Foto: Jiří IPSER
Nečekaná změna na Žižkově: Na lavičce skončil trenér Šmarda, tým vede Horňák
06.02.2023

Nečekaná změna na Žižkově: Na lavičce skončil trenér Šmarda, tým vede Horňák

Na podzim Viktoria Žižkov prohrála jediný zápas v B skupině České fotbalové ligy, stejně se ale slavný klub rozhodl pro změnu v trenérském týmu. Žižkovskou lavičku nečekaně v polovině zimní přípravy opouští kouč Michal Šmarda a střídá jej vicemistr Evropy z roku 1996 Michal Horňák, jenž na podzim vedl sparťanskou rezervu ve Fortuna:Národní lize. Sparta B skončila předposlední a Letenští sáhli ke změně, nyní tak byl Horňák bez angažmá.

Žižkov vede tabulku o devět bodů, za celý podzim inkasoval pouze šest branek a rozhodně míří ke splněné předsezonního cíle. Tím je návrat klubu z hlavního města do profesionálního fotbalu. K tomu ovšem potřebuje Viktorka vyhrát nejen skupinu B třetí ligy, ale i následnou baráž s nejúspěšnějším celkem skupiny A.

„Provádět změny v okamžiku, kdy je tým první, není možná standardní, ale všichni máme společný cíl, a k jeho naplnění musíme udělat vše, co považujeme za správné,“ snažil se změnu na místě trenéra vysvětlit v tiskové zprávě spolumajitel Viktorky, Milan Richter.

Jeho slova si lze nejspíše vyložit tak, že Žižkov sice pod taktovkou Šmardy sbíral body, jenže herní projev úplně neodpovídal představám vedení ambiciózního týmu z Prahy 3. Ten ponechal hráčům druholigové podmínky a bezpodmínečně se hned po roce chce vrátit do druhé nejvyšší soutěže. „Michalu Šmardovi patří poděkování za práci, kterou ve Viktorce během podzimu odvedl. To, jak tým za postupem nakročil, je z velké části také jeho zásluha," doplnil své vyjádření Richter.

Šéfové Viktorky ukázali při hledání Šmardova nástupce na Michala Horňáka, který třináct let válel za konkurenční Spartu. S ní získal deset mistrovských titulů, třikrát triumfoval v domácí pohárové soutěži a v roce 1996 vybojoval v Anglii s českou reprezentací titul vicemistra Evropy. Fotbalistům Viktorie byl představen v pátek a hned se ujal tréninku.

Michal Šmarda se v tiskové zprávě žižkovského klubu nechal slyšet, že je vděčný za šanci, kterou mu Viktoria dala. „Jsem rád, že jsem mohl trénovat takový tradiční klub, jakým je Viktorka. Věřím, že nějaká práce je za mnou vidět a přeju Viktorce, aby to letos dotáhla do úspěšného konce. A velké poděkování patří i fanouškům, jejich podpora nám hodně pomáhala," rozloučil se s působením v klubu kouč, který dlouhá léta působil po boku zkušeného kouče Václava Kotala. Ten bude v klubu pokračovat.

Žižkovský klub také odtajnil, jak budou dál rozděleny ve Viktorii kompetence pro pokračování sezony. „Supervizor - Václav Kotal, trenér - Michal Horňák, asistent trenéra - Vojtěch Šandera, kouč gólmanů - Václav Winter,“ uvádí se ve zprávě pro média.

foto: fkvz.cz



Související články