Foto: Jiří IPSER
Vltavín je plný sparťanů. Úkol v podobě umístění z Letné nemáme, ale chceme vyhrávat, říká kouč Zach

Vltavín je plný sparťanů. Úkol v podobě umístění z Letné nemáme, ale chceme vyhrávat, říká kouč Zach

Celý zápas postál před lavičkou, bylo znát, jak moc mu na premiéře v barvách Vltavínu záleží. „Lokáda“ ale nakonec po statečném výkonu prohrála v úvodním třetiligovém představení se silnými Domažlicemi 1:2. „Jsem zklamaný, že to nevyšlo. Tým bojoval, hráči odvedli poctivý výkon, plnili to, co jsme po nich chtěli,“ poznamenal trenér Michal Zach.

Do Vltavínu jste nastupoval během letní pauzy, spolupráce se Spartou se teprve rozjížděla. Přišlo hodně mladé krve, bylo to na utkání znát?
Pro některé kluky to byl první zápas v dospělém fotbale, tedy pokud to vezmu tak, že se hrálo soutěžní utkání o body. Z tohoto pohledu to nebylo vůbec jednoduché, přesto to kluci zvládali dobře vzhledem na podmínky.

Myslíte třeba kvalitu hřiště?
To je realita, na to se nebudeme vymlouvat. Chceme, aby se kluci snažili hrát nějakým stylem a tohle jim k tomu hernímu projevu moc nepomáhá. Přesto se snažili. Bohužel jsme neubránili dvě standardky, ty situace byly podobné. Rozebereme si, kdo tam mohl co udělat lépe. Byly tam odražené balony, soupeř využil větší předvídavosti, zkušenosti. Pak jsme aspoň dali pěkný gól, bohužel už se nepovedlo dohrát nějakou další akci.

Na druhou stranu se tým pral i za stavu, kdy prohrával o dvě branky. To musíte vnímat jako pozitivní signál, ne?
Vyrovnat jsme mohli, byla tam velká šance Jaroše po pěkné akci. Nedá se nic dělat. Je to první kolo, které se výsledkově nepovedlo, ale herně to špatné nebylo. Je od čeho se odrazit. Charakter týmu je vynikající. Hráči jsou dobře nastavení, dobře pracují. Ukázali to i v tom utkání do poslední minuty.

Mládí se podepsalo nejspíš i na červené kartě pro Kokeše v úplném závěru, že?
Zavadil tam soupeři nějak o nohy, možná, že to ani nechtěl. Běžel. Tyhle situace bývají. Ještě jsem na něj křičel, bez faulu, bez karty. Bohužel se to stalo. Pro všechny naše mladé hráče jsou tyhle zápasy obrovská zkušenost, a to ve všech směrech. Je třeba pokračovat v práci, v projektu Sparty, aby to fungovalo.

Když někam přijede Sparta, soupeře to vyhecuje. Teď je známé, že jste její farmou. Neobáváte se, že to ještě víc nabudí protivníky?
Myslím si, že to tak nebude. Pořád jsme hlavně Loko Vltavín a historicky sem hráči Sparty chodili, jen teď je ta spolupráce intenzivnější. Je jich tady víc pohromadě, záměr je, aby kluci byli v jednom klubu. Aby nebyli rozstrkaní po jednom.

Mluví se o šesti mladících, ve hře je možná sedmý. Zapadá přesně tohle do rámce zmíněné spolupráce obou klubů?
Je to tak. Přišli kluci, co vyšli z dorostu a neuchytili se v béčku.

Když budete chtít posilu třeba na pozici levého obránce. Pomůže hráčská injekce tenhle problém vyřešit? Můžete si říct o konkrétní posilu?
Ne, ne. Tedy můžu to samozřejmě říct, ale bude záležet na tom, jestli Sparta usoudí, že má hráče, který může být k dispozici tady pro nás. Je to tak i správně, když bude chtít Sparta, aby se u nás někdo vyhrál, posbíral zkušenosti, tak nám ho pošle. Tak je to podle mě správně.

Říkal jste, že mladíci pracují dobře. Přesto, nemusíte kromě trenérské role fungovat i trochu jako psycholog? Myslím to tak, že mladí hráči se často vidí ve vyšší soutěži. Odejít ze Sparty nemusí být jednoduché, byť na nedalekou třetiligovou farmu.
Ale oni jsou pod smlouvou a tady dostanou šanci se ukázat. Mohou si dobrými výkony říct právě o ten návrat do Sparty. Měli by to vnímat jako šanci. Jasně, přišli třeba z lepších podmínek, co se týče zázemí, ale musím říct, že se adaptovali dobře, zapadli do kolektivu, snaží se. Mají chuť pracovat.

Složitá situace byla i v tom, že někteří kmenoví hráči Vltavínu dávali během léta najevo, že nemají s klubem vyřešeny dohody týkající se minulé sezony a hrozili odchodem. To nebylo úplně příjemné, že?
Něco takového proběhlo, ale všechno se vyřešilo, což považuji za důležitou věc.

Vltavín byl zvyklý hrát ve špičce ČFL. Kde by se omlazený tým měl podle vás pohybovat v tabulce v této sezoně?
Chceme být, co nejvýše to půjde. Jestli to myslíte tak, že jsme třeba měli dostat nějaký úkol od Sparty, tak to ne. Úkol je, aby se hráči adaptovali na dospělý fotbal. Budeme chtít vyhrávat každý zápas, ale cílem je, aby se dařilo hrát fotbal, který chceme a oni se herně posouvali. Potřebují sbírat zkušenosti.