Foto: Pavel Jiřík st.
Přeborový podzim a penalty
30.11.2022

Přeborový podzim a penalty

Pokutový kop, řečený také penalta, je ve fotbalu vlastně ta největší gólová šance. Podívejme se nyní, kolik pokutových kopů bylo na podzim 2022 v Pražská teplárenská nařízeno, kolik jich střelci proměnili, kolik jich zahodili a kteří rozhodčí je odpískali.

V 1. kole střílel premiérovou penaltu nové sezony Valta z Tempa v utkání s Vyšehradem. Vstřelil z ní branku. Pokutový kop pro domácí nařídil sudí Havel.

Ve 2. kole byly nařízeny hned tři pokutové kopy. Kankara z Vyšehradu jej proměnil v utkání s Duklou JM. Penaltu odpískal rozhodčí Zima. Z další skóroval A. Krivosheev z Královic v utkání na trávě Braníku. Tento pokutový kop nařídil rozhodčí Štěrba. Zaznamenali jsme také první neproměněnou penaltu podzimu. Nařídil ji arbitr Borodáč v utkání Tempo v. Podolí a neúspěšným šutérem byl hostující Bednář.

Ve 3. kole přišly dvě penalty v utkání Kolovraty v. Tempo, nařídil je rozhodčí Kučera a domácí Gračko i hostující Klouček z nich skórovali.

Ve 4. kole pískal penaltu v utkání Podolí – Kolovraty rozhodčí Nebáznivý a domácí Šídlo byl úspěšný. Z penalty skóroval i Kochan z Motorletu B v domácím utkání s Královicemi. Tuto penaltu nařídil sudí Tikal.

V 5. kole se pískala a kopala jediná penalta. V utkání ČAFC v. Podolí ji pískl arbitr Hruška, leč neproměnil ji hostující Šídlo.

V 6. kole byly nařízeny a také zahozeny dva pokutové kopy. V utkání Žižkov B – Dukla JM ho nedal dukelský Kotlík – pískal rozhodčí Havel. Druhou penaltu promarnil Mainolfi z Přední Kopaniny na hřišti Podolí. Mač řídil arbitr Plášil.

7. kolo přineslo čtyři penalty. Jednu proměnil A. Krivosheev z Královic v přestřelce s Podolím – řídil sudí Šaróka. Penaltu využil Kankara i z Vyšehradu proti Čafce – mač pískal rozhodčí Tikal. A teď penalty zahozené. Šancí skórovat pohrdl Lehner z Hostivaře v utkání s Tempem, které rozhodoval sudí Borodáč. Gól z penalty nedal v utkání Přední Kopanina v. Kolovraty domácí bombarďák Urban před zraky rozhodčího Tikala.

8. kolo nenabídlo ani jednu penaltu.

Zato 9. kolo zase přineslo penaltovou úrodu. Dvě branky z pokutových kopů, nařízených rozhodčím Zeleným v utkání Braník – Žižkov B, vstřelil hostující Šandera. Neuspěl ovšem domácí Vybíral. Netrefil se ani A. Krivosheev z Královic v mači s Čafkou řízeném sudím Plášilem.

V 10. kole jsme se dočkali dvou penalt v jednom mači. Ani z jedné nepadl gól. Pokutový kop zahodil jak Staněk z Královic, tak i Urban z Přední Kopaniny, a to pod taktovkou rozhodčího Šmakala.

V 11. kole nařídilo pět pokutových kopů pět různých rozhodčích v pěti utkáních a pět střelců se vesměs trefilo. Skóroval hostující Němeček v utkání Zličín v. Podolí řízeném rozhodčím Sucharem. Úspěšný byl Košút ze Spojů v utkání s Tempem – řídil sudí Tvrz. Nemýlil se královický Svoboda v mači s Vyšehradem – pískal rozhodčí Zima. Rozhodčí Marek nařídil penaltu v utkání Radotín v. ČAFC a trefil se z ní domácí Doležal. A konečně arbitr Borodáč diktoval pokutový kop pro hostující Kolovraty na Dukle JM. Gólově uspěl kolovratský Kuchta.

Ve 12. kole jsme zaknihovali dvě penalty. V utkání Podolí v. Spoje jednu odpískal pro hosty rozhodčí Vítek a střelec Košút byl úspěšný. Úspěšný byl i Kaliba, exekutor penalty z ČAFC, a to v utkání s Duklou JM. Pokutový kop nařídil arbitr Stěhule.

A teď 13. kolo – přímo penaltová žeň. Dvě pro domácí odpískal rozhodčí Zima v utkání Spoje v. Kolovraty. Nejprve Košút nedal, pak ale Ladra skóroval. Také dvě nařídil sudí Kalcovský v utkání Žižkov B – Tempo. Jak hostující Plíšek, tak domácí Barratt vstřelili po brance. Jednu penaltu diktoval proti Podolí na hřišti domácího Braníku rozhodčí Marek. Branický střelec Vybíral se trefil. Jednu penaltu nařídil arbitr Šmakal v utkání Dukla JM – Přední Kopanina. Dukelský kanonýr Kotlík ale selhal a gól z ní nedal.

14. kolo a čtyři pokutové kopy. Dva pískl sudí Nebáznivý pro Duklu JM v Královicích. Dukelský Farkaš se dvakrát nemýlil. Nechybil ani radotínský Doležal v utkání svého týmu na půdě Hostivaře, které řídil rozhodčí Zelený. Gól z penalty ale nevstřelil už podruhé Košút z TJ Spoje v prohraném utkání na Čafce, jež rozhodoval arbitr Císař.

A konečně 15. kolo – čtyři nařízené, dvě proměněné a dvě neproměněné penalty. Úspěšně skórovali hostující Razetto z Přední Kopaniny a domácí Ladra ze Spojů – pískal sudí Zelený. Pokutový kop promarnil Valta z Tempa na hřišti Uhříněvse v utkání řízeném arbitrem Kučerou a také Farkaš z Dukly JM v domácím mači s Hostivaří. Toto utkání říídil rozhodčí Borodáč.

Řečí čísel

Počet zahrávaných penalt - střelec/proměněné/neproměněné

4 – Košút (Spoje – 2/2)
3 – Farkaš (Dukla JM – 2/1), A. Krivosheev (Královice - 2/1)
2 – Kankara (Vyšehrad - 2/0), Šandera (Žižkov B - 2/0), Doležal (Radotín - 2/0), Ladra (Spoje – 2/0), Šídlo (Podolí – 1/1), Valta (Tempo - 1/1), Vybíral (Braník – 1/1), Kotlík (Dukla JM - 0/2), D. Urban (Přední Kopanina - 0/2)
1 – Gračko (Kolovraty – 1/0), Kuchta (Kolovraty – 1/0), Klouček (Tempo – 1/0), Plíšek (Tempo – 1/0), Kochan (Motorlet B – 1/0), Němeček (Podolí – 1/0), Svoboda (Královice - 1/0), Kaliba (ČAFC – 1/0), Barratt (Žižkov B – 1/0), Razetto (Přední Kopanina – 1/0), Bednář (Podolí – 0/1), Mainolfi (Přední Kopanina – 0/1), Lehner (Hostivař – 0/1), Staněk (Královice – 0/1).

Jednotlivé týmy – penalty zahrávané/proměněné/zahozené

6 – Spoje (4/2)
5 – Královice (3/2), Dukla JM (2/3)
4 – Tempo (3/1), Podolí (2/2), Přední Kopanina (1/3)
3 – Žižkov B (3/0)
2 – Vyšehrad (2/0), Kolovraty (2/0), Radotín (2/0), Braník (1/1)
1 – ČAFC (1/0), Motorlet B (1/0), Hostivař (0/1)
Penaltu nezahrávaly Čechie Uhříněves a FC Zličín.

Rozhodčí – nařízené pokutové kopy

6 – Zelený
4 – Borodáč, Zima
3 – Kučera, Nebáznivý, Šmakal, Tikal
2 – Havel, Kalcovský, Marek, Plášil
1 – Císař, Hruška, Stěhule, Suchar, Šaróka, Štěrba, Tvrz, Vítek



Související články