Foto: Jiří IPSER
Parádní start Žižkova! Jsme teprve na začátku, varuje před optimismem Kotal. Tým ale chválí

Parádní start Žižkova! Jsme teprve na začátku, varuje před optimismem Kotal. Tým ale chválí

Žižkov válí a ničí jednoho soupeře za druhým. A je jedno, zda hraje doma, nebo venku. Svěřenci trenérů Václava Kotala a Michala Šmardy vyhráli dva zápasy ČFL s nulou (v Přepeřích 6:0, s Hradcem Králové B 1:0), čisté konto udrželi i v MOL Cupu na hřišti Kosmonos, kde vyhráli 3:0. „Pořád jsme nohama na zemi, je před námi ještě dlouhá cesta, ale cítím z hráčů obrovskou chuť do práce, chtějí zpátky do druhé ligy,“ říká Kotal.

Už příprava napovídala, že se tým naučil rychle znovu vítězit a viditelně se mu to zalíbilo. Co na start sezony v podání Viktorie říkáte?
Samozřejmě, že je to příjemné, ale je to pořád jenom start. Uvědomujeme si, že máme problémy se zraněnými hráči, uvidíme, jak rychle se dají dohromady. Kádr není přece jenom tak široký, potřebujeme každého hráče. Výsledkově jsem spokojený, těší mě, že jsme nedostali gól. Obranná činnost celého mužstva funguje, doufám, že nám to vydrží.

Venku jste soupeře deklasovali šesti góly, budou venkovní zápasy pro váš tým jednodušší v tom smyslu, že soupeři budou hru pod tlakem povinnosti bodovat doma více otevírat?
To je spíš o tom, když se nám povede vstřelit gól. Soupeř hru otevře, když prohrává. Takže vždy záleží na naší efektivitě, za jak dlouho se nám případně podaří vstřelit branku. Jinak nepředpokládám, že by mužstva proti nám hrála otevřeně. Spíš budou vycházet ze zabezpečené obrany. Jak říkám, záleží hlavně na nás.

Zvládnete krotit euforii po tom povedeném startu?
Jsme pořád nohama na zemi. Jsme na začátku, je před námi ještě dlouhá cesta. Máme pořád obavy z případných zranění, vypadli nám důležití hráči. Víme, že když budeme zdraví, jsme schopni postavit kvalitní mužstvo, které bude předvádět dobrý fotbal.

Překvapilo vás zatím ve třetí lize něco?
Třetí ligu jsem opustil už před nějakou dobou, ale musím říct, že asi nepřekvapilo. Přepeře, s nimiž jsme hráli, dělaly velmi kvalitní výsledky. Ale pomohlo nám to, že jakmile dostanou góly, musely hru otevřít. To byla naše výhoda. Další zápas s rezervou Hradce? Obecně jsou zápasy s béčky nevyzpytatelné, Hradec měl tři posily z áčka, měl velmi kvalitní tým. Hráči jsou fotbalově vyspělí, vítězství si moc vážím.

Další zápas hrajete v Benešově, který ještě nebodoval. Jak těžké zápasy to proti takovým soupeřům jsou?
Dvakrát prohrál, ale viděl jsem jeho zápas v Mladé Boleslavi a tam snad sedm minut před koncem trefil jeho hráč ze standardky tyč, míč šel pak vedle. Kdyby to byla branka, měli by bod. Myslím, že zase bude záležet na našem výkonu. My kvalitu musíme potvrzovat v každém utkání a věřím, že ji tady opět prokážeme.

S výsledky Viktorky jste spokojený, ale co herní projev? Najdete při téhle bilanci něco, v čem by mohl být Žižkov lepší?
Vždycky najdete něco, co by šlo udělat lépe. Pro mě je hlavní, že cítím, že se kluci chtějí zlepšovat. Chyby, které uděláme, si hráči uvědomují a pracují na tom, abychom je odstranili. Cítím u hráčů chuť okamžitě se vrátit do druhé ligy.

Jak náročné jsou pro Viktorii anglické týdny s vloženou středou?
Teď nás čeká třetí utkání, které odehrajeme během šesti dnů. Zatím jsme to zvládli velmi dobře. Stejně je na tom i Benešov, takže to nemá cenu řešit. My chceme další zápas zvládnout, s tím tam pojedeme.

V panujících vedrech je to asi ještě složitější. Změnil jste v důsledku vysokých teplot nějak přípravu?
Všechno se odvíjí od toho, od kolika hodin zrovna hrajeme. Pohár se třeba hrál od osmnácti hodin, takže už to tolik nevadilo. Obecně si ale myslím, že teplo tolik nevadí, tedy pokud má mužstvo správně nastavený pitný režim. Hráči jsou při utkání koncentrovaní na hru, moc si to nepřipouštějí. Hlavní je dodržovat pitný režim, ztráta tekutin a solí je ve vedru velká, je třeba je správně doplňovat.

V Přepeřích dal Žižkov čtyři góly v poslední půlhodině, v 60. minutě přišla vítězná branka i ve druhém kole. Vypadá to, že kondičně je na tom Žižkov skvěle, a právě v téhle fázi bude mít navrch a bude rozhodovat zápasy?
Všechno spíš souvisí s naším způsobem hry. Snažíme se hrát kombinační fotbal, čím víc držíme míč, tak tím víc běhá soupeř bez balonu. Pak se může stát, že třeba po hodině hry někdy soupeř nestíhá. Záleží ale také na tom, jak jsme efektivní z pohledu proměňování šancí. Když si vezmu pohárový zápas s Kosmonosy, tak to tam mohlo být do půle klidně 3:0 pro nás.

V třetiligových zápasech se o sedm branek podělilo šest střelců. Bude právě tato střelecká variabilita velkou zbraní Viktorky?
Pro tým je to jen dobře, že je větší počet hráčů schopný se gólově prosadit. Chceme, aby se ofenzivy zapojovalo co nejvíce hráčů. Ale s vědomím toho, že po ztrátě míče musíme zase rychle přepnout z útoku do obrany. Musíme rychle reagovat. Věřím, že nám to půjde dál takhle dobře a budeme úspěšní.



Fotografie