Foto: Pavel Jiřík st.
Úspěšný podzim nováčkovi nestačí, Tempo chce být silnější ve vzduchu

Úspěšný podzim nováčkovi nestačí, Tempo chce být silnější ve vzduchu

Dopřáli si delší zimní volno, nikam nespěchali. Teď už ale fotbalisté Tempa tvrdě trénují, aby byli dobře připravení na jarní část Pražská teplárenská přeboru. Nováček ze Lhotky má o motivaci postaráno, po první polovině nejvyšší pražské soutěže je na čtvrtém místě. „Byl to jeden z nejpovedenějších podzimů v historii Tempa. Ale vidím, jak týmy posilují, jaro bude pořádně těžké a nikdo nebude chtít spadnout,“ říká Petr Vanko, kouč ambiciózního nováčka.

Skončili jste čtvrtí, dostali od vás hráči delší zimní volno právě díky tomu?
Ne, ne. My to tak máme každý rok, že kluci dostanou čas na dobití baterek. Domluvíme se na delší pauze, začínat třeba 2. ledna nemělo cenu. Ve výsledku se mi zdá, že pak mají kluci i větší chuť do práce.

V jakém tempu jste s přípravou začali?
Na tréninky nás chodí kolem dvaceti. Jedeme tradiční model. Tři tréninky v týdnu a o víkendu zápas. Původně jsme si říkali, že bychom hráli přípravné zápasy v pátek večer, ale nakonec jsme od toho ustoupili. V mistrácích proti nám nikdo v pátek večer taky hrát nebude.

Takže jste zůstali u klasiky a hrajete v sobotu dopoledne?
Přesně tak. Je to dobré i v tom, že si hráči dají oběd, pokecá se. Platí to, co na podzim, parta funguje perfektně. To si po utkáních klidně dáme třeba večeři.

V týmu musí být pohoda, umístění těsně za stupni vítězů je odměnou za dobrou práci...
Bylo to dobré, se čtvrtým místem nemůžeme být nespokojení. Z některých utkání jsme mohli vytěžit víc, jindy se nám to zase rozumně vrátilo. Přece jenom jsme se posunuli do vyšší soutěže a hráli proti zkušeným soupeřům.

Na čem chcete během zimy nejvíce zapracovat?
Chceme být silnější při standardních situacích. Dostali jsme z nich hromadu gólů, ve výšce jsme měli velký deficit. V tomhle směru byl pro nás hodně přínosný přípravný zápas proti Dobříši. Pomoci by nám měl návrat Ondřeje Schwanka z Cholupic.

Jak to vůbec vypadá se změnami v kádru?
Pohyb v kádru vlastně není žádný. Všechno zůstalo na svém. Přidávají se mladí z dorostu. Snažíme se jen najít optimální mix zkušenosti a dravého mládí. Tým stavíme okolo ročníku 2001 a sbíráme zkušenosti. Myslím, že se vše daří a začíná se to propisovat i na výsledcích. I když přebor je neskutečně vyrovnaný.

Pokračuje i zkušený Petr Viktorin, kterého teď dlouhodobě pronásledují zdravotní trable?
Pokračují všichni. Vím, že to pro Petra nebylo jednoduché. Celou kariéru neměl žádné problémy a teď se ho to dlouho drželo. Musím zaklepat, že se to zlepšilo a věřím, že jeho čas ještě přijde. Jde mladým hráčům příkladem a je to obrovský přínos pro kabinu.

Podzim jste odehráli skvěle, čekáte, že druhá polovina Pražská teplárenská přeboru bude náročnější?
Čtu texty na webu a vidím, že týmy ze spodní půlky tabulky posilují. Nikdo nebude chtít spadnout, dole jsou i béčka, která se budou chtít dostat výš a budou silnější. Fakt jsem zvědavý, jak to dole dopadne a kdo nakonec spadne.

Asi jste rád, že už není ve hře systém se čtyřmi sestupujícími...
Tak v minulé sezoně tam ty týmy dole měly odstup. Obecně je ale přísné, když vám padá čtvrtina týmů v soutěži. Teď se to změnilo a za mě je to rozumnější. Je to takový kompromis.

Jak se vám zatím daří v přípravě? Zaznamenal jsem, že po prvním utkání s Tuchlovicemi jste i přes výhru 4:1 úplně nezářil.
Tam se protivník nesešel. Ale na rozběhání byl tenhle soupeř lepší. Vyhráli jsme i druhé utkání s Dobříší. Teď už to bude složitější. Čeká nás béčko Bohemky, Český Brod a Přední Kopanina.



Fotografie