Foto: Jiří IPSER
Braník nabírá sílu se soupeři z vyšších soutěží, trenér Růžička chce dát prostor mladým

Braník nabírá sílu se soupeři z vyšších soutěží, trenér Růžička chce dát prostor mladým

Tři kola před koncem podzimu přišel trenér Lukáš Růžička do Pražská teplárenská přeboru, když se jej rozhodl angažovat Braník. Tým pod jeho vedením získal sedm bodů a do jara půjde ze šesté příčky. „Budeme pracovat na fyzičce a začleňování mladých hráčů do týmu,“ neskrývá plány kouč, který do nejvyšší pražské soutěže zamířil po angažmá u rezervy Příbrami.

Pojďme se na úvod vrátit k vašemu nástupu do klubu. Přišel jste tři kola před koncem podzimu, bez možnosti posil. Neříkal jste si, že bude lepší počkat na přestávku?
S vedením branického klubu jsme byli v kontaktu už dřív, ale přišla nabídka béčka Příbrami. Jenže tam to nakonec šlo od deseti k pěti, nebo spíš k minus milionu. Takže když se pak Braník rozhodl odvolat trenéra, na nabídku už jsem kývl. Bylo to po mém konci v Příbrami, takže nebylo proč váhat.

Jaký dojem na vás Braník za dobu vašeho působení udělal?
Všechno funguje o iks levelů lépe než v mém posledním působišti. Opravdu všechno do sebe po mém konci v Příbrami zapadlo.

Dá se říct, že i výsledkově. Braník pod vaším vedením uhrál za tři kola sedm bodů a málem jich bylo devět. Jak jste spokojený?
Je pravda, že jich málem bylo devět. Nad Kolovraty jsme vedli dvacet minut před koncem 3:1, pak jsme ale udělali chybu, bylo tam nedostoupení hráče a soupeř snížil. A vlastně v poslední vteřině jsme dostali gól na 3:3.

Takže hodnocení těch sedmi získaných bodů je jaké?
Je třeba si uvědomit, že je Braník nováčkem, splnil úkol a dostal se do přeboru. Ty body jsme uhráli ve chvíli, kdy jsem kluky neznal a vlastně jsem neměl ani konkrétní představu o kvalitě přeboru. Kdyby mi někdo po nástupu řekl, že uděláme za tři kola sedm bodů, asi bych je bral. Ale samozřejmě mrzí, že jich při tom, jak se vše vyvíjelo, není devět.

Viděl jste před nástupem do klubu nějaký zápas branických fotbalistů a viděl jste nějaký problém ve hře týmu?
Dvakrát jsem se byl na utkání podívat. Co jsem viděl, tak od šedesáté minuty odpadává tým fyzicky. Jinak bylo vidět, že tam kvalitní fotbalisté jsou, o tom žádná.

Ke změně trenéra sáhl Braník po remíze na Tempu, což jsem nevnímal jako špatný výsledek...
Pro Braník byl získaný bod fantastický. Bylo to tak, jak jsem o tom mluvil. Po hodině hry začalo mít Tempo navrch a mohlo klidně přidat pět, šest gólů.

Chápu to tedy správně, že hlavním cílem bude zapracovat na kondici týmu?
Na tu já dávám důraz ve všech působištích, je to moje filozofie. Na systému přípravy jsem nic neměnil. Trénujeme třikrát v týdnu a k tomu máme zápas. Hráči mají přitom i možnost čtvrtého tréninku. Všechno odpracujeme na hřišti.

Jaký je o přidané tréninky zájem?
Ten trénink je společný s dorostem. To je další úkol, který v klubu máme, že chceme mladým pomáhat, aby měli jednodušší přechod do dospělých. Zájem dospělých moc není. Tu šanci hráči mají, ale je třeba respektovat, že je klukům okolo třiceti let, jsme v amatérském fotbale, kde hráči mají zaměstnání, rodiny, vybírají si dovolené.

Pokud se podíváme na přípravné zápasy, máte hodně kvalitní soupeře z vyšších soutěží. Co tím sledujete?
Hráli jsme třeba s Povltavskou akademií, sice jsme prohráli, ale herně to špatné nebylo. Máme soupeře ze třetí ligy, divize, špičky Středočeského přeboru, mládežníky Dukly a Sparty. Cílem je jediná věc: chci, aby si hráči zvykli na vyšší tempo.

Jaký dojem na vás udělal Pražská teplárenská přebor?
Soutěž se mi hodně líbí. Zápasy mají kvalitu, jen jsou tam fáze, kdy si týmy vyberou něco jako pětiminutový odpočinek. I proto hrajeme proti týmům z vyšších soutěží, kdyby se nám něco takového stalo, potrestaly by nás góly. Povedené utkání jsme odehráli třeba s Nespeky, kdy jsme vyhráli 6:1, a to jsme mohli dalších šest branek přidat.

Máte představu, jaké změny nastanou během zimy v kádru?
Nepřivedli jsme nikoho, spíš jsme se některých hráčů „zbavovali“. Chceme zapracovat na větším propojení dorostu s muži. Zatím ale odešli jen tři kluci z béčka. Trénujeme dohromady, před víkendem se rozdělíme na dva týmy a hrají se zápasy. Moc rád bych zapojil mladé hráče a klidně jim dal šanci v áčku.

Zařadil jste do zimní přípravy nějakou specialitu?
Kluci mohou využít posilovnu, doporučuji jim strečink, bazén. Využíváme novou umělou trávu, to je fantazie, jaké máme zázemí.

Od třetího místa Braník dělí pět bodů. Kam až se budete chtít během jara posunout v tabulce?
Dotáhnout se výš je reálné, ale záleží na tom, do jaké míry půjdeme cestou začleňování mladých hráčů. To může mít samozřejmě vliv na výsledky. Za mě je to ale jednoznačně správné, že si klub vychová hráče a dá jim šanci. To je cesta, kterou chceme jít.