Foto: Jiří IPSER
Záložník Janoušek se po pauze vrací do přeboru. Podolí ale vyměnil za Královice

Záložník Janoušek se po pauze vrací do přeboru. Podolí ale vyměnil za Královice

Do Pražská teplárenská přeboru se po půlroční pauze naplno vrací výrazná fotbalová osobnost: brilantní technik Jiří Janoušek už ovšem nebude hájit barvy Podolí, které v zimě vyměnil za Královice. Tam se dohodl na angažmá do konce sezony. Cíl je jasný: pomoct novému týmu k záchraně. „Jsem si jistý, že nesestoupíme,“ říká 39letý tvůrce hry, který v minulosti hrál za Háje, Duklu JM a zmiňované Podolí.

Po minulé sezoně jste si chtěl dát pauzu od fotbalu, takže Podolí začalo sezonu bez vás. Proč vlastně?
Každý den jsem měl fotbal. Kromě velkého fotbalu hraju hanspaulku, veteránskou ligu, futsal. Bylo toho na mě moc. Takhle jsem to jel 20 let a cítil jsem, že si potřebuju odpočinout. Do toho jsem měl práci, která se těžko kloubila s tréninky, tak jsem omezil velký fotbal, který mi zabíral nejvíc času.

A povedlo se vám odpočinout si?
Povedlo. I zdravotně se teď cítím super. Potřeboval jsem si odpočinout, teď už mám do fotbalu zase chuť. Trochu mi chyběly zápasy, ale jinak to byl příjemný půlrok, musel jsem ubrat. I přítelkyně mi říkala, ať něco omezím, ale po tom půlroce už říkala, ať jdu zase hrát. (směje se)

V jaké jste se vrátil kondici?
Ze začátku to bylo těžší, hrál jsem jen zápasy na hanspaulce, veteránech a futsalu. Ale mám psa, se kterým jsem, když už jsem věděl, že se chci vrátit, chodil každý den běhat, takže jsem se hezky rozdýchal. K tomu každý den cvičím, v tomhle by problém být neměl.

Vracíte se do přeboru, ale ne v dresu Podolí. Proč jste se takhle rozhodl?
Šéf klubu pan Dvořáček je super chlap, který mi hodně pomohl a i kvůli němu mě mrzí, že nebudu pokračovat v Podolí. Kdyby mi řekl, že si nepřeje, abych hrál jinde, tak bych jinam nešel, ale on je velkorysý a řekl mi, že je to na mém rozhodnutí, za což mu moc děkuji. V Podolí jsme se asi špatně pochopili ohledně mé pauzy, bylo to trochu nedorozumění.

V čem přesně?
Já potřeboval vypnout, lidé v Podolí si ale asi mysleli, že začnu dřív. No a já nezačal. Trenér se mnou pak už moc nepočítal, já chodil aspoň na lavičku, ale bylo to trochu na tlak. Já jsem taky svůj, určitě to se mnou trenéři nemají jednoduché, Petr (Majer) to dlouho skousával, ale ta pauza to mezi námi trochu narušila a nedělalo to dobrotu ani vůči klukům. Přišli noví hráči, trochu jsem z toho celkově vypadl a cítil, že by měla přijít změna. Rozešli jsme se v dobrém. S panem Dvořáčkem si pořád volám a Podolí budu fandit.

Domluvil jste se s Královicemi, ale počítám, že nabídek jste měl víc.
Volalo mi víc klubů. Některé už dřív, po rozhovoru s Petrem Majerem na vašem webu ještě víc. Byly to různé soutěže, něco ze středních Čech, ale největší zájem projevily Královice. Jejich manažer pan Janoušek mi volal snad každý den.

Předpokládám, že roli hrála i přítomnost hrajícího trenéra Jakuba Pospíšila, s kterým jste byli spoluhráči před lety na Hájích, ne?
Jasně. Pospa mě poprosil, abych mu pomohl zachránit Královice s tím, že si spolu zase po letech kopneme. Bydlím na Chodově, Královice jsou na mé straně Prahy, znám tam nejvíc kluků ze všech klubů, které byly ve hře, což je pro mě taky důležité. Byl jsem v kontaktu i s Duklou JM, kde jsem hrál dřív, ale tři tréninky v týdnu už by na mě byly moc, navíc by to byla role spíš jen na druhé poločasy jako střídající hráč. Královice mi dají ohledně tréninků víc volnosti, hrají útočný fotbal, mají hezké hřiště a zájem byl opravdu velký. Taky se mi líbila varianta, že zůstanu v pražském přeboru, protože se nemusí dojíždět, soutěž má svoji kvalitu, je výborně medializovaná a navíc tady znám spoustu lidí. V podstatě pořád hraju proti někomu, koho znám.

Tak třeba v Podolí určitě. Jak se těšíte na vzájemný zápas?
Dobrá otázka… Určitě to bude hodně specifický zápas. Mám tam hodně kamarádů a přeju Podolí jen to nejlepší. Mají o šest bodů víc než Královice, takže věřím, že se oba týmy v přeboru zachrání. Mě se ale tenhle zápas týkat nebude, tedy ne v aktivní roli na hřišti: domluvili jsme se s panem Dvořáčkem i v Královicích s panem Janouškem, že ho vynechám.

Nevadilo vám při rozhodování, že Královice čeká boj o záchranu? Určitě jste měl nabídky i z vyšších pater tabulek.
Aspoň máme o co hrát. Ale jsem si jistý, že nesestoupíme. Co jsem viděl, tak Královice mají rychlé kraje a celkově dobrý mančaft. Bude důležité, jak se budeme scházet, ale už teď tvrdím, že určitě nesestoupíme.