Foto: Jiří IPSER
Suverén ze Žižkova plány nemění. Za podzim dostal ve třetí lize jen šest gólů a vybudoval si polštářek

Suverén ze Žižkova plány nemění. Za podzim dostal ve třetí lize jen šest gólů a vybudoval si polštářek

Vítězná tečka korunovala skvělý třetiligový podzim v podání Viktorie Žižkov. Svěřenci trenérů Václava Kotala a Michala Šmardy si připsali tři body po vítězství nad SK Zápy 1:0 a vedou B skupinu ČFL o luxusních devět bodů. „Pro zimní přípravu nám to dává určitý klid, ten náskok je dobrý polštářek,“ míní Šmarda.

Jak moc jste si oddechli, že jste zvládli vítězně i poslední zápas podzimu?
Věděli jsme, že nás čeká nepříjemný soupeř, hodně soubojový, bojovný. Ale také jsme věřili, že je větší fotbalovost na naší straně. Věděli jsme o přednostech soupeře, do zápasu jsme šli s veškerým respektem. Pochopitelně jsme rádi za vítězství.

Úplně jednoduché to nebylo, že?
Byly chvíle, kdy nás podržel Milan (Švenger), ale jinak jsme měli první půli ve své režii a vedli jsme gólem z penalty. Počítali jsme s tím, že následně soupeř zjednoduší hru, bude nakopávat míče, bude těžit z dlouhých balonů. Byli jsme na to připravení. Ale uznávám, že druhá půle už nebyla tak herně povedená.

Nejdůležitější pro vás byly tři body. A ty Žižkov má...
Určitě na nás dolehla tíha dovést zápas do vítězného konce. Není jednoduché vyhrát dva domácí zápasy v řadě. Ke konci už to nebylo moc o fotbalu, ale zvládli jsme to. Urvali jsme zápas za tři body a vytvořili si pozici pro klidnější práci do zimní přípravy.

Konkurenti už měli dohráno, hrál se poslední zápas. Nestrašil vás vzhledem k počasí špatný terén, jenž vyhovuje bránícímu týmu?
Je listopad. Den před utkáním bylo hřiště pod sněhem. Ale vedení udělalo všechno, aby se hrálo a terén byl velmi slušný. Jsme rádi, že jsme to odehráli. Cítili jsme, že tým má formu, kluci byli odhodlaní, chtěli vyhrát.

Bylo těžké potvrzovat roli hlavního favorita, kterou se Viktorka netajila už před sezonou?
Přišli jsme na Žižkov, udělali jsme si analýzu, jakou cestou se vydat a vsadili na tu, které věříme. Začal se budovat kádr, přivedli se hráči, kteří chtěli hrát a bojovat za Viktorku. Dostali jsme od vedení úkol, který se nám povedlo splnit. Myslím, že s podzimem může panovat spokojenost.

Pár bodů jste ztratili, je i tak spokojenost z vašeho pohledu maximální?
Byla tam taková minisérie, kdy se sešlo více faktorů, chyběli nám klíčoví hráči do ofenzivy. Nezvládli jsme hlavně utkání v Benešově, kde to ale bylo ovlivněno, že jsme nedali penaltu. A pak tam bylo nepovedených deset minut v Kolíně. Na ty ale mužstvo dobře zareagovalo. Neschováváme se za to, že jsme favoritem soutěže. Pořád ale máme na čem pracovat. Devět bodů je dobrý polštářek, ale jsme teprve v polovině. Celkově jsem rád, jaká je parta v kabině, tým má ducha, je pracovitý, má cíl a chce Viktorku vrátit do druhé ligy. I soupeři ale mají kvalitní hráče, co by z fleku mohli hrát druhou nejvyšší soutěž. Jen mají třeba lepší práci, a tak hrají ligu třetí.

Cítili jste, že mají větší motivaci vytáhnout se na lídra, navíc z hlavního města?
Na Viktorku se určitě daleko více namotivují, zápasy mají prestiž. I proto jsem rád, že jsme podzim takto zvládli. Jestli si někdo myslí, že je to lehká soutěž a každému dáme pět, šest gólů, tak se plete. Musíte se podívat na poslední sezonu Viktorky. Nějaká obměna kádru byla, ale ti hráči, co v klubu byli, tak se vlastně učili vyhrávat. Z boje o záchranu se najednou hrálo o postup a do plných. To nebylo vůbec jednoduché.

Chloubou týmu byla defenziva. Zažil jste někdy, že váš tým dostal za půl sezony jen šest branek?
Stejně jsme našli situace, kdy jsme nebyli spokojení. V řadě utkání nás podržel v bráně Milan, to byla jistota. Když nedostanete gól, tak je to základ. Věříme kvalitě, co máme, organizace další hry se od toho, že to funguje vzadu, odvíjí.

Máte slušný náskok, mluvíte o polštářku. Cítíte přesto, že bude tlak na tým na jaře vyšší?
Když nás oslovilo vedení, dalo nám jasný cíl, že chce Viktorku dostat zpátky druhé ligy. Bylo nám řečeno, že když po podzimu budeme na dostřel postupu, aby se dalo bojovat o baráž. Po téhle stránce se to týmu povedlo.

Plánujete i při této dominanci změny v kádru?
O všem jsme se bavili. Na jednom postu bychom chtěli doplnit určitě a jsou tam i nějaké další otazníky. Uvidíme, co se povede, ale nic převratného, že by přišlo pět, šest hráčů, nehrozí. Když se povede ta jedna pozice, budu rád. S kádrem jsme spokojení. Kluci chtějí pracovat. Je tu dobrý mix zkušených hráčů, jsou tu mladí, ale i hráči střední generace. Pracujeme dál na našem herním projevu, aby byl lepší a tým se posouval.

Řeč musí přijít i na nejzvučnější posilu, kterou byl Václav Kadlec. Pomohl týmu?
Je to skvělý fotbalista, výborný kluk charakterově do kabiny, má kvalitní přístup k tréninkům. Jeho limit je zdravotní. Když bude zdravý, bude přínosem. Sedneme si a nastavíme si pravidla, nemůže absolvovat všechny tréninky.

Podzimní část soutěže skončila relativně brzy, jaký bude další program týmu?
Čekají nás tři kvalitní zápasy na Tipsport lize, vytížení rozdělíme na více hráčů. Od 8. prosince pak čeká hráče dovolená, dostanou ale plány individuálního tréninku. Příprava pak začne 9. ledna. Většinou bude probíhat v domácích podmínkách. První liga začíná brzy, navíc týmy z ní odjíždějí za teplem, takže budeme hrát přáteláky spíše s druhou ligou.



Fotografie