Foto: Pavel Jiřík st.
Jediná útěcha pro Meteor je umístění nad sestupovými příčkami. Kouč Fíček odhalil plány

Jediná útěcha pro Meteor je umístění nad sestupovými příčkami. Kouč Fíček odhalil plány

Tak tohle se nepovedlo. Fotbalisté Meteoru sice přezimují v divizní skupině B nad sestupovými příčkami, mají ale jen o bod víc než čtrnáctá Admira B. O spokojenosti tak nemůže být v libeňském klubu řeč. „Co se týče trenéřiny, tak to byl pro mě nejhorší půlrok,“ přiznává Jan Fíček, kouč třináctého celku tabulky.

Trpěl jste na lavičce během podzimu hodně?
Z hlediska psychiky to bylo nejtěžší. Bylo dost zápasů, které jsme klidně mohli vyhrát a vypadalo by to jinak. Máme velmi mladé mužstvo, a když se nedařilo, tak pochopitelně nebyla atmosféra nejlepší. Zvláště, když na tréninku se makalo. Míval jsem tam pravidelně mezi patnácti a dvaceti hráči.

Připisujete to, že se vyrovnané zápasy nepovedlo zlomit, třeba té nezkušenosti?
Máme jedno z nejmladších mužstev, vážně jsme nezvládli dohrát zápasy, kdy jsme nebyli horší. Inkasovali jsme taky branky ze standardních situací, v závěru jsme byli už i v rozpoložení, kdy jsme vedli, ale náskok jsme neudrželi. Opravdu tam byl vidět deficit zkušenějších hráčů. Zimní pauza je dlouhá, budeme makat a na jaře se budeme snažit neúspěch odčinit.

Mladíky jste chválil za přístup, opravdu na to fotbalově mají?
Tvrdím, že když budeme vyhrávat třeba o dva, tři góly, tak budou tihle kluci nejlepší. Když se nedaří a jsou pod tlakem, tak si prostě tolik nevěřili. Bylo to vidět na utkání, kdy jsme doma vyhráli 7:0 nad Chebem. Pomohli by zkušení hráči, ty jsme neměli a musíme se po nich v zimě poohlédnout.

Neuvažoval jste, že odstoupíte z trenérské pozice? Tlak i na vás musel být enormní...
Trápilo mě to, není mi jedno, jak si Meteor vede. Když se nedaří, člověk to nosí v hlavě vždycky celý týden. Psychicky to fakt bylo náročné. Ale nechci skládat zbraně a utíkat. Když se podíváte na tabulku, nejsme dole odstřihnutí. S námi je tam dole namočených dalších sedm týmů.

Trenérský tým posílil na podzim František Jakubec. Uvítal jste rozšíření trenérského štábu o asistenta?
Já jsem s ním ještě hrál třetí ligu za Admiru, takže se dobře známe. Jsme kamarádi. Oslovil jsem ho v minulosti už několikrát, ale vždycky měl nějakou jinou nabídku, třeba jako hlavní trenér, takže odmítl, což jsem chápal. Když skončil u béčka Admiry, tak jsem to zkusil znovu a tentokrát to vyšlo. Jsem za to rád. Mám i výborného vedoucího týmu Tomáše Burminova a skvěle funguje i masér Pavel Žáček.

Teď by to chtělo ještě se polepšit na hřišti, že?
Určitě ano, jinak než tvrdou prací to nepůjde. Když se ale podíváte na naše výsledky, máme šest remíz, nebylo to tak, že na někoho nemáme. Někdy jsme neměli ani štěstí, ale stojím si za tím, že jsme fotbalovostí nepropadali.

Nebudete zkoušet přemluvit k návratu zkušeného stopera Frantla, který přerušil kariéru?
Tím, že přestal hrát, jsme přišli o moc důležitého hráče. Ten nám hodně chyběl, neměli jsme adekvátní náhradu. Já jsem se s ním bavil několikrát, ale má hodně práce, má rodinu, v jeho pozici ho chápu.

Takže úkol číslo jedna pro zimu je pro Meteor získat zkušeného stopera?
Jednoduše se to říká, ale shánění takového hráče je čím dál složitější. Určitě se o to pokusíme. Kdyby se povedlo získat třeba dva zkušené hráče, nebránil bych se.

V útoku byl naopak vidět střelec Krůta, ten nahradil kanonýra Novotného, že?
Krůta se ukazoval dobře. Jen ho zabrzdilo zranění, pak už se bohužel do té úplné TOP formy nedostal, ale Novotného nahradil.

Meteor upustil od pořádání zimního turnaje. Jak bude vypadat příprava?
Byla to tradice, ale vše naboural covid a já vnímám jako plus, že budeme hrát přípravné zápasy. Vždy budeme hrát v sobotu od deseti dopoledne, soupeře si domlouváme podle potřeb. Musíme se každopádně dobře připravit a soustředit se na vstup do jara. Naposledy se nám povedlo do jara vstoupit dobře, tak by bylo fajn vše zopakovat. Musíme zapracovat na obranných standardkách, zkusit odstranit individuální chyby, které jsme dělali. A byl bych pochopitelně rád, abychom dávali i více gólů. Všichni víme, že nás čeká hodně tvrdé práce, teď si hráči odpočinou, ale po dovolené se do toho pustíme.



Fotografie

Související články