Foto: Pavel Jiřík st.
Radotín, Motorlet B, Zličín a Přední Kopanina: Zhodnocení podzimní části Pražská teplárenská přeboru, díl čtvrtý
23.12.2022

Radotín, Motorlet B, Zličín a Přední Kopanina: Zhodnocení podzimní části Pražská teplárenská přeboru, díl čtvrtý

V závěrečném pokračování zhodnocení podzimní části Pražská teplárenská přeboru přinášíme odpovědi trenérů družstev ze západní části metropole, tedy Radotína, Motorletu B, Zličína a Přední Kopaniny.

Otázky zněly:
1) Jaké je celkové zhodnocení podzimní části soutěže?
2) Zhodnoťte výkony vašeho družstva na podzim.
3) Jaký je nástin plánu zimní přípravy?


SC Radotín – trenér Richard Valoušek
1) Zisk deseti bodů po 15 kolech je tragický, naštěstí nám soupeři dali šanci tím, že nejsou tak bodově odskočení a stále je velmi reálné se prát o záchranu.
2) Snažili jsme se herně posouvat, ale bylo to spíše nahoru dolu. Největší překážkou nám byla docházka na tréninky, od které se odvíjí sehranost týmu, kondiční připravenost i forma. Až na zápasy s Tempem a Hostivaří jsme ale vyloženě herně nepropadli a vždy si mohli na body sáhnout.
3) Hlavní cíl je tým vhodně doplnit, aby v něm vzniklo zdravé konkurenční prostředí, ulevilo se tím i B týmu a dorostu a hráči se tam mohli rozvíjet. Tréninky i přípravné zápasy máme plánované v týdnu, aby kluci měli během zimy volné víkendy. Nám trenérům to zaručí, že nebudeme mít v zápasech, kromě zraněných, žádné absence.


FK Motorlet Praha B – asistent trenéra Ondřej Walter
1) Z mého pohledu se kvalita přeboru opět pozvedla. Odehráli jsme, a navíc jsem i viděl několik velmi kvalitních zápasů, které měly nejméně divizní úroveň. Je vidět posun u většiny družstev ve fyzické připravenosti, ale i pro mě velice milé zjištění, že více týmů chce opravdu hrát fotbal a bavit diváky předvedenou hrou. Spoje jsou v tuto chvíli jasný favorit, ale týmů, které je dokážou potrápit, si myslím, že bude více a mohlo by to byt ještě zajímavé. V dolní části pevně věřím, že Motorlet nebude mít starosti se sestupem a bude po zimní přípravě stoupat tabulkou. O sestupujících a účasti v baráži se bude rozhodovat až do závěrečných kol a pro diváky to bude napínavé a dramatické jaro.
2) Jedním z cílů bylo navázat na předchozí sezonu, která se podařila jak umístěním v tabulce, tak hlavně předváděnou hrou. Do nové sezony přišli noví a mladí hráči z dorostu. Několik hráčů Motorlet opustilo posunem do vyšších soutěží, kde se jim daří a jsou na ně velice dobré reference. Kvalita bohužel nebyla stejně vysoká jako v minulé sezoně. V přípravě jsme se zaměřili na fyzickou připravenost, ze které měl pramenit náročný fotbal, podložený na vysokém presinku, rychlému přepínání, kvalitní kombinační hře. Začátkem soutěže nás srážela nezkušenost, naivita, nekvalita a důraz v obou pokutových územích, která se bohužel protáhla po celou podzimní část. Začátkem sezony nám vypadli dva zkušení hráči, na kterých měl tým stát (Václavik, Kučerka), kteří nakonec nebyli k dispozici téměř celý podzim. Nemyslím si, že jsme vždy byli horším týmem, naopak v některých zápasech jsme byli lepší, ale doplatili jsme na neproměňovaní šancí a nezkušenost. Bohužel největší nekvalitu jsme prokazovali v obou vápnech, což nás stálo spoustu bodů a porážek. Odehráli jsme však i velmi dobrá utkání se silnými soupeři (Spoje, Tempo). Tento tým má rozhodně na lepší umístění, ale potřebuje vhodně posílit a nabrat zkušenosti. Věřím, že v jarní část bude pro družstvo výsledkově daleko lepší, jelikož bude čerpat ze zkušeností z podzimu a bude prostor pro větší tréninkový proces.
3) Příprava bude začínat okolo 10. ledna 2023. V jakém složení a přesný plán, to je stále v jednání.


FC Zličín – trenér Zdeněk Kudela
1) Do mého nástupu do zličínského klubu jsem tuto soutěž sledoval jen okrajově, v minulosti jsem se ale během mé trenérské dráhy s několika mužstvy z pražského přeboru v přípravách i utkal. Tedy od letošního léta jsou moje poznatky i zkušenosti s pražskou nejvyšší soutěží už komplexní. A musím nezaujatě konstatovat, že jsem mile překvapen. Soutěž je velice kvalitně řízená a jak je medializovaná, to by mohly závidět i kluby řízené Českem. No a sportovní kvalita a úroveň je pro mě překvapením stejně tak. Vždy se tvrdilo, že kvalita pražského přeboru zaostává za kvalitou středočeského přeboru. A byl to i můj poznatek z doby, když jsem odešel ze Zbrojovky Brno a na požádání majitele Sport Investu pomáhal zachraňoval Lhotu ve středočeském přeboru. A to byla také doba, kdy hráči v tomto přeboru měli v naprosté většině daleko lepší finanční podmínky. Jestli si dobře vzpomínám, ve Lhotě jsme tenkrát měli polovinu hráčů z Prahy. Ovšem nyní to už neplatí. Pražská soutěž získala na kvalitě, ve většině klubů hrají hráči, kteří prošli výchovou v silných pražských klubech a zlepšily se rovněž i jejich ekonomické podmínky. Soutěž je obrovsky vyrovnaná, každý může porazit každého a výsledky zápasů to jen potvrzují.
2) V létě prošel zličínský klub velkou personální obměnou, přišlo dost nových hráčů, mezi nimi řada mladíků, kteří postoupili z mládežnického fotbalu, nový jsem byl i já. Nemusím ani říkat, že vzájemné poznávání nebylo jednoduché. V přípravě jsem měl 28 hráčů, jenom si zapamatovat jejich jména byla pěkná fuška. Zcela logicky tedy ani vstup do soutěže pro nás nebyl jednoduchý, to poznávání přetrvávalo asi ještě 3-4 soutěžní střetnutí. Potom už se přeci jen podařilo stabilizovat pozice hráčů a nastavit i odpovídající způsob hry. Jestliže můžeme být potom spokojeni s našimi venkovními velice dobrými výkony a výsledky, jsou nejenom pro mě velkým zklamáním domácí prohry s Podolím a ČAFC. Ovšem nejenom prohry, ale zejména nekvalitní výkony některých hráčů. Nedobrým zjištěním bylo až přílišné uspokojení hráčů po předchozím velice dobrém výkonu. To bylo na podzim naše slabé místo.
3) S přípravou v novém roce začneme společně 19. ledna, ovšem hráči se budou samostatně připravovat podle individuálních plánů už od 7. ledna. Vlastní příprava bude probíhat ve zličínském areálu, zimní soustředění mimo neplánujeme a měli bychom sehrát pět až šest přípravných zápasů.


FC Přední Kopanina – trenér Daniel Vott
1) Z mého pohledu se dá říci, že nás v podzimní části soutěže v podstatě nic nepřekvapilo. Soutěž doplnilo pět nováčků, kde se od Spojů i Tempa čekalo, že budou atakovat nejvyšší příčky. Vzhledem k tomu, že Braník i ČAFC jsme měli vloni ve skupině s naším B-mužstvem, tak i o nich jsme věděli, že budou pro přebor důstojná mužstva. Takže akorát o Uhříněvsi jsem v podstatě nevěděl nic, a nakonec udělali slušné množství bodů a myslím, že mohou být spokojení. Na druhou stranu jsem určitě čekal více od bečka Motorletu, kde to v posledních letech s mladíky zvládali a letos to není úplně ono, také si myslím, že Kolovraty doplatily na užší kádr a při zranění klíčových hráčů nejsou v tabulce tam, kam určitě patří. Oproti loňsku velmi posílil Zličín a v tabulce je to vidět. Myslím, že na jaře bude o co hrát a vzhledem k situaci v divizích, kdy jsou hned dvě pražská mužstva ohrožena sestupem, je možné, že ve výsledku zmírněný sestupový klíč nemusí úplně platit... Každopádně přebor opět potvrdil svou kvalitu, žádný zápas nebyl jednoduchý a těšíme se na jarní část.
2) V klubu panuje spokojenost. Jedeme nějakou cestou, kterou jsme začali před loňskou sezonou, a tou bylo absolutní omlazení mužstva. Dneska máme v kádru 17 hráčů mladších jednadvaceti let a budeme se snažit o další doplnění. Jedeme formou jednoho kádru, který hraje dvě soutěže a vzhledem k umístění jak přeborového áčka (2 místo, 32 bodů), tak béčka v 1. A třídě (3. místo, 36 bodů) pak musíme být spokojeni. Samozřejmě jsme věřili, že u áčka bude ztráta na vedoucí Spoje menší, ale bohužel jsme výsledkově poslední vzájemný zápas nezvládli. O to víc mě ještě dnes mrzí, že jsme již od osmé minuty hráli v deseti a za stavu 1:1, jak později zcela prokazatelně ukázal záznam, nám nebyl uznán gól pro domnělý ofsajd... Bohužel jsme body ztratili i jinde, což, pokud chceme pomýšlet na nejvyšší příčku, prostě nesmíme. Přes zimu nás čeká spoustu práce, jelikož jarní část bude velice těžká, některá mužstva určitě posílí a máme se na co těšit.
3) Od 11. prosince mají kluci čtyři týdny volna a poté zahajujeme klasickou přípravu. Máme domluveno slušné množství zápasů převážně s divizními soupeři, kteří by nás měli dostatečně prověřit před startem jarní části přeboru.



Související články