Foto: Pavel Jiřík st.
Kapitána Tempa naštvala penalta. I hráči Spojů mi přiznali, že nebyla, tvrdí

Kapitána Tempa naštvala penalta. I hráči Spojů mi přiznali, že nebyla, tvrdí

Odjezdil pětasedmdesát minut, pak střídal a pomalu kráčel ke kabinám. Zklamání bylo na Filipu Šmídkovi, jenž vedl Tempo na Spojích v utkání Pražská teplárenská přeboru do boje s kapitánskou páskou, patrné. „První gól dali domácí z penalty, která nebyla. Přiznali mi to i domácí,“ tvrdil 33letý záložník nováčka ze Lhotky, který na hřišti lídra podlehl 0:4.

Byl klíčem k výsledku první gól, řekněme z velmi přísně nařízené penalty?
Viděl jsem tu situaci hodně dobře. Prostě to penalta nebyla, říkali to i hráči soupeře a já jsem viděl, že jejich hráč si kopnul balon do našeho hráče. Ten odkopl míč na roh, hráč Spojů do toho našeho naboural a zařval. A rozhodčí písknul penaltu. Byl od toho pět metrů, přímo to viděl. Penalta to za mě nebyla ani náhodou.

Co se vám v tu chvíli honilo hlavou?
Všechno ještě umocnilo, když to říkali i domácí, že penalta nebyla. Tři domácí hráči mi i říkali, sami od sebe, že dostali pokyn, že mají na hřišti mlčet a nic neříkat. Moc to nechápu, když mi to řekli tři hráči. Takže nevím, co se tady dělo. První půle šla jakoby hodně tendenčně proti nán. Dostali jsme i karty, kromě jedné, která byla za řeči a byla správně posouzená, další určitě nebyly. Zákroky proti nám nebyly hodnocené... Nechci se na to vymlouvat. První gól z penalty nás samozřejmě zasáhl, je to rána pro psychiku.

Když to vezmeme z pohledu samotné hry, jaký máte ze zápasu dojem?
Soupeř byl výborný, kvalitní, zkušený. My jsme mladší, těžko jsme se do nich dostávali, ale dokázali jsme to. Pochopitelně je naše věc, když za stavu 0:0 máme stoprocentní šanci, kterou nedáme. Bohužel Jarda Klouček sám o poločase říkal, že to měl vzít na sebe. On to ví, že je škoda, že to nezakončil sám. Ale myslel to dobře, nahrával a kdyby to vyšlo, dávali bychom do prázdné brány. Výborně se ale vrátil stoper domácích. Pak jsme se dostali znovu k míči, ale dohráli jsme to zbrkle. Byla tam situace tři na dva, ale nedohráli jsme to.

Za stavu 1:0 pro Spoje jste měli další tutovku...
To je pravda, Štěpán šel sám na bránu. Je škoda, že jsme do půle nevyrovnali.

Místo toho po přestávce úřadoval exligista Tomáš Košút a druhým gólem pojistil náskok domácích. Ví se, že chodí na standardní situace a je nebezpečný. Jak to, že jste ho neuhlídali?
Ještě za stavu 1:0 jsme měli dvě šance, Štěpán Sedlář šel ještě jednou sám, zase to nedal. Je to škoda. Tomáš Košút je při standardkách výborný. My jsme se na to připravovali, ale prostě si to umí najít. Má skvělý timing, umí si najít balon ve vápně a ze stopera dal snad desátý nebo jedenáctý gól, nevím přesně. Dává jich samozřejmě hodně. Je výborný, ve vápně je potřeba ho zdvojovat, ale my jsme ho nezdvojili. To je samozřejmě škoda.

I fanoušci vašeho týmu křičeli Košút do Tempa. Brali byste takového hráče?
Nám by se hodil, ale my bychom ho asi nezaplatili, finančně bychom to neutáhli. (směje se)

Proti Spojům se Tempu v posledních sezonách nedaří, ani pro vás není jejich hřiště místem, na které s oblibou vzpomínáte, že?
Hrál jsem tady čtvrtý zápas a jen poprvé jsem dohrál, to se mi nic nestalo. To bylo ještě před covidem. Ale po něm jsem tu hrál třikrát. Jednou jsem si natáhl postranní vaz v koleni, podruhé jsem si utrhl tříslo, vždycky jsem pak dva měsíce chyběl. A tentokrát mě od desáté minuty chytla záda. Vůbec nevím proč. Je to nepříjemné.

Co jako kapitán říkáte na dosavadní výsledky Tempa v Pražská teplárenská přeboru?
Vstup jsme možná mohli mít lehce lepší, protože jsme tam zápasy s Podolím a Kolovraty trošku ztratili, ale na druhou stranu, mít čtyři body ze tří kol nebylo úplně nejhorší. Pak jsme měli dobrou sérii, kdy jsme vyhráli těžké zápasy a teď jsme měli tři utkání proti zkušeným soupeřům s velmi zkušenými fotbalisty. A tady jsme body poztráceli.

Třeba proti Dukle JM jste to měli slušně rozehrané, mrzí vás ta ztráta?
Tam jsem to celé zavinil já. Za stavu 2:1 pro nás jsem zavinil gól na 2:2. Kdybychom to vedení udrželi do 75. minuty, pak by to museli otevřít a pro nás by tam vznikaly prostory pro brejkové situace. Tam byla z mojí strany chyba, že jsem neudržel balon ve středu hřiště. Oni vyrovnali a dali další dva rychlé góly. Pak ale hráli skvěle, bylo jich plné hřiště, všude presovali, všude byli první, byli první v soubojích, musím je pochválit. Ale ovlivnila to moje chyba.

Pak přišla remíza se Zličínem.
To byl velmi těžký, zkušený soupeř. Zase nám dal dva góly ze standardky, to je bohužel taková stabilní zbraň proti nám. Mohli jsme ještě rozhodnout, ale bod ze Zličína taky dobrý. Oni mají velmi dobrý předek, výborné hráče nahoře. Moc mě překvapil Merta, to je výborný fotbalista, mají to dobře poskládané, takže jsme 3:3 brali. I když jsme ve čtvrté minutě nastavení mohli odskočit a vyhrát.

Spoje v minulém kole poprvé ztratily bezbrankovou remízou s Uhříněvsí. Věřil jste, že mohou klopýtnou podruhé v řadě?
Jeli jsme k nim s jasným cílem vyhrát. Máme dobrý, kvalitní, mladý tým. Bohužel, nechci se vymlouvat na rozhodčí, ale v první půli rozhodl v náš neprospěch prostě rozhodčí jasně. Ale i my jsme samozřejmě mohli a měli dát gól třeba za stavu 0:0. Měli jsme stoprocentní šance. Nedali jsme, nedá se nic dělat. Musíme to proměnit příště.


Penaltová situace očima kouče Spojů Fabia Leggeriho
Musím říct na rovinu, že jsem z lavičky nemohl na tu dálku vidět, zda penalta byla. Přišlo mi to přísné, ale je pravda, že jsem to z lavičky prostě neviděl. Taky se nám stalo, že v našich zápasech byly situace, které nějak vypadaly a ve skutečnosti to pak bylo jinak. 



Související články