Foto: Jiří IPSER
V létě řekl dost! Pak zavolal Zličín a Kudela neodolal. V roli kouče chce nastartovat tým

V létě řekl dost! Pak zavolal Zličín a Kudela neodolal. V roli kouče chce nastartovat tým

Návrat do pražského fotbalu ohlásil před sezonou zkušený funkcionář Zdeněk Kudela. Ten před lety působil jako generální sekretář Slavie, teď se objevil v Pražská teplárenská přeboru jako trenér Zličína. Během tří kol jeho tým vyhrál jen jednou, na kontě má čtyři body. „Čekají nás těžké zápasy, je před námi ještě hodně práce,“ přiznal Kudela.

Jak dlouho vám ležel v žaludku zápas s Duklou JM, kdy jste prohráli, i když soupeř dohrávali v devíti lidech?
Stará pravda mluví o tom, že bylo a bude nepočítaně zápasů, kdy to tým v deseti zvládne a vyhraje. Dukla JM proti nám ale dohrávala o devíti a beru jako hrozný nedostatek, když to mužstvo nezvládne a prohraje.

Hráči se asi cítili pod tlakem, když se čekalo, že utkání dovedou k tříbodovému zisku. Proč se to nepovedlo?
Hráči prostě v té chvíli dělali věci opačně. Stříleli z nesmyslných pozic, bez přípravy, pohybovali se ve špatných prostorech, všichni chtěli dát gól a pak se v jiných situacích pro změnu všichni báli a kazili.

Máte hodně zkušeností i z profesionálního fotbalu, jaký na vás udělal Pražská teplárenská přebor dojem?
Žádný zápas tady nebude jednoduchý. Mužstva sází často na technický fotbal, což je dobře. Třeba náš poslední soupeř, Dukla JM, to je hodně technický celek. Tým věděl, co chce hrát, fotbalisté mají správné návyky. O to víc mě mrzí, že jsme nevyhráli a zápas ztratili.

Překvapilo vás, že v Pražská teplárenská přeboru padá hodně gólů?
Padá. Ale já razím cestu, a doufám, že se mi podaří přesvědčit kluky, že jestli chtějí hrát a vyhrát, tak musíte vycházet z dobré obrany. Musíme určitě zlepšit bránění. I když třeba v první půli proti Dukle to bylo v pořádku, do vážnější šance jsme ji nepustili.

Zličín měl v minulé sezoně právě s obranou problémy. Takže vlastně budete řešit potíže, které tohle mužstvo má už nějaký čas...
Jak už padlo, čeká nás hodně práce. I v domácím utkání s Radotínem, kdy byl poločas 3:0, pak najednou pod vědomím toho náskoku, si hráči začnou dělat svoje věci, neplní úkoly, opouštějí prostory a jenom zázrakem jsme tehdy nedostali gól.

Zkušenost v týmu máte. Přišli Pyšek, Hák, Kučera...
Honza Pyšek měl čtrnáctidenní zdravotní výpadek, Ivan Merta byl taky mimo, kluci netrénovali. Na hráčích, kterým je přes třicet, se takové výpadky projeví. A Franta Hák, to je trochu hektický hráč. Já mu vždycky říkám, že je skvělý do hry, bezvadný, jen kdyby někdy víc uvažoval hlavou. (usměje se) On je hrozně náchylný k tomu, aby si vyměňoval názory s rozhodčím, protihráčem.

Kvůli tomhle nešvaru jste ho střídal v duelu s Duklou JM?
Stáhnul jsem ho proto, že začal být strašně hektický. Už měl žlutou kartu, tak jsem nechtěl, aby přišla druhá. Byl hektický, rozhazoval rukama, nechtěli jsme tomu nahrát...

Před lety jsme se potkávali při vašich angažmá v profesionálním fotbale. Jak si užíváte působení v nižších soutěžích?
Už jsem si po působení v Brně řekl dost. Já tam byl ta pražská ku..a, nikomu nevysvětlíte, že bydlíte čtyřicet kilometrů od Prahy a můj tatínek byl z Moravy. Tohle všechno už je pryč, přišli ale kamarádi, zda bych jim nepomohl ve Lhotě, tam byl i fotbalový agent Viktor Kolář, můj kluk tam hrál. Pak do toho vlétly Louny, kde to bylo fajn. Na závěr mi napsal krásný dopis i místostarosta. Ale i tady jsem říkal, že tímhle angažmá to končí...

A žádný konec se opět nekoná, trénujete dál. Jak se to seběhlo?
Přijedu na dovolenou a zase telefon... Znám tady kluky a zase jsem se nechal ukecat. Areál je hezký, lidé to v klubu dělají dobře. Čeká nás práce, ale mladí kluci jsou dobrým vkladem. Forejtek, Zajíček, to jsou devatenáctiletí kluci a jsou tam i další. Ale potřebují kolem sebe kluky, co by to zklidnili, a pak právě ti, co už mají něco odkopáno, jsou nejhektičtější.



Související články