Přední Kopanina, Černolice… Premier League! Brankář Švarc se stal členem vedení klubu West Ham United

Přední Kopanina, Černolice… Premier League! Brankář Švarc se stal členem vedení klubu West Ham United

Dva zcela odlišné fotbalové světy víkend co víkend střídá Jiří Švarc, který je v Praze známý především díky letitému a velmi úspěšnému angažmá na Přední Kopanině, s níž vyhrál dva přeborové tituly, Teskahor pohár a nasbíral sedm desítek startů v divizi. Na sklonku aktivní kariéry je na hostování v Černolicích a dalo by se říct, že střídá kulisy středočeské I. B třídy s nablýskanými stadiony v Premier League, obzvláště West Hamu United. Právě v tomto londýnském klubu se 47letý Švarc stal na začátku září členem představenstva, tedy nejvyššího vedení klubu, v němž má minoritní podíl majitel Sparty Daniel Křetínský.

„Nabídka mě moc potěšila, je to prestižní záležitost,“ říká Švarc v rozhovoru pro web fotbalpraha.cz, který absolvoval před pracovní schůzkou v nažehleném obleku, zatímco se mu na schodech jeho domu v Praze po tréninku sušily okopané „world cupy“ a brankářské rukavice. I to hezky symbolizuje, jaké role pravidelně střídá.

První otázka nemůže znít jinak: jak se člověk z Česka dostane do vedení klubu v Premier League?
Jsou za tím tři věci. Tou první je, že se s Danielem Křetínským znám už delší dobu. Pracuji pro banku JP Morgan a myslím, že se v našem klientsko-bankéřském vztahu vyvinula za dlouhé roky spolupráce velká důvěra. Daniel Křetínský mě oslovil, jestli bych do vedení West Hamu vstoupil. Jelikož jsem v JP Morgan od roku 1999 a máme kanceláře i v Londýně, tak jsem si za ty roky, co jsem tam žil a pracoval, vytvořil nějakou síť kontaktů, která se dá samozřejmě využít i v této pozici. To byl druhý faktor. No a tím třetím je moje fotbalová historie: ač jsem nikdy nehrál na nejvyšší úrovni a dal před fotbalovou kariérou přednost kariéře pracovní, tak aspoň na úrovni divize vím, jak funguje kabina, jak funguje vztah hráč-trenér. Mám celoživotní vášeň pro fotbal, který dlouhodobě detailně sleduji. A tím pádem můžu v této kombinaci přinést něco, co asi moc lidí v Praze nebo Londýně ne.

Jaká bude vaše sféra vlivu na fungování West Hamu?
Představenstvo je orgán, který zastupuje akcionáře. V podstatě se dá říci, že jsme řídící, ale zároveň i dozorčí orgán klubu. Nejedná se ale o funkci exekutivní, protože West Ham má management, který řeší chod klubu na denní bázi. Náplní práce by mělo být chránit zájmy klubu i akcionáře, dozorovat finanční výkazy, mít konstruktivní vztah s ostatními akcionáři, nějakým způsobem vyhodnotit finanční pohledy přestupů, které se udělají, a celkově být v kontaktu jak s finančním, tak sportovním managementem klubu. V představenstvu jsem jako nezávislý člen v osobní kapacitě.

Když půjdeme ke konkrétním věcem, tak řešíte budget na posily, ale jejich výběr už necháváte na trenérovi?
Ano, rozpočet stanoví akcionáři, konkrétní posily jsou doménou manažera Davida Moyese.

A co kdyby se řešila pozice trenéra? Jakou sílu bude mít váš názor?
V tomto případě by to asi řešili majitelé přímo mezi sebou. Ale velmi pravděpodobně by se zeptali na názor ostatních členů představenstva, kam patřím. Diskuse o dění v klubu probíhá neustále. Máme pravidelná jednání, zároveň se scházíme, kdykoli je potřeba. Vídáme se v podstatě na všech domácích zápasech West Hamu, takže interakce je pravidelná. Byl jsem na všech domácích utkáních, venkovní sleduji v televizi, k tomu vídám i tři až čtyři další zápasy z daného kola.

Tak jste to měl i před nástupem do West Hamu?
Premier League jsem sledoval poměrně detailně i před tím jako fanoušek, ale teď se na jednotlivé zápasy zaměřuji ještě ve větší míře detailu než dřív: abych navnímal, jakým stylem soupeři hrají, jestli mě zaujme nějaký hráč a podobně.

Zvažoval jste nabídku dlouho, nebo se nad tímhle nedá vůbec přemýšlet a rovnou jste souhlasil?
Moje prvotní reakce byla určitě pozitivní zejména z toho pohledu, že se můj dlouhodobý zájem a vášeň pro fotbal propojí s prostředím, ve kterém se už delší dobu pohybuji. Můj zaměstnavatel byl zpočátku proti, takže to byl poměrně dlouhodobý proces, než jsem od něj dostal zelenou. Ale povedlo se a jsem za to moc rád.

 

Máte velmi úspěšnou kariéru jako bankéř. Jak prestižní je pro vás být ve vedení tradičního klubu Premier League?

Fotbal je obrovský fenomén, který lidi spojuje a rozděluje zároveň. Prestižní to je určitě, protože Premier League je asi nejlepší soutěž světa. Zároveň je velkou výhodou, že mám v Londýně bohatou historii a firma tam má velkou kancelář, takže v Anglii automaticky trávím nějaký čas. Teď si jen plánuji kalendář tak, aby mi pracovní aktivity v Londýně pokud možno navazovaly na zápasy West Hamu. Být jen v Praze, tak by to asi bylo složitější, spíš nemožné.

Je něco, co vás v klubu překvapilo? Ať už pozitivně, nebo negativně?
Jednoznačně mě zaujalo, když jsem vstoupil na stadion West Hamu. Byl vybudovaný pro olympiádu 2012 v Londýně, ale je už částečně a krásně předělaný pro fotbal a 62,5 tisíce diváků dokáže vytvořit skvělou atmosféru. To se musí zažít. V tomhle směru udělal klub obrovský kus práce.

Už jste se sešel s českými hráči ve West Hamu, Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem?
Zatím jsme se nepotkali. Mám ale domluvenou večeři s manažerem Davidem Moyesem. Pokud bude souhlasit, tak bych se postupem času rád dostal blíže i k hráčům. Ale nechtěl bych nějak upřednostňovat ty z Česka.

David Moyes byl třikrát vyhlášen nejlepším trenérem Premier League, vedl i Manchester United. Nejste z takových setkání nervózní?
V tomhle mám výhodu z práce: potkal jsem řadu kapitánů průmyslu, když to tak řeknu, to pomáhá. Díky tomu si člověk udržuje profesionální respekt k druhým, ale zároveň není přehnaně nervózní. Je třeba i nějakým způsobem zapůsobit na protistranu, abyste ukázal, co člověk umí a proč by měl mít zájem se s vámi potkávat. S Davidem Moyesem jsme společně sledovali pohárový zápas proti Viborgu, kdy byl v trestu. Zapůsobil na mě obrovsky přátelským dojmem, takže ani nemohl vzniknout prostor pro nervozitu.

Co na vaše angažmá ve West Hamu říkali spoluhráči v kabině Černolic?
Ještě jsem to tam neříkal. Dlouho to byla důvěrná informace, kterou věděli jen moji nejbližší. Po formálním souhlasu vedení Premier League už to uniklo do londýnských Timesů, teď už je to oficiální. Asi to nějaké téma v kabině bude. (usměje se)

Jak je náročné skloubit chytání v I. B třídě se zápasy Premier League? Čí zápasy mají v případě kolize přednost?
Všichni jsme lidi, každý máme nějaký koníček, u kterého vypneme. Někdo jde běhat do lesa, někdo jde na hřiště jako já. Je to forma relaxace. I díky tomu, že mám možnost individuálně trénovat s bývalým ligovým brankářem Peterem Bartalským, tak si myslím, že mám pořád ještě týmu co dát a nedělám ostudu. Je to samozřejmě nižší úroveň, ale u nás v týmu působí více hráčů, kteří už mají něco odkopáno: Loučka, Bičík, Stracený, Majer i moji bývalí spoluhráči z Přední Kopaniny. Všichni si chceme prodloužit kariéru, protože nás fotbal pořád baví. A co se týče kolize, tak zatím to vychází, že stíhám oboje. (usměje se)

 

Asi není úplně běžné, aby lidé z vedení klubů v Premier League chodili o víkendech hrát fotbal na úrovni I. B třídy, jak říkají v Anglii „Sunday league“, ne? Tipoval bych, že chodí spíš na golf…

Nevím, jak je to v jiných klubech, ale v boardu West Hamu nevím o nikom, kdo by ještě chodil hrát na registrované úrovni. (usměje se)

Když se teď dostane informace o vašem působení ve West Hamu do kabiny, asi se vás spoluhráči začnou vyptávat, jak to v takovém klubu funguje. Platí to i opačně, že by lidé ve vedení West Hamu od vás věděli, jak to funguje v Černolicích?
Konkrétně o Černolicích v této chvíli neví, jen že „někde“ stále chytám. Znají pouze moje základní údaje, že jsem byl v dorostu Hradce Králové, pak jsem byl v Oklahoma City, že jsem krátký čas trénoval se Stoke City. Ale ohledně mých posledních působišť, tedy o Přední Kopanině a Černolicích, neví. V případě zájmu budu muset kolegy dovzdělat. Oběma klubům rád udělám v Anglii pozitivní reklamu.

West Ham nerozjel sezonu úplně dobře, přicházíte v době, kdy se nachází na sestupových příčkách. V posledních dvou sezonách klub bral 6. a 7. místo. Jaké jsou vlastně cíle teď?
Do značné míry to vyplývá i z přestupové částky, kterou majitelé byli ochotni uvolnit na posily. A byla výrazná, nejvyšší za poslední roky. Ze strany majitelů je určitě zájem o co nejlepší umístění, ale na druhou stranu je potřeba vzít v potaz, že celkově týmy v Premier League utratily v posledním přestupovém okně přes dvě miliardy liber. Do posil mohutně investovaly i celky, které skončily v minulé sezoně dole. Soutěž bude i kvůli přerušení během mistrovství světa obtížnější než kdykoliv jindy. Je potřeba, aby majitelé měli realistický pohled na věc. Chtějí klubu pomoct, proto investovali takové prostředky. Zároveň je potřeba vidět, že probíhá přestavba týmu, který si musí sednout. Budu se snažit ze všech sil napomoct tomu, aby se West Ham posunul v tabulce výše.

Poté, co Daniel Křetínský koupil podíl ve West Hamu, začala se řešit i možná spolupráce se Spartou. Vy znáte dobře prostředí v obou zemích, mohla či měla by i tohle být vaše role?
V současné době to není na pořadu dne. Určitě k nějakým výměnám know-how může dojít, týmy U21 teď sehrály přátelský zápas, proběhly i některé trenérské stáže. Pokud by West Ham měl zájem, tak vazba přes majitele je velmi blízká, ale pořád by to muselo být v rámci férových podmínek pro všechny strany - arms length, jak říkají Angličané. Pravda je, že prostor pro bližší spolupráci by tady být mohl. Z pohledu West Hamu by to mohla být šance na to, aby získal ještě lepší vhled do středoevropského regionu z pohledu talentovaných hráčů. Do budoucnosti by to pro mě mohla být jedna z potencionálních oblastí, kterou bych mohl řešit. V rámci Anglie se nabízí rovněž projekt, jak zapojit hráče z mládežnických akademií do života, který nastane po kariéře. Jen malá část z nich se dostane do Premier League a chceme, aby byli připraveni i na život bez fotbalu. To jsou oblasti, kde se také dají využít moje znalosti.

Tipnete si, jak velký zájem bude v Černolicích o vstupenky na West Ham?
Máme tam fanoušky Realu, Manchesteru United, Chelsea… O příznivcích West Hamu zatím nevím, to ještě budu muset změnit. Už jsem své děti vybavil ve fanshopu, sám jsem si taky nakoupil, včetně kravaty na zápasy.

A co dresy Černolic? Nedávno tým nastoupil v sadě Liverpoolu. Co vy na to?
To je spíš otázka na Aleše Macelu, který má připravené sady nejen Liverpoolu, ale také Juventusu a dalších velkých klubů. V tohle směru jsou Černolice vybavené dokonale, ale je jasné, že se situace trochu změnila a budeme se muset pobavit i o sadě West Hamu. (směje se)



Související články