Foto: David Lejček
Neligové výběry kategorie U10 a U11 sehrály turnaje o možnost vyzvat Spartu

Neligové výběry kategorie U10 a U11 sehrály turnaje o možnost vyzvat Spartu

V úterý 15. a ve středu 16. listopadu by se na Xaverovské umělé trávě našlo jenom málo volného prostoru. Probíhaly zde totiž dva vrcholné turnaje pražských neligových výběrů kategorie U10 a U11. Týmy byly rozděleny podle územního členění Prahy na žluté, červené, světle modré a tmavě modré.

Jak probíhaly přípravy prozradil organizátor turnaje za Pražský fotbalový svaz Luboš Zákostelský. „Už v týdnech před tímto vrcholem probíhaly různě po Praze přípravné a výběrové tréninky jednotlivých týmů. Moc děkujeme všem klubům, že na tyto akce uvolňovaly své hráče a mohli jsme vybírat z opravdu velkého množství hráčů, což přispělo ke kvalitě obou turnajů.“

Týmy se spolu utkaly systémem každý s každým na dvou hřištích. „Po 15 minutách přesunul vždy jeden tým své jedno hřiště na to druhé. Tím bylo zajištěno, že hrály opravdu všichni proti všem i v tomto formátu turnaje. Na každém hřišti měly navíc týmy maximálně dva hráče na střídání, což je cesta, která klukům zajistí velké vytížení a chceme v tom jít určitě příkladem,“ nastínil detaily další z organizátorů Grassroots trenér mládeže Filip Krhut.

V úterý svedlo rozlosování turnaje U10 do posledního zápasu dosud neporažené týmy světle a tmavě modrých. V tom se radoval ten tmavší z týmů modrých a slavil tak prvenství včetně možnosti sehrát přátelské utkání v TC Strahov proti Spartě.

Středeční turnaj U11 byl, co se výsledků týče, více zamotanější, ale nakonec i tady bylo vítězství jednoho z týmů přesvědčivé. Bez ztráty bodu si odvezli zlaté medaile kluci ze žlutého týmu a rovněž si zahrají v TC Strahov proti Spartě.

Součástí obou turnajů byla i autogramiáda hráčů Bohemians Praha. Přítomní fotbalisté i rodiče se například dozvěděli, kde se svojí kariérou začínal Adam Jánoš, v čem i ve svém mladém věku vyniká mezi staršími hráči Denis Vala nebo jaké klíčové vlastnosti by u svých hráčů hledal Martin Dostál, který se vedle své aktivní kariéry připravuje i na tu trenérskou. Stejně jako Jan Kovařík, který klukům a holkám navíc prozradil, jak v mládí piloval svoji obávanou levačku.

„Oba turnaje se letos opravdu povedly na výbornou. Ještě jednou chci poděkovat klubům za spolupráci, Xaverovu za poskytnutí hřiště, rodičům a všem trenérům, kteří se na této akci podíleli. Samozřejmě tomu hodně přispěli i kluci z Bohemky, na jejichž podpisy se i v nepříznivém počasí stály fronty. Nejvíc nás ale těší radost kluků a holek, stejně jako úroveň turnaje, která ukázala, že podhoubí v Praze je nacucané talenty,“ řekl Zákostelský.

Na fotogalerii z turnaje U11 se můžete podívat ZDE