Foto: Jiří IPSER
Spoje udržely oporu a razantně vtrhly do přeboru. Košút pálí v útoku i v roli obránce

Spoje udržely oporu a razantně vtrhly do přeboru. Košút pálí v útoku i v roli obránce

Jako velká voda vtrhly do Pražská teplárenská přeboru fotbalové Spoje. Tým, který vyhrál v minulé sezoně svou skupinu A třídy, vítězí dál i ve vyšší soutěži. Po dvou kolech má šest bodů a rád by úspěšnou sérii protáhl i v dalším utkání proti Radotínu. „Je to jen o našem výkonu, věřím, že to dokážeme,“ tvrdí 32letý exligista Tomáš Košút, který už má v přeboru na kontě tři vstřelené branky.

Rozjezd ve vyšší soutěži jste zvládli bravurně, čekal jste to?
Vždycky to může být lepší. Ale když odehrajete dvě utkání a obě vyhrajete, musíte být spokojení. Je to o našich mladých klucích, musí si zvyknout, že už nejsme v A třídě, ale v přeboru, který je důraznější, rychlejší.

Tvrdíte, že to může být v podání Spojů lepší. V čem konkrétně?
Třeba v tom, že zahazujeme šance. Můžeme z těch možností vytěžit podstatně víc. Nebo na opačné straně sami podceněním nějaké situace pomůžeme soupeři ke vstřelení gólu. Sice jsme oba zápasy vyhráli, ale lepší to být mohlo.

Potvrzují Spoje těmito výhrami v Královicích a s Hostivaří ambice, jimiž se klub netají - tedy, že chce výš?
I v téhle sezoně chci nahoru, nemůžu tvrdit nic jiného. V minulé sezoně jsem mluvil o tom, že bych se chtěl vrátit do profesionálního fotbalu. Tam jsem se sice neposunul, ale ten plán platí. Kdybychom se dostali třeba do České fotbalové ligy, kde bych byl třeba poloprofesionál...

Proč se váš plán s návratem do profesionálního fotbalu nepovedlo naplnit?
Je to složité. Mám velmi slušně rozběhnuté zaměstnání, to bych musel kvůli nabídce z nejvyšší soutěže zabalit. Všechno se musí zvažovat, že budete třeba dva roky ještě hrát na nejvyšší úrovni, ale zároveň pak budete pracovně začínat od nuly. To mi z logiky věci nedávalo smysl.

Ale kdyby zavolalo třeba Slovácko, kde jste působil a hraje evropské poháry... To by vám přece zamotalo hlavu, ne?
Pár telefonátů z ligy jsem měl a o všem jsem hodně přemýšlel. Ale Slovácko mezi těmi kluby nebylo, víc konkrétní být ale nechci. Cíle mám pořád fotbalově vysoké. Děkuji všem za nabídky, ale nepřišlo mi to všechno takové, abych se rozhodl pro radikální změnu. Role, jakou bych v daném klubu třeba měl, úplně nenaplnila moje představy.

To trenér Leggeri vás má jako univerzála. Tu pomůžete v obraně, jindy zase v útoku. To vám sedí?
Trenér mě dá v sestavě na místo, kde mě prostě potřebuje. Já na sobě cítím, že se do toho teprve dostávám a vím, že budu ještě lepší.

Kde se v sestavě cítíte lépe?
To záleží na soupeři, proti kterému hrajeme. Když bude z těch lepších, tak je jasné, že budu prospěšnější, když pomůžu vzadu. Pokud nás ale čeká tým, kde se dá čekat, že vsadí na obranu, tak mě to táhne dopředu.

Z pohledu nastřílených gólů je to skoro jedno. V Pražská teplárenská přeboru jste se zatím trefil v útoku i z pozice obránce...
Teď se to povedlo. Všichni si ale musíme uvědomit, že přebor je důraznější, kvalitnější, hráči tu umějí víc kopat. Kluci musí poznat, že musí dávat míč rychleji od nohy. Máme za sebou dva zápasy a v obou padla červená karta, naši mladí kluci na některé věci nejsou zvyklí.

Minule jste v rozhovoru říkal, že trénujete individuálně s kondičním trenérem. To platí pořád?
Ano platí. Skoro celou přípravu jsem trénoval i individuálně. Z devadesáti procent jsem makal sám. Ve svém věku vím, co tělo potřebuje a taky vím, co dělat, abych byl na sezonu dobře připravený.

Máte ještě individuální pokyny od trenéra?
Ten hlavně potřebuje, abych byl na tréninku s týmem. Mladí kluci něco odkoukají, dám jim nějakou radu. Budu se snažit stihnout více tréninků s týmem.

Vyhráli jste oba dosavadní zápasy ve vyšší soutěži. Nehrozí, že mladí hráči podlehnou dojmu, že soutěž bez problémů ovládnete?
Náš trenér nic podobného nedovolí. Nikoho nepodceníme. On vždycky najde u soupeře nějakou jeho přednost, řekne nám, v čem jsou týmy nebezpečné. Je to pedant, co nepodcení žádnou maličkost. Navíc, když jsme postoupili do vyšší soutěže a hned dvakrát vyhráli, tak je jasné, že se proti nám budou chtít týmy vytáhnout. Nic jednoduchého nás nečeká. Nikdo od nás nebude chtít dostat šest gólů. Čekají nás těžké zápasy.

Vyhrávat ale budete chtít dál. Zvládnete to i příště proti Radotínu?
Věřím tomu, že dokážeme vyhrát. Zajímají nás zase jen tři body.



Související články