Foto: Pavel Jiřík st.
Nervy před klíčovou penaltou v šesté minutě nastavení? Spíš jsem se smál, říká Šandera po prvním hattricku kariéry

Nervy před klíčovou penaltou v šesté minutě nastavení? Spíš jsem se smál, říká Šandera po prvním hattricku kariéry

Zkušeností má na rozdávání, v uplynulém kole Pražská teplárenská přeboru ale přišla chvíle, jakou dlouhá léta nezažil. Vojtěch Šandera, který nastoupil v defenzivní řadě rezervy Viktorie Žižkov, pomohl hattrickem k výhře na hřišti Braníku 4:3 v 9. kole Pražská teplárenská přeboru. „Hattrick jsem dal naposledy asi v žácích,“ smál se 32letý hrdina utkání.

Takže asistent trenéra Veselý mluvil pravdu, když říkal, že to byl váš první hattrick?
Když nebudu počítat ty v žácích, tak je asi fakt první. Z mých pozic se ale hattricky moc nedávají. (směje se)

Ale i tady jste nastoupil v pozici defenzivního pilíře...
A přišlo to, co... Když už, tak jsem na góly spíš přihrával. Ono je to nakonec ve výsledku jedno, kdo dá gól. Člověk má hlavně radost, že se vyhrálo. Na hřiště nechodím s tím, že dám gól zrovna já, zajímá mě výkon. Na druhou stranu přiznávám, že to bylo příjemné.

Zápas jste ale úplně dobře nerozjeli, co se stalo?
Vstoupili jsme do utkání docela slušně. Hráli jsme, ale zkušenější soupeř nás dvakrát z brejku do otevřenější obrany potrestal. To nebylo nic příjemného, kluci byli pochopitelně skleslí. Ale pořád bylo dost času a chtěli jsme se zápasem něco udělat.

A povedlo se to ještě před poločasem. Nejprve jste snížili, a nakonec se do kabin šlo za stavu 2:2. Cítil jste, že má tým na to, aby zápas otočil?
Vyrovnání bylo jako živá voda. Pořád jsem se snažil na kluky mluvit, stejně jako další zkušený hráč Pepa Bazal. Nakonec jsme ale dostali zase gól na 3:2 a vypadalo to s námi blbě.

Jenže už za tři minuty bylo vyrovnáno, když jste srovnal z penalty. Věděl jste hned, že si vezmete míč?
Za normálních okolností bych asi nechal kopat někoho z mladých kluků, ale tady jsem si říkal, že to musím vzít na sebe. Byla to hodně důležitá chvíle.

Pak jste se dožadovali odpískání dalšího pokutového kopu, ale sudí nepískal. Rozhodilo vás to?
Byl to sporný moment, penaltu jsme chtěli. Ale kapitán soupeře, kterého znám, mi říkal, že to bylo jinak. Přišlo mi, že nelže. Já jsem byl hlavně spokojený, že je to 3:3, i bod by z toho zápasu byl pro nás při tom vývoji dobrý.

Nakonec jste se dočkali druhé penalty v šesté minutě nastaveného času. Nehrnul se k pokutovému kopu někdo ze spoluhráčů?
Neváhal jsem a prostě šel. Ani jsem neměl nervy, spíš jsem se smál. U první penalty jsem věděl, kam ji dám. U té v nastavení šel brankář na stranu, kam jsem zahrál první penaltu, tak jsem to poslal opačně.

Ulevilo se vám, když míč skončil v síti?
Mně se hlavně ulevilo, když rozhodčí pískl konec.

Dovršil jste hattrick, jak jste se za něj odměnil?
Asi nijak. Dal jsem si kafe jako obyčejně. Po tom utkání na umělce jsem byl zničený a druhý den dopoledne hrálo áčko, tam jsem musel být.

Naposledy jste říkal, že už za béčko spíš hrát nebudete a najednou dáte hattrick. Jak to tedy je?
Povinnosti mám primárně u áčka. (Šandera je asistentem trenéra) Zvláště, když teď byl trenér Kotal na operaci. Ale je to nastavené tak, že béčku samozřejmě chodím pomáhat. K tomu všemu mám ještě svůj pracovní projekt, někdy je toho fakt dost. Ale tady i vedení klubu chtělo, abych šel hrát, tak jsem pochopitelně šel.

Šéf Plzně si čistí hlavu jízdou na motorce, vy máte také silný stroj a třeba do Radotína jste na něm přijel, relaxujete tedy také tak?
Původně jsem chtěl jet na zápas, ale pak jsem si říkal, že je docela zima. Je pravda, že na motorce si člověk čistí hlavu. Tady by to všechno bylo o to příjemnější, protože se vyhrálo.

Vítězství si dost užijete u áčka. Jak se daří zvládat povinnosti u obou týmů?
U áčka to je jiné, tam to má jasný cíl, mám z toho všeho zatím dobrý pocit. V béčku jsme nastavili nějaký proces, hodně věcí se posunulo příchodem Jirky Novotného. Jen se ještě musí ideálně nastavit propojení áčka s béčkem.

Ale zdá se, že s přibývajícím časem béčko také zvedá. Herně i výsledkově, vnímáte to také?
Je pravda, že už proti Spojům to vypadalo celkem dobře, kluci se začínají s vyrovnávat se soutěží, ten skok byl přece jenom hodně velký.



Související články