Foto: Pavel Jiřík st.
Není důvod něco měnit, myslí si trenér Tempa po prohře ve šlágru. Sezona je hezky rozjetá, doplnil ho záložník Viktorin

Není důvod něco měnit, myslí si trenér Tempa po prohře ve šlágru. Sezona je hezky rozjetá, doplnil ho záložník Viktorin

Podruhé v sezoně padl nováček z Tempa v Pražská teplárenská přeboru: v sobotu podlehl tým kouče Petra Vanka Dukle JM 2:5, přitom ve druhé půli vedl 2:1 a zdálo, že tým ze Lhotky může myslet na bodový zisk. „Porážku od Dukly neberu ani jako kaňku. Očekávání mám pořád vysoká. Jde o to, jakou se budeme prezentovat hrou,“ říkal Petr Vanko, kouč Tempa. Radost mu udělaly alespoň další odehrané minuty v podání letní posily Petra Viktorina.

Zaskočil vás soupeř bojovností a důrazem?
Čekali jsme, že bude soupeř bude důrazný. Nechci se vymlouvat, ale ze šestadvacetičlenného kádru nám chybělo čtrnáct lidí, takže kilogramy a centimetry nám vypadly. I tak jsme měli zápas pod kontrolou, vedli jsme. A zrovna ve fázi, kdy oni vůbec nic neměli a nevěděli, jak se do nás dostat, jsme jim nabídli chybou srovnání. Pak už tam spadlo všechno.

Do hry naskočil chvíli před koncem i zkušený záložník Petr Viktorin, který přišel v létě tak trochu v utajení z Třeboradic. Asi je pozitivní, že je konečně fit, že?
Petr i za tu chvilku, co na hřiště přišel, tak ukázal, že má kvalitu, pomůže nám v soubojích, pomáhá vytvářet šanci. Akorát u něj musíme být trpěliví. Byl skoro půl roku mimo, nehrál kvůli svalovému zranění a u takového problému je třeba být opatrný.

Mladé hráče usměrní jistě i v šatně, ne?
Pro nás má přínos i směrem do kabiny. To, jak se chová ke klukům, je obrovské plus, jsem rád, že tady je a věřím, že nám na hřišti ještě pomůže.

Přijal roli střídajícího esa?
Tím zraněním je to teď takhle dané, půl roku pořádně nehrál a netrénoval. Chceme mu tu zátěž dávkovat, trénuje fakt chviličku. Na celý zápas zatím nemá kondici. Jeho čas přijde. I v téhle roli jde klukům příkladem a já si ho nemůžu vynachválit.

S Duklou JM jste si trochu dosavadní přeborovou bilanci pokazili. Co na vystoupení svých svěřenců v nejvyšší pražské soutěži zatím říkáte?
Před přeborem jsme měli obrovský respekt, protože každý zápas je nesmírně těžký. Tady nás postihl prostě chvilkový lapsus, kdy jsme během čtyř minut dostali tři góly z nešťastných věcí. Herně to nebylo tak, že by Dukla byla lepší, spíš to bylo vyrovnané.

Roste každým odehraným zápasem sebevědomí týmu?
Máme na to hrát s každým. Můžeme každého porazit, stejně jako s každým prohrát. Zatím se nám víc dařilo, teď přišla prohra. Určitě není důvod něco měnit. Kluky chválím. Očekávání v sobě mám pořád vysoká, nejde o to, kolikátí budeme v tabulce, ale spíš jde o to, co budeme předvádět za hru. Zatím si myslím, že to kluci zvládají.

Na konci rozhovoru s trenérem Vankem vyšel z kabiny zmíněný záložník Petr Viktorin. Také on odpověděl na několik otázek:

Postupně naskakujete do zápasů, už jste tedy úplně fit?
Tak úplně ne. Nevím, jestli vůbec ještě někdy budu. Mám pořád problémy se svalem, ty přetrvávají. Vlastně už asi počtvrté začínám, takže to pro mě není jednoduché. Jestli to ještě dotrénuju... Protože kluci, co tady v Tempu jsou, jsou všichni hodně dobří. Dostat se na nějakou úroveň, aby se jim člověk vyrovnal, je v mém věku (35 let) dost těžké. Takže ani nevím, jestli to dotrénuju a budu týmu nějakým způsobem platný.

Trenér vás ve všech směrech chválil.
To je hodnej.

Chápu, že jste zklamaný po prohraném utkání.
Dostali jsme tři góly snad za pět minut. Já jsem se rozcvičoval, takže jsem to tolik neviděl. Ale když jsme to z 0:1 pracně otočili na 2:1, tak je to škoda. Na góly se musím podívat, tedy kromě toho pátého Dukly. To už jsem byl na hřišti a musím říct, že to soupeř trefil krásně, to byla paráda. Jsme zklamaní. Průběh zápasů nebyl na to, že bychom ztratili body. Navíc nám začíná série těžších zápasů, ani terény už nejsou nejlepší.

Takže budou mít výhodu bojovnější týmy, co?
My tým tolik bojovný nemáme, kluci jsou spíš všichni hodně dobří na balonu, udělají krásnou kličku. Nevím, jestli nás teď nečekají už jen taková utkání jako s Duklou. Když jsem viděl ty terény na různých hřištích, byly děsivé...

Přišel jste do Tempa jako posila, co říkáte tomu, jak si v roli nováčka přeboru vede?
Čekal jsem, že budeme hrát nahoře. Do týmu nějakého outsidera bych nešel, samozřejmě hrálo roli i to, že v klubu hraje i můj syn. Ale věřil jsem, že Tempo bude hrát nahoře. Sezona je hezky rozjetá a věřím, že se dotáhne do konce s nějakým hezkým umístěním.

Jaké by to mělo být umístění?
Třeba v top trojce.



Fotografie

Související články