Foto: Pavel Jiřík st.
Uhříněves chce střílet více gólů, ráda by i podruhé obrala lídra. Proč hráči měnili na podzim barvu vlasů?

Uhříněves chce střílet více gólů, ráda by i podruhé obrala lídra. Proč hráči měnili na podzim barvu vlasů?

Deváté místo, jednadvacet bodů. Nováček z Uhříněvsi se v prvním poločase Pražská teplárenská přeboru neztratil. Šest výher, šest porážek, remíza s lídrem ze Spojů a také třetí nejlepší defenziva s pouhými dvaceti inkasovanými brankami. To je podzimní vizitka Čechie. „Jsme nováčkem, takže kdyby se povedlo deváté místo udržet, budeme spokojení,“ říká Martin Kovařík, hrající asistent týmu.

Příprava běží naplno, jak jste zatím s průběhem v Uhříněvsi spokojení?
Myslím, že je to stejné jako každý rok. Pro hráče to není příjemné období, všichni vědí, že se toho musí hodně naběhat, protože se pak ze všeho žije po zbytek sezony. Ale je to třeba, přebor je fyzicky náročná soutěž.

Je to největší rozdíl po příchodu do vyšší soutěže?
Do přeboru jsme chtěli, věděli jsme, že to bude fotbalovější. Je tu celá řada hráčů, kteří by mohli kopat ve vyšší soutěži, ale třeba se jim už nechce jezdit daleko na zápasy. V přeboru jsou spokojení a nikam už se neženou.

Na rozdíl od jiných celků jste se vydali na soustředění. Jaký byl zájem?
Máme v týmu skvělou partu, chtěli jsme někam společně vyrazit. Věděli jsme, že nejedeme jen tak někam na chatu. Bylo třeba něco odmakat a pak samozřejmě utužit partu. Jelo nás přes dvacet a bylo to fajn.

V zimě bylo dost sněhu, takže jste si dali třeba i závod na lyžích?
Ne, ne. Byla to hrubá příprava. Lyže jsme ale nechali doma, všechno se odběhalo.

Po návratu ze soustředění jste proti Třeboradicím hráli zápas na třetiny, proč?
Původně proti sobě měly nastoupit áčka a rezervy. Ale oběma týmům chyběli nějací hráči, tak se hrálo jen jedno utkání. Byli jsme po soustředění, prohráli jsme 0:3. Na druhou stranu tam jsou i slušné výsledky. S Hřebčí jsme třeba hráli nerozhodně 0:0.

Na čem se snažíte během podzimu nejvíce zapracovat?
Dali jsme jen jedenáct gólů, neproměňujeme šance, takže určitě chceme zlepšit koncovku a dát více branek. S tím jsme měli problém.

Naopak fungovala defenziva. Také jste byli jedním ze dvou celků, který obral o body vedoucí Spoje. Dá se to na jaře zopakovat?
Bylo by to krásné, kdyby se to povedlo. Mají silný tým, ten zápas byl náročný fyzicky i psychicky. Určitě se o to pokusíme.

Jsou nějaké odchody a příchody?
Do přípravy se zapojili mladí kluci z dorostu, naskakují do zápasů, poznávají dospělý fotbal. Určitě s nimi počítáme, v létě vyjde hodně mladých hráčů. Záleží jen na nich, jak k tomu přistoupí a řeknou si o šanci.

Když jste mluvil o dobré partě, všiml jsem si, že pilíř defenzivy Tomáš Podvín dohrával podzim s přelivem na hlavě. Za tím bylo nějaké hecování?
Přesně tak. Tomáš hrál dlouho na Motorletu a aby vyhecoval mužstvo, tak řekl, že když se proti béčku Motorletu vyhraje, že si obarví hlavu. A stalo se. Myslím, že je to normální, když má hráč k nějakému soupeři nějaký vztah, že se vypíše motivace. Někdo dá za výhru do kabiny občerstvení, jinde je finanční motivace, nebo se udělá třeba taková věc, jako udělal Tomáš.

Na podzim nebyl jediný, kdo v Uhřiněvsi měnil barvu vlasů. Kdyby se takhle postupovalo před každým zápasem, možná by bylo těch barevných hlav opravdu hodně...
V přeboru se stává docela často, že má někdo k týmu soupeře nějaký vztah, ale řeší se to spíš jinak, třeba tím občerstvením nebo finanční motivací. Ale je pravda, že u nás další kluci taky museli změnit barvu vlasů. To se ale týkalo výsledku prvoligového derby Slavie se Spartou. Oba týmy mají u nás pochopitelně fanoušky a řeklo se, že poražení půjdou do barveného přelivu. Bohužel prohrála Sparta... Ale musím říct, že někomu to nakonec i slušelo a třeba Matěj Bobek si barvu i nechal...