-tým, což platí o Unionu Strašnice B s 26 body. O konečně prvenství si to béčko Strašnic rozdá hlavně s B-týmem SK Dolní Chabry, který má po podzimu jen o 2 body méně.

A čtvrtým pražským B-týmem, který odstartuje do jarní poloviny soutěže z 1. místa, jsou Kbely B ve 3. třídě, skupině C. Mají 21 bodů, tedy o 3 více, než druhý v pořadí tým Hostivaře C.

A jedna tak trochu kuriozita závěrem: v B-skupině 3. třídy na podzim dominovaly hned tři rezervy. Přitom ovšem na čele tabulky je C-tým (!) Újezdu Praha 4 s 24 body před béčky Štěrbohol (22 bodů) a Xaverova (21 bodů). I tady bude jaro ještě hodně poutavé.

V dorostu zatleskejme béčkům Slavie

Druhou nejvyšší soutěží starších i mladších dorostenců je Česká liga U19, respektive U17. A klobouk dolů, tabulky obou vedou sešívané rezervy.

Ve starším dorostu si Slavia B na podzim připsala 49 bodů a na prvním místě trůní zaslouženě. Druhý Liberec má o pět bodů a čtvrtá Sparta B dokonce o dvanáct bodů méně.

V dorostu mladším vede Slavia B s 51 body. Druzí CU Bohemians A vybojovali 46 bodů. Sparta B je pátá a za svým sešívaným rivalem ztrácí 15 bodů…

Třetí nejvyšší českou soutěží staršího i mladšího dorostu jsou tři skupiny divizí. V kategorii U17 přezimuje na čele tabulky tým CU Bohemians B se 42 body. Před druhým béčkem Hradce Králové zatím drží klokaní naděje náskok 5 bodů.

A teď do Prahy…

V Přeboru mladšího dorostu najdeme v čele tabulky Admiru B. Má 34 bodů a vede o 4 body před jiným béčkem, a sice rezervou Motorletu.

Poslední B-týmem z metropole v našem přehledu, který po podzimu vede tabulku své soutěže, je ve 2. třídě mladšího dorostu rezerva Aritmy. Vybojovala zatím 27 bodů, což je o 5 bodů více, než druhý Újezd Praha 4 a třetí Kunratice.

Statistiky nám ukazují, že některá béčka ve svých soutěžích opravdu nejsou „žádná béčka“… Celkem 9 pražských rezerv v kategoriích mužů a dorostu tedy odstartuje do jarní části z pozice lídra tabulky.

V létě se zase ohlédneme za tím, jak si B-týmy vedly, a tuto bilanci znovu zveřejníme.