Foto: Jiří IPSER
Třetiligové derby vyhrál Vltavín gólem v poslední minutě. Už jsem si říkal, že i bod bude dobrý, hodnotil střelec Matějka zápas s Motorletem

Třetiligové derby vyhrál Vltavín gólem v poslední minutě. Už jsem si říkal, že i bod bude dobrý, hodnotil střelec Matějka zápas s Motorletem

Pilíř sestavy, opora, tahoun. A taky střelec důležitých gólů. Obránce David Matějka pár sekund před koncem rozhodl gólem třetiligové derby s Motorletem a jeho zásluhou se mohla v sobotu krátce po poledni kabina Loko Vltavín otřásat nadšením, zatímco hosté z Jinonic v tichosti mizeli z areálu. „V téhle sezoně je to můj nejdůležitější gól,“ říkal hrdina derby.

Někdy se mi stává, že se fotbalistům do rozhovoru zrovna moc nechce. U vás mi přišlo, že je to naopak. Vážně jste se těšil?
(rozesměje se) Já už jsem dlouho žádný rozhovor nedával, to bylo naposledy snad ještě v době, když jsem hrál druhou ligu. Tak jsem si dělal srandu, že konečně můžu jít.

Rozhodl jste derby, nemohl jsem vybrat nikoho jiného...
Máme obrovskou radost, vyhráli jsme a je to o to lepší, že jsme dali gól až na konci a Motorlet už neměl čas reagovat. Zápas to byl vyrovnaný, soupeř hrál velmi dobře, takže to jsou důležité tři body.

V první půli měli hosté z Jinonic i navrch, měli několik šancí. Proč jste se tolik neprosazovali?
Měli dvě velké šance, kdy nás podržel gólman. To bylo hodně důležité, že jsme zůstali na nerozhodném stavu. I po přestávce to bylo vyrovnané a dá se říct, že jsem si už říkal, že i remíza bude dobrá. Hlavně jsem si říkal, ať nějaký gól nedostaneme. Ale každý zápas se snažíme vyhrát, tím spíš doma.

Po remíze s Karlovými Vary a prohraném derby s Bohemians B jste body už docela potřebovali, že?
Přesně tak. Chytli jsme se. Někdy jsme měli i lepší zápasy, ale ke konci zápasu jsme přišli o body, tak teď se nám to v dobrém vrátilo a štěstíčko přišlo k nám.

Prosadili jste se ze standardky poté, kdy soupeř ztratil míč a únik Maioneho zastavil jen faulem. Po utkání tady bývalý trenér Vltavínu Freisler žertoval, že vám při gólu pomohl Motorlet další nedůsledností. Cítil jste to také tak?
Já jsem hlavně věřil, že to tam může padnout. My takhle chodíme do každé standardky, chceme dávat góly. Ale musíme se dobře postavit a být připravení, abychom, když to nedopadne, nedostali z protiútoku ještě gól my... Tyhle situace trénujeme.

Namotivovalo vás, když za soupeře nastoupil bývalý slovenský reprezentant Stoch?
Pro nás je vždycky skvělé, když takový hráč nastoupí. Vždycky je to fajn, věděli jsme o něm, připravovali jsme se na něj.

Ke své pověstné pumelici se nedostal, ale šanci měl. Nechali jste mu dost prostoru...
Jen ukázal, že je to skvělý hráč, který si dokáže najít prostor. Byl tam dobře, kvalitu má, naštěstí šanci neproměnil v gól.

Je to bývalý hráč Slavie, Loko Vltavín zase dostal před sezonou sparťanskou injekci. Bylo to třeba znát v úvodu sezony, že si všechno muselo sednout?
Na začátku to asi bylo komplikované, chtělo to čas. Ale pomohl výborný trenér i asistent, oba jsou hodně komunikativní, vědí, že je to celé složité, náročné, dlouhodobý proces a já z toho mám dobrý pocit. Herní fáze sice tentokrát nebyla úplně ončo, ale ve druhé půli už to bylo lepší. Máme mladé hráče, kteří toho ve třetí lize zase tolik neodehráli, tak je to složitější.

V minulé sezoně se Vltavín pral o první místo do poslední minuty závěrečného kola. Zatím jste šestí, zamíchá se Lokáda do hry na úplné špici i tentokrát?
Věřím tomu, že jo. Tabulka je hodně vyrovnaná. Pevně věřím, že se budeme posouvat výš a výš. Doufám, že i herní fáze bude lepší a projeví se to v zisku bodů. Skvělá věc, která nám taky pomohla, je i hřiště. To se ohromně zlepšilo. Hodně se na tom zapracovalo, je to obrovská změna a dá se na něm hrát fotbal. To nám vyhovuje.

Mladí sparťané mají motivaci ukázat se a vrátit se na Letnou. Co pro vás, kteří jste kmenoví hráči Vltavínu?
Je to motivace pro všechny. Nás fotbal baví, milujeme ho pořád. Teď jsme všichni hráči Lokády, tak to bereme a chceme, aby se vyhrávalo. Jsme jedna parta, jeden tým.

Musíte povinně fandit Spartě?
(rozesměje se) U mě to není nutnost, já jsem sparťan velkej, je to dobrý. V tom problém není.


Derby s Vltavínem očima trenéra Motorletu Martina Poustky
„V první půli jsme měli jasné šance, nedali jsme gól a nakonec jsme prohráli. Bohužel, stává se nám to opakovaně. Máme to tak už pátý zápas za sebou. Proměňování šancí a jednoduché chyby v obraně nás stojí body. V každém utkání jsme si schopní vytvořit stoprocentní brankové šance a tentokrát tomu nebylo jinak. V devadesáté minutě z jednoduché situace, jakou je standardka, inkasujeme. Každý hráč má při ní svoje úkoly. Přišla osobní nezodpovědnost i souběh situací. Byla tam zbytečná ztráta míče, zbytečný faul, zbytečná standardka, špatné dohrání situace a jsme bez bodu. Zákonitě se pak musíme dostat do situace, kdy se v tabulce krčíme tam, kde bychom být určitě neměli. (průběžné 14. místo) Co se týče Miňo Stocha: přínosem je, byl to jeho šestý zápas, dal čtyři góly. Mohl dát gól tentokrát i minule proti Admiře, my potřebujeme, aby se chytili ostatní kluci kolem něj. Nemůžeme spoléhat jen na něj. Tohle mužstvo má dostatek kvalitních hráčů na to, aby se góly rozložily. Ano, chybí nám klasický hroťák. Dan Žížala si v Domažlicích přetrhl křížové vazy a momentálně, dá se říct, hrajeme bez útočníka. To nic nemění na tom, že si šance vytvoříme. Ale je třeba je proměňovat. Jinak se budeme pořád, po každém zápase, zbytečně trápit a budeme smutní z toho, že nevyhráváme.“