Foto: Jiří IPSER
Takovou jízdu jsem nečekal, komentuje podzimní tažení Spojů přeborem kapitán Verner

Takovou jízdu jsem nečekal, komentuje podzimní tažení Spojů přeborem kapitán Verner

Fotbalové Spoje se už před startem sezony netajily plánem vyhrát Pražská teplárenská přebor. V poločase nejvyšší pražské soutěže je ambiciózní nováček v čele tabulky s osmibodovým náskokem, tým pod vedením kapitána Miroslava Vernera prohrál jen jednou. „Jsem naprosto spokojený,“ ohlíží se s odstupem zkušený ofenzivní záložník za podzimem.

Spoje už dopředu vyhlásily útok na první místo. Vážně jste nečekal, že to bude taková jízda?
To nemohl čekat nikdo. Spíš jsem si říkal, že budeme hrát do pátého místa. Věděl jsem o našich kvalitách, ale šli jsme do vyšší soutěže.

Čekal jste od Pražská teplárenská přeboru vyšší kvalitu?
Takhle to nejde říct, ta soutěž určitě není lehká. Spíš mě překvapilo, že jsme my měli takovou sílu.

Prohráli jste jednou, naštvala vás porážka na ČAFC?
To je tak, když hrajete na umělce a soupeř v devíti lidech brání a zkouší sázet na brejky. Oni to otevřít nemuseli, my ano. Zkušený Tomáš Košút se v tu chvíli vysune nahoru a vzadu pak máme okénka. Soupeř toho využil. Způsob hry soupeře mě ale mrzí víc než porážka.

Jak to myslíte?
Přece si ti kluci mají jít hlavně zahrát fotbal. Každý by nás měl chtít porazit. Jenže my jsme viděli, jak Uhříněves brání a pak slaví remízu 0:0, ti kluci byli šťastní. Řada soupeřů si řekne, čekají nás Spoje, tak to hlavně zatáhneme.

To ale neplatilo vždy, pár utkání jsem viděl. Třeba Duklu JM, Tempo, Přední Kopaninu. Tady jste asi musel být spokojený ne?
S Duklou JM to podle mě bylo kvalitou třetiligové utkání. Tempo má taky kvalitu, jasně, rozhodčí tam pískl nějakou penaltu, bylo to nepříjemné. Ale stalo se, to vidíte i na mistrovství světa, nebo v Lize mistrů, tak se měli semknout a o to víc nás měli chtít přece porazit. Tým mají dobrý. A pak byl dobrý zápas i proti Přední Kopanině.

Pokud jste se s usilovným bráněním setkali na podzim, tak jaké čekáte, že bude jaro?
Určitě těžší. Asi budou soupeři bránit ještě víc. Ale nelíbí se mi to. Přece když hrají mladí kluci v béčku Žižkova nebo Motorletu, tak bych chtěl, aby si vyzkoušeli odehrát zápas proti nejlepšímu naplno a směrem dopředu.

Zmínil jste, že se proti Spojům chtějí soupeři vytáhnout. S tím přece jako lídr tabulky musíte počítat...
To je pravda. Trochu mi ale vadí, že se chtějí vytáhnout proti nám, aspoň mi to tak přijde. Proti Tempu to ale tak nebývá. Když je v útoku Košút, tak ho soupeři zdvojují. U šikovných hráčů Tempa nebo Kopaniny jsem to ale neviděl, na ně osobku nikdo nehraje.

Košút s tím asi musí počítat, kdy hrál nejvyšší soutěž.
Všichni se na něj soustředí, to je pravda.

Soustředí se jistě i na vás. Jak jste osobně spokojený s podzimem? Dal jste jeden gól, měl jste víc defenzivnějších povinností?
Je fakt, že nám chyběli zranění hráči. Hodně třeba Kuba Kubek, ten má fantastický fyzický fond, je vzadu, vepředu, na křídle. Takže jsem to teď na podzim hlavně oddirigoval, soustředil jsem se na organizaci hry. Góly už dávat nemusím. Hlavně, když vyhráváme a já mám fakt radost, když někomu gól připravím.

Trenér říkal, že jste nebyl po většinu podzimu fit. Mluvil pravdu?
Mluvil. V nějakých osmi, devíti utkáních jsem nebyl úplně v pořádku. Když si navíc přidáte, že je člověk utahaný z práce, snaží se být s rodinou. I proto jsem si užíval, když jsem někomu přihrál na gól. Nemusím nikomu nic dokazovat, baví mě, když sbírám áčka.

Oficiální statistky asistence neevidují. Máte spočítáno, kolik jich bylo?
Taky to nemám spočítané. (usměje se) Ale tak deset jich bylo, nejvíc jich mám pro Tomáše Košúta, to vím jistě.

Když jste mluvil o nabitém programu - zápasy, tréninky, práce i starost o rodinu. Jak do toho vzorce zapadá plánovaný posun Spojů do divize?
Na prvním místě chci říct, že se Spoje za každou cenu nikam netlačí. Ano, rozehrané to máme skvěle a pokazit si to asi už můžeme jen sami. Ale kdyby se to nepovedlo, tak se nic nestane. A co se týče vytížení: někdy je toho dost, po dohodě s trenérem můžu vynechat nějaké tréninky. A pokud jde o divizi, já klidně půjdu se Spoji až do třetí ligy. Jestli to byla narážka na cestování, tak když jedete z Chodova na druhý konec Prahy, tak to taky nějaký čas sebere.

Takže se plány jít výš nemění a fanoušci mohou těšit na další ofenzivní představení?
Určitě. Náš trenér je sice Ital, ale žene nás jen dopředu. Všechny nás baví hrát dopředu, taktiku směrem do defenzivy pilujeme opravdu jen občas. Všem to vyhovuje, hrát do útoku. Věřím, že to tak bude i dál.



Fotografie