Foto: Čechie Uhříněves
Euforická děkovačka! Uhříněves slavila první vyhraný zápas v přeboru
15.08.2022

Euforická děkovačka! Uhříněves slavila první vyhraný zápas v přeboru

Celá lavička v pozoru. Nemohli se dočkat. A pak to přišlo. Sudí Havel naposledy zadul do píšťalky a odstartoval v Uhříněvsi velké oslavy. Náhradníci i realizační tým, všichni se valili na hřiště, fotbalisté domácího týmu připravili děkovačku fanouškům. Takhle chutnala borcům v modrobílém výhra nad Kolovraty 1:0, kterou trefil v nastavení Michal Vaněk.

Šikovný fotbalista je odchovancem zdejšího klubu, to radost ještě vyšperkovalo. Sice si odskočil do vršovických Bohemians, ale už je nějaký čas zpátky. Do utkání šel po delší době, když jej vyřadilo zranění, stejně ale rozhodl zápas a diváci si o tom s úctou špitali za lajnou, už pár sekund před koncem duelu. Nováček Pražská teplárenská přeboru mohl díky němu slavit premiérový tříbodový zisk v soutěži.

„Byl zraněný, po čtrnácti dnech tréninku ale naskočil a předvedl kvalitní výkon. Mužstvu hodně pomohl,“ smekl před výkonem hrdiny utkání hrající asistent kouče Uhříněvsi Martin Kovařík, když na chvíli přerušil oslavy a vyšel kvůli rozhovoru z burácející šatny vítězů. „Pro nás je jedním z hodně kvalitních hráčů. Když je v sestavě, na mužstvu je to hodně znát,“ dodal.

V táboře vítězů bylo hodně vidět, jak si vítězství cenní. V nejvyšší pražské soutěži jsou sice všechny duely v podstatě derby zápasy, ale Uhříněves a Kolovraty pojí léta velká rivalita. Však to také chvílemi bylo na dění na hřišti znát. Žluté karty schytali na lavičce hostů trenér Jakub Slezáček i jeho asistent Jindřich Všetečka. Po utkání si i cestou ze hřiště měli hráči co říct. „Bylo to vyhecované, zdravě se to špičkovalo,“ okomentoval vše Kovařík a odkvačil zpět do kabiny. Hráči Čechie nikam neutíkali, následoval zápas rezervy, vše vygradovalo zápisným...

Radost z vítězství měl pochopitelně ohromnou i střelec vítězné branky domácích. Zápas dlouho spěl k bezbrankové remíze, týmy zahodily řadu šancí. „Věděli jsme, že to bude o bojovnosti, že to bude o jednom gólu, že když ho dáme, tak máme šanci vyhrát. A povedlo se to,“ vykládal ofenzivní záložník, ke kterému přiletěl v nastaveném čase vysoký míč a on jej hlavou poslal do sítě.

„Nešlo jen o body, šlo o prestiž, je to pro nás derby. Soupeř byl zkušenější, techničtější, bylo třeba bodně bojovnosti. Dobře jsme bránili, sbírali odražené míče a nakonec dali vítězný gól,“ oddechoval střelec vítězné branky. „Několik šancí jsme nedali, ale vyšlo to na konci, to byl ideální scénář,“ usmál se.

Je pravda, že Kolovraty měly jen pár desítek sekund, aby se pokusily o vyrovnání, ale nedosáhly na něj.

Kdo zamířil do Uhříněvsi náhodou na fotbal, musel být zaskočený tím, jak euforicky domácí tým výhru slaví. Pro Vaňka to nebylo překvapením. „Tady je v poslední době pravidlem, že takhle děkujeme fanouškům, že se na nás přišli podívat. Tentokrát jich přišlo fakt hodně a my jim děkujeme,“ vykládal šťastný fotbalista. „Kolovraty jsou náš velký rival, hrají přebor dlouho, my jsme noví. Ve hře byly tři body i prestiž,“ dodal a přiznal, že čeká, až se přihlásí pokladník... „Budu mu muset něco dát, taky to pořádně oslavíme, to se musí.“

Uhříněves má za sebou dvě kola v Pražská teplárenská přeboru. Jak těžké je si zvyknout na vyšší soutěž? „Všechno je rychlejší, na všechno je méně času, je to důraznější. V A třídě si člověk mohl dělat víc kliček, tady máte hned hráče za zadkem. I proto je důležité, že jsme vyhráli, teď se nám budou zápasy hrát určitě lépe, bude to o něco lehčí s těmi třemi body v zádech,“ konstatoval Vaněk, jehož tým se v dalším kole představí na hřišti dalšího nováčka ČAFC.



Související články