Foto: Pavel Jiřík st.
Stáž v Žilině, ambice na profesionální fotbal. Admiru B zkouší nastartovat učitel tělocviku

Stáž v Žilině, ambice na profesionální fotbal. Admiru B zkouší nastartovat učitel tělocviku

Pět posledních kol na lavičce Admiry B v divizní skupině B je první šancí v dospělém fotbale pro trenéra Viliama Krbúšika. Ten má v tandemu se zkušeným Sálemem Heboussem probudit a nastartovat tým z Kobylis. „V mužské kategorii jsem poprvé, dohodli jsme se do konce podzimu, pak se vrátím naplno k dorostu, kde mám rozdělanou práci,“ říká kouč, který je rovněž učitelem tělocviku na základní škole.

Když přišla nabídka vyzkoušet si práci u kategorie dospělých, kývl jste hned?
Vedení klubu se rozhodlo udělat nějakou změnu, klukům se nevedlo, byli z toho skleslí. Máme to se Sálemem rozdělené, já dělám tréninky, on všechno řídí, komunikuje s áčkem.

Mluvíte o návratu k dorostu, takže jde z vaší strany sice o šanci, ale zároveň jde jen o dočasnou výpomoc?
Teď do konce podzimní části budu zvládat béčko i dorost, tam jsou hodně šikovní kluci a mám před sebou výzvu. Dost kluků, co jsou teď v rezervě, jsem vedl v dorostu. Vím, že jsou šikovní. Jen je třeba si zvednout náladu nějakým lepším výsledkem a udělat bodíky.

Ty zatím dělá spíš áčko ve třetí lize...
To šlape perfektně. Hraje úplně na špici tabulky, kde se pere s béčkem Plzně a Domažlicemi. Trenér Peřina dokáže skvěle připravit a namotivovat mužstvo, má skvělé hráče, ti za ním jdou. Mají našlápnuto k tomu být dál nahoře.

Skoro by se dalo říct, že by mohli hrát o postup do druhé ligy, co?
Budou hrát nahoře. Ale když už se bavíme o druhé lize, tak si myslím, že výš chce Plzeň B. Když bude chtít postoupit, tak se výš dostane. Ale Admira hrát nahoře bude určitě.

Přišel jste k rezervě na pět kol, dá se něco zásadnějšího změnit, nebo spíš jde jen o ten pověstný impuls?
Spíš je to ta druhá varianta. Když se podívám na zápas s Českým Brodem, tak po utkání přišel jejich trenér Martin Frýdek a říkal, že jsme byli lepší. Jenže, kdo se na výsledek podívá na internetu nebo v novinách, tak vidí, že jsme prohráli 0:3. Přitom hra byla výborná, šancí jsme měli na dva zápasy, jen prostě nedáváme góly. A pak také po chybách vzadu inkasujeme.

V prvním týmu Admiry jsou střelci, kteří by třeba mohli pomoci. Je tohle cesta, že by si rezerva pomohla posilami z ČFL?
Posily jsme měli i v Českém Brodě a musím říct, že kluci hodně pomohli. Měli sami za sebou derby na Motorletu, ale makali, musím jim poděkovat. Ale že bych čekal, že k nám přijde třeba Štěpán Zahálka? S tím počítat nemůžu, přijdou spíš mladší kluci, co nejsou v áčku tolik vytížení.

Do konce podzimu zbývají čtyři kola. Jakou představu máte o bodovém zisku?
Každý zápas je jiný. Doma máme Štětí a Slaný, kdyby se povedlo tady udělat šest bodů, bylo by to fajn. A kdyby se přidal třeba bod z Chebu, hned by to vypadalo na konci podzimu jinak.

Trenérský kolega Hebousse o vás mluví jako o kouči, který jednou bude v lize. Máte tyto ambice?
Jako hráč jsem kopal v Nitře, jenže v kariéře mě zastavila zranění. Měl jsem křížáky na obou kolenech. A tak jsem začal trénovat. Chtěl bych se posouvat výš, a kdyby se povedlo dostat třeba do akademie Sparty nebo Slavie...

Je pravda, že třeba na áčko Admiry to úplně nevypadá. Tam trenér Peřina odvádí skvělou práci...
Tam to po něm bude mít každý trenér těžké, o tomhle ale vůbec neuvažuji. Já bych se do budoucna rád viděl jako asistent trenéra v první nebo druhé lize, teď taky pojedu na pár dní na stáž do MŠK Žilina. Nebo bych jako hlavní trenér vzal ČFL či divizi, ale lákalo by mě dělat fotbal na profesionální úrovni.

A k tomu učíte tělocvik na základní škole. Odpočinete si aspoň tam?
No to právě vůbec. Pohybová kultura dětí je po covidu špatná. Já si spíš odpočinu na fotbale, který miluju. Jen k němu prostě mám ještě zaměstnání.

Jak tedy dokážete relaxovat a nabrat síly?
Volný čas si užívám s manželkou a dcerkou. Když mám volno, tak se čas snažím věnovat jen a jen jim. Tam od fotbalu vypínám. Vědí, jak mám fotbal rád a kolik času mu věnuju, takže ve volnu se jim to snažím maximálně vrátit.



Související články