Foto: Jiří IPSER
Zmírněný sestupový klíč v přeboru: dva nejhorší týmy spadnou, další mužstva čeká baráž
04.08.2022

Zmírněný sestupový klíč v přeboru: dva nejhorší týmy spadnou, další mužstva čeká baráž

V Pražská teplárenská přeboru mužů začíná od této sezony platit zásadní novinka, která se týká počtu sestupujících: výkonný výbor Pražského fotbalového svazu schválil novou koncepci, kdy místo čtyř přímých sestupujících opustí nejvyšší metropolitní soutěž poslední dva celky. Další dva si pak budou muset místo uhájit v baráži s mužstvy z I. A třídy.

„Rozhodnutí vzešlo z diskuse vedení svazu se zástupci klubů. Na jednu stranu jsme chtěli, aby bylo v přeboru zachováno větší napětí až do konce soutěže, na druhou stranu jsme respektovali většinové přání klubů, aby sestupující klíč nebyl tak drsný,“ říká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu. „Měli jsme víc variant, výsledkem je vstřícné a kompromisní řešení, kdy bude mít přebor až do konce náboj a atraktivitu, ale kluby, kterým soutěž nevyjde úplně podle představ, ještě budou mít možnost poslední záchranné brzdy v podobě baráže.“

Jak vše bude vypadat v praxi?

Jisté je, že týmy, které budou po 30. kole Pražská teplárenská přeboru na 16. a 15. místě, sestoupí do I. A třídy. O soutěž výš je nahradí vítězové obou skupin I. A třídy.

Na 14. a 13. celek Pražská teplárenská přeboru pak čeká baráž na dva zápasy s druhými týmy z I. A třídy. „Existuje ale spousta variant a kombinací, které můžou nastat,“ upozorňuje František Vitovský, ředitel soutěží Pražského fotbalového svazu. „Termíny a účastníci baráže budou potvrzeni Sportovně-technickou komisí PFS, která se bude řídit platnou legislativou včetně celostátních soutěží s přihlédnutím k podmínkám PFS,“ pokračuje Vitovský.

Předpoklad konání prvního barážového utkání je ihned po ukončení soutěží. Celý dvojzápas by se pak měl uskutečnit zhruba do týdne po posledním mistrovském utkání. Pro příklad: Tým, který míří do baráže, sehraje poslední mistrovský duel v sobotu. Následující středu rozehraje baráž, druhý zápas bude v neděli.

Hrát se bude systémem doma/venku s tím, že se uplatní „pohárová matematika“ známá z profesionálního fotbalu. Počet gólů na hřišti soupeře nebude hrát roli, ale rozdíl ve skóre už ano. Pokud by oba zápasy skončily nerozhodně, případně výhrou na každé straně se stejným skóre, nebude se prodlužovat, ale šlo by se rovnou na penalty.

I pro baráž platí, že budou kluby z přeboru a I. A tříd, kterých se může týkat, bedlivě sledovat dění v divizi a třetí lize. Případné sestupy totiž mohou otázku sestupů v Praze a obsazení baráží zásadně ovlivnit. Stejně tak rozhodnutí vítěze Pražská teplárenská přeboru, jestli půjde o soutěž výš. A tady přichází na řadu varianty, o kterých mluvil ředitel soutěží Vitovský. Při jisté konstelaci postupů a sestupů může z přeboru sestupovat více týmů a na baráž vůbec nemusí dojít. Do hry mohou vstoupit také některá béčka…

Pojďme se podívat na pár základních příkladů, které mohou teoreticky nastat, a následný klíč.

Č. 1 Z Pražská teplárenská přeboru nikdo nepostoupí, zároveň nikdo nesestoupí do přeboru
Klíč: Z přeboru sestupuje přímo 16. a 15. družstvo. Čtrnácté družstvo přeboru bude hrát baráž s lepším družstvem z druhých míst v I. A třídě a bude začínat doma. Třinácté družstvo přeboru bude hrát baráž s horším družstvem z druhých míst v I. A třídě a bude začínat venku.

Č. 2 Z Pražská teplárenská přeboru postoupí jeden tým, zároveň nikdo nesestoupí do přeboru
Klíč: Z přeboru sestupuje přímo 16. a 15. družstvo. Čtrnácté družstvo přeboru bude hrát baráž s horším družstvem z druhých míst v I. A třídě a bude začínat venku. Lepší družstvo z druhých míst v I. A třídě postupuje přímo do přeboru.

Č. 3 Z Pražská teplárenská přeboru postoupí dva týmy, zároveň nikdo nesestoupí do přeboru
Klíč: Z přeboru sestupuje přímo 16. a 15. družstvo. Baráž se nehraje. Do přeboru postupují obě družstva z druhých míst v I. A třídě.

Č. 4 Z Pražská teplárenská přeboru postoupí dva týmy, zároveň jeden tým sestoupí do přeboru
Klíč: Z přeboru sestupuje přímo 16. a 15. družstvo. Baráž se nehraje. Lepší družstvo z druhých míst I. A třídy postupuje do přeboru.

Č. 5 Z Pražská teplárenská přeboru nikdo nepostoupí, zároveň jeden tým sestoupí do přeboru
Klíč: Z přeboru sestupuje přímo 16., 15. a 14. družstvo. Třinácté družstvo přeboru bude hrát baráž s lepším družstvem z druhých míst v I. A třídě.

Č. 6 Z Pražská teplárenská přeboru nikdo nepostoupí, zároveň dva týmy sestoupí do přeboru
Klíč: Z přeboru sestupuje přímo 16., 15., 14. a 13. družstvo. Baráž se nehraje.

Zároveň platí, že v případě, kdy některý z týmů na druhých místech I. A tříd, které budou mít nárok na baráž, nebude z nějakého důvodu do baráže chtít nastoupit, nepřenáší se právo na baráž na další tým(y) v pořadí: do baráže mohou pouze celky z druhých míst I. A třídy. Když své právo nevyužijí, v přeboru se udrží lépe postavený celek, který měl původně jít do baráže.

„Jak je vidět, tak variant je opravdu spousta, všechny ani nejdou vypsat. Vše se bude řídit platnou legislativou a opravdu závazné bude až stanovisko Sportovně-technické komise, jakmile bude možné účastníky baráže určit. Případně se situace vyvine tak, že na baráž vůbec nemusí dojít,“ upozorňuje Vitovský.

„Věříme, že tenhle model bude funkční, protože jsme se při jeho tvorbě řídili výsledky debaty s kluby,“ povídá Svoboda. „Zatím není daný žádný časový limit, do kdy bude tento sestupový klíč z přeboru platný. Určitě bychom tomu ale chtěli dát dvě až tři sezony, pak si tenhle krok můžeme vyhodnotit a rozhodnout se, jak dál.“