Foto: Pavel Jiřík st.
Netradiční kanonýr zničil Podolí hattrickem. Asi to bude mastný, směje se stoper Vybíral. Odměnil se na golfu

Netradiční kanonýr zničil Podolí hattrickem. Asi to bude mastný, směje se stoper Vybíral. Odměnil se na golfu

Standardní situace jsou ve fotbale ohromná zbraň. Své o tom vědí i fotbalisté Podolí, kteří si v uplynulém kole Pražská teplárenská přeboru odvezli z půdy ABC Braník porážku 0:3, když všechny góly inkasovali právě po standardkách. Postaral se o ně střední obránce Marek Vybíral. „Hattrick jsem dal naposledy snad na základní škole při McDonald's Cupu,“ smál se třicetiletý stoper.

Tři góly jste tedy dlouho nedal, jaké byly oslavy?
Odjeli jsme s kamarády na víkend, kde jsme si zahráli golf. To je můj koníček, je to fajn zábava.

Říká se, že když se povede odpal, je to jako s povedenou střelou. Cítíte to podobně?
Přesně tak. Když se vám rána povede a míček letí, je to paráda a radost. Golf je hodně i o hlavě. Jedna jamka vám nevyjde, další ano.

Tady jste se na golf naladil parádně. Byl to hodně veselý prodloužený víkend?
S veselou jsme odjížděli, už jen ten pocit, že se vyhrálo, byl fajn. No a že jsem dal hattrick, to bylo něco navíc. Hodně lidí zajímalo, kdy jsem dal tři góly v utkání naposledy.

Hlásil se asi také pokladník, dosud jste měl v sezoně dvě přesné trefy...
O kasu mám trochu strach. Ani nevím, jaká je tam za hattrick sazba. Asi to bude mastný. Měl jsem radost, ale velkolepé oslavy nebyly, těšil jsem se víkend, kde jsme si připili.

Měl jste od nového trenéra Růžičky nějaké ofenzivnější úkoly?
To ne, dál jsem hrál středního obránce. Trenér po nás chtěl, abychom celkově hráli výš. Góly jsem dal po standardkách a jeden z penalty. Na ty jsem určený.

Říká se, že faulovaný hráč nemá na penaltu chodit. Vy jste penaltu zařídil, jelikož vaši ránu zastavil hráč soupeře rukou a byl vyloučený. Myslel jste na to, že byste kopat nešel?
Problesklo mi to hlavou. Ale nebyl to faul. Nabízel jsem spoluhráči Palkovi, ať jde kopat, ale on odpověděl, ať jdu já. Věřil jsem si a dopadlo to dobře.

Vy jste se poprvé trefil ve 44. minutě. Už tenhle gól byl asi příjemný a nejspíše by vám na cestu do kabiny stačil, že?
Po vstřelení gólu musíte být vždycky dalších pět minut ostražití a hrát na 120 procent. Člověk je v euforii. Nám se povedlo do půle dát ještě jeden gól z penalty. Sudí mi říkal, že nastavení je u konce, že nebude čas ani na dorážku. Musel jsem dát rovnou gól.

Vedli jste 2:0. Tomuhle výsledku se přezdívá Csaplárova past, bavili jste se o ní v kabině?
To snad bylo téma už při cestě do kabin. Ale trenér nám říkal, že žádná Csaplárova past nebude, že to bude leda branická past a dopadne to dobře.

Hráli jste proti deseti, jaká byla realita?
Měli jsme tam ve druhé půli takovou hluchou pasáž, kdy jsme se hledali. Byl těžký terén, soupeř byl o deseti, docházely mu síly, bylo to hodně soubojové. Asi jsme měli ten třetí gól přidat dřív. Když se blížil konec, moc jsem chtěl tu další branku dát. Góly střílím rád, rád je slavím, vím, co je za nimi dřiny.

Chystáte si nějaké speciální oslavy?
To ne, jen mám upřímnou radost. Pro to fotbal hrajeme. Já jsem se navíc trefil i naposledy proti Tempu, teď mám takovou gólovou sérii.

Braník v týdnu před zápasem odvolal trenéra Bukovského. Čekali jste, že budete v tabulce výš?
Za sebe musím říct, že jsem rád, kde Braník v tabulce je. Víc ke změně trenéra nechci říkat. Myslím, že nový trenér Růžička to celé nechtěl moc nabourat, po jeho nástupu byla tři kola do konce podzimu. Myslím, že na nějaké změny herního systému dojde třeba v zimě. Nějaké pokyny jsme samozřejmě dostali, ale rapidní změny nebyly.

V roli nováčka musíte být při pohledu na tabulku snad i spokojení, ne? Dvě kola před koncem podzimu jste šestí.
Hlavní bylo, abychom se v přeboru udrželi. Dva roky po sobě nás na cestě z A třídy zastavil covid, vyšlo to až třetí sezonu, a ještě z druhého místa. Je jasné, že kvalita přeboru roste, týmy jako Spoje nebo Přední Kopanina jsou dál. Myslím, že vyšší střed tabulky je pro Braník dobrý.

Čekají vás ještě zápasy s Kolovraty a ČAFC. Na kolik bodů si troufnete?
S Kolovraty jsme v tabulce u sebe, bude to zajímavý zápas. A poslední kolo s ČAFC, těm máme co vracet. Prohráli jsme s nimi v A třídě a skončili jsme kvůli horším vzájemným zápasům až druzí. ČAFC trénuje pan Novotný, za nás hraje jeho syn. Myslím, že to určitě vyhecuje. Bral bych, kdybychom z těch dvou kol udělali čtyři body, pak budeme spokojení.



Související články