Foto: Pavel Jiřík st.
Jasný plán ČAFC: záchrana přeboru. Trenér Novotný chce, aby tým střílel více gólů

Jasný plán ČAFC: záchrana přeboru. Trenér Novotný chce, aby tým střílel více gólů

Jedenácté místo, ale pouze relativní klid před jarním pokračováním Pražská teplárenská přeboru. V takovém rozpoložení vstoupili do zimní přípravy fotbalisté ČAFC. Úkol mají jediný, nachystat se na druhý poločas nejvyšší pražské fotbalové soutěže tak, aby ji svěřenci kouče Pavla Novotného zachránili. „Určitě budeme potřebovat nastřílet více gólů než na podzim,“ hlásí kouč nováčka.

Vypadá to, že vás postavení v tabulce nenechává v klidu. Bude příprava hodně tvrdá?
Scházíme se třikrát v týdnu. Kluci ke všemu přistupují zodpovědně, v I. A třídě se nám stalo, že jsme byli na tréninku v sedmi lidech, teď jsme zatím nešli pod patnáct. V tomhle směru jsme spokojení.

Přivítal jste nějaké nové tváře?
Po roce a půl se k nám vrací Pavel Borkovec, plus ještě zkoušíme jednoho hráče z Lotyšska.

Opravdu jste sehnali posilu do přeboru z Pobaltí?
Jde o Čecha, který tam působil. Dává se dohromady poté, co si utrhl zkřížený vaz, uvidíme, jak na tom bude. Každopádně je před námi velký úkol, rádi bychom oživili hru dopředu. Na podzim jsme dali šestadvacet gólů, na jaře bychom se rádi dostali určitě přes třicet. Musíme se s tím poprat, zkrátka nemáme střelce jako je třeba Urban z Přední Kopaniny. Na góly se strašně nadřeme.

Asi nejsem jediný, koho napadne, že by stačilo zavolat vašemu synovi. Pořád platí, že tudy cesta nevede?
Já si myslím, že do určitého věku, třeba do 22 let, může tohle nějak fungovat. Ale teď by to nedělalo dobrotu, společně jsme v klubech byli hodně dlouho. On má teď svoji kariéru, rozjel podnikání, daří se mu, je soběstačný a já jsem za to rád.

Na podzim ale ČAFC prohrála s Braníkem 0:1 a gól dal právě on. Byl to hodně emotivní moment. On říkal, že po utkání jste spolu nemluvili, ale pak to všechno proberete. Stalo se?
Na to všechno se musíte koukat ze dvou stran. Jako táta jsem byl šťastnej, že ten gól dal, až jsem si říkal, jak těžká to byla pozice, ta střela nebyla jednoduchá a on to takhle trefí proti nám. No a pak se na to podívám jako trenér ČAFC a byl jsem z toho zklamaný, že jsme ten gól dostali a prohráli.

Dobrá, takže chápu, že tudy cesta při posilování nevede. Jinak budete pracovat se stávajícím kádrem?
Máme široký kádr, hráčů je dost. Budeme makat a snažit se udělat maximum, abychom přebor zachránili. Když slyším, jak někteří trenéři mají třeba výhrady ke kvalitě přeboru, tak za mě je to soutěž velmi dobré úrovně. A třeba prvních sedm týmů by klidně s klidem mohlo jít do divize A. Tu soutěž jsem čtyři roky dělal jako trenér a mám o ní přehled. Týmy jako Spoje nebo Přední Kopanina tam patří suverénně.

Vidíte a zrovna Spoje jste porazili.
Toho si moc vážíme, to nakonec mohou být zlaté body. Na jaře to bude hodně vyrovnané, bude to bitva o každý bod a my se musíme vážně dobře připravit. Víme, musíme pod sebe prostě na konci soutěže nějaké týmy dostat, rád bych se vyhnul i baráži, ani ta nebude jednoduchá.

Jaká je skladba přípravných zápasů? Čekal jsem, jestli nebudete hrát tradiční zimní turnaj.
Vedení klubu se rozhodlo, že půjdeme cestou přípravných zápasů, když máme k dispozici umělku. Zahrajeme si se soupeři z A třídy, stejně jako třeba s týmem Sparty do osmnácti let. To bude dobrá prověrka, jak na to jsme kondičně. Jirka Machurka a spol. si pořádně zaběhají. Těším se na to, co nám zápasy ukážou.



Související články