Foto: Pavel Jiřík ml.
Posila z bundesligy válela v ČFL: rezerva Bohemians přezimuje na první příčce

Posila z bundesligy válela v ČFL: rezerva Bohemians přezimuje na první příčce

Nečekaný trumf vytasila rezerva Bohemians ve druhé polovině A skupiny Fortuna České fotbalové ligy. Po návratu do Vršovic se v béčku Klokanů rozehrával zkušený záložník Jan Morávek, jenž se do Česka vrátil po dlouhých letech v Německu. „Jsem rád, že jsem se s Bohemkou dohodl a klub mi dal čas na aklimatizaci,“ říká Morávek.

Jaký byl návrat do Bohemians?
Od začátku jsme se s klubem bavili, že by mohl návrat být přes béčko ve třetí lize. Takové mini obavy jsem z toho měl, jakým způsobem se tam hraje, jaká tam bude tvrdost a nějakým způsobem třeba neférová hra.

Očekávání jsou jedna věc, realita druhá. Zvládl jste odkopat sedm zápasů, co na ČFL říkáte?
Musím říct, že ta zkušenost byla extrémně příjemná. Ve finále jsem si to užil, jsem rád, že jsem mohl mladým klukům pomoci i s nimi po zápasech slavit v kabině. To bylo hodně příjemné.

Jen to nebylo v Ďolíčku, ale v Uhříněvsi. Z bundesligy jste byl zvyklý na krásné stadiony, kdy jste hrál naposledy v areálu pro amatérský fotbal?
Pár let už to určitě je. (směje se) Ve finále je všechno stejné, je to fotbal a určitě jsem rád, že jsme většinu těch zápasů vyhráli, byli jsme úspěšní, přezimujeme na prvním fleku, to nikdo nečekal. Pro mě to byla hezká a zajímavá zkušenost.

Těšil jste se i na hru pod trenérem Daliborem Slezákem?
Přesně tak. Musím říct, že i v soutěži jsem se potkal se zajímavými hráči. Byl tam David Limberský, Miňo Stoch v Motorletu, Martin Zeman v Přešticích. V rychlosti jsme vždycky pokecali, třeba i s Jirkou Kladrubským, který byl u béčka Budějovic. Člověk fakt potkal známá jména. Za mě to bylo dobré.

Překvapila vás něčím třetí liga?
Možná bych řekl, ale to možná člověk logicky čekal, že ty rozdíly mezi týmy budou. Béčka, kde jsou hodně mladí hráči, se liší třeba od Přeštic nebo Domažlic, které si zakládají na tvrdosti a zkušenosti. Nebo třeba Admira, ta je druhá a my tam vyhráli 3:0. Třeba béčko Dukly, které nás porazilo, mělo v týmu moc šikovné kluky. Ti nás systémově i kondičně výrazně předčili.

Na trávníku v roli hráče platil Dalibor Slezák za bojovníka, se kterým souboje bolí. Byl podobně přísný v roli trenéra?
Hodně mě to překvapilo. Z mládí jsem si ho pamatoval jako tvrďáka, který se ničeho nebál. Čekal jsem, že si to přenese i do trenéřiny a musím říct, že to na mě působilo moc hezky, jaký vztah má s mladými hráči, i jakým způsobem vede zápasy a tréninky. Ví, kdy má trošku přitvrdit, kdy spíš má kabinu pobavit. Za mě super, moc hezky to dělá. Budu je nadále sledovat a fandit jim.

Mladíci z rezervy hrají o první místo. Když bude třeba, přijdete jim na jaře zase pomoci?
Uvidíme. (směje se) S trenérem Veselým komunikujeme průběžně. Od jara už mě bude brát jako plnohodnotně připraveného hráče a už je to ve finále na mně.

Těšíte se, nebo bude nervozita, už kvůli fanouškům?
Spíš se těším. Fanoušci Bohemky jsou nároční, to já vím. Já už jsem teď pohár v Ďolíčku hrál, reakce fandů jsem vnímal, bylo to moc příjemné. Užil jsem si to. Moc jsem se těšil. Člověk to vnímá už i z pozice otce, když mám syna, manželku a rodinu na tribuně. Byl to zážitek pro celou rodinu.

Postoupí podle vás béčko Bohemky? Chtěl byste ho vidět ve druhé lize?
Upřímně ani nevím, jak by se k tomu vedení klubu postavilo. Za mě osobně by to bylo hezké, proč by si mladí kluci nemohli zkusit druhou ligu? Za mě by to smysl dávalo. Myslím, že by se tím celkově pozice Bohemky jako klubu zase zvýšila.

Do Bohemky jste se vrátil po dlouhých letech. V jaké kondici jste ji našel?
Ďolíček je pořád stejný. Kde jsem viděl rozdíl, to byl tréninkový areál v Uhříněvsi, tam to na mě působí pozitivně, to se posunulo. Je jasné, že když přituhne, tak je těžké tam udržet trávu v takovém stavu, aby se trénovalo hezky. Je tam umělka, poctivá kvalitní regenerace. Myslím, že tam má Bohemka v pohodě tréninkové podmínky. Čeká nás teď Tipsport liga, člověk si zahraje na umělce, na to tedy zvyklý nejsem.