Foto: Jiří IPSER
I. B třída: Yanakov z béčka Spojů skóroval víckrát než šest mužstev
24.02.2023

I. B třída: Yanakov z béčka Spojů skóroval víckrát než šest mužstev

O I. B třídě, což je sedmá úroveň soutěží českého fotbalu, se toho fotbalový fanoušek z médií moc nedozví. A přece i v této soutěži najdeme borce, jejichž výkonnost se značně vymyká průměru. Takových, co jsou na hřištích opravdu vidět a kteří se v zápisech o utkáních objevují výrazně častěji než jiní. Pokud jde o střelce, pak naprostou jedničkou pražské I. B třídy je Ivan Yanakov (28) z béčka TJ Spoje.

Tenhle ostrostřelec lídra A skupiny I. B třídy nastřílel na podzim loňského roku soupeřům celkem 24 branek, což představuje úctyhodný průměr 1,6 gólu na každých devadesát minut strávených na hřišti. Není divu, že se tento kanonýr začal objevovat i v sestavě A týmu Spojů, usilujícího o postup z Pražská teplárenská přeboru do divize.

Taky druhý v pořadí Oleksandr Koval (teprve 17), talentovaný autor 19 branek (průměr 1,26), hraje za tým zařazený do A skupiny. A sice za Mezinárodní Svaz Mládeže, kterému patří po podzimu 6. příčka v tabulce.

Až na třetím místě v pořadí kanonýrů hledejme prvního hráče z B skupiny. Celkem 18 gólů (průměr 1,2) si připsal matador Daniel Kocourek (36) z Vinoře, která figuruje po podzimu na 2. místě tabulky.

Její lídr, Bohnice, získal ze všech 32 účastníků této soutěže největší počet podzimních bodů – 40. Ovšem nejlepší bohnický střelec Jakub Shejbal (23) s 16 brankami (průměr 1,06) drží mezi kanonýry I. B třídy až čtvrtou pozici.

Také pozoruhodného průměru 1,0, tedy 15 vstřelených gólů, docílil Jakub Maivald (28) z Čakovic (A skupina, 3. místo).

To je tedy pětice těch nejlepších.

A jak je to dál? Celkem čtyři hráči vsítili po 12 brankách (průměr 0,8). A sice dva borci Stodůlek (A skupina, 4. místo) Michal Klouda a Adam Teslík, Josef Vladyka z Lipenců (skupina A, 8. místo) a konečně Karel Procházka z rezervního mužstva Čafky (skupina B, 4. místo).

Závěrem jedna fotbalová rarita, skutečně hodná zápisu do kronik. Shora zmiňovaný bombarďák I. B třídy Ivan Yanakov nastřílel během podzimu sám víc branek, než týmy Radotína B, Řep, Újezdu n. Lesy B, JM Chodov, Řeporyjí a Písnice…

(Údaje jsou čerpány z oficiálního webu FAČR)