Foto: Svatopluk Samler
Palmeiras obhájili trofej, ale Slavia se postarala o dramatické finále
28.07.2022

Palmeiras obhájili trofej, ale Slavia se postarala o dramatické finále

Vrcholným finále ve vršovickém Ďolíčku uzavřel souboj Slavie s loňským nejlepším klubem světa Palmeiras desátý CEE Cup fotbalistů do 19 let. A byla to skutečně parádní podívaná. Palmeiras naplnili pravidlo dvou vítězství v turnaji po sobě po Mladé Boleslavi, Györu, Spartě a Evertonu. Třetí místo získalo Dynamo Kyjev po rozstřelu ze značky pokutového kopu proti Spartě. Pátý skončili mexičtí Tigers, kteří porazili Aston Villu.

Dva souboje o konečné pořadí se hrály na nádherném trávníku útulného stadionu Admiry v Kobylisích. Že penalty umí, ukázali ukrajinští fotbalisté už v sobotním zápase základní skupiny B proti Aston Ville. Teď jim pomohly ke třetímu místu. „Byl to vyrovnaný zápas. Po přestávce získal soupeř trošku převahu, my jsme neměli tolik možností na střídání. Po porážce s Palmeiras jsme ale turnaj zakončili se ctí, výkon to byl slušný,“ řekl Jan Kopaňko, trenér Sparty. „Tenhle model čtyř zápasů v pěti dech je velmi zajímavý, kvalita tady byla úplně bez debat vynikající a pro nás konfrontace se špičkovými týmy i jihoamerickým stylem taky skvělá. Jednička podtržená pro pořadatele,“ dodal.

Slavia vyzvala ve finále Palmeiras a vzala zápas velmi svědomitě, překvapila zařazením starších a vzrostlejších hráčů, kteří se dosud v turnaji neobjevili. „Vzhledem k náročnému programu našich mužstev jsme měli takovou obměnu v plánu, i kdybychom hráli o horší umístění,“ vysvětloval trenér Milan Titěra.

V prvním poločase červenobílí téměř nepouštěli soupeře do rychlého zakončení, a když už – tak se střílející Wendell ocitl v postavení mimo hru a nepolapitelný Kauan Santos v závěru šanci neproměnil. Po přestávce pak poslal Daniel Toula český tým dokonce do vedení. Brazilci ještě zvýšili obrátky, Wendell už obešel i brankáře, ale z úhlu se ještě do branky netrefil. Další šanci měl Kauan Santos. Až poté, co se vrhnul do střely v šestnáctce Matěj Žitný a srazil ji rukou, Wendell z pokutového kopu vyrovnal. Slavia třikrát vystřídala, aby přinesla do hry čerstvé síly, jenže krátce nato nejlepší hráč celého turnaje Thalys bleskovou akcí otočil skóre a rozhodnul o vítězi.

„Byl to pro nás velmi složitý zápas, Slavia byla téměř ve všech parametrech hry na vysoké úrovni. Ale dokázali jsme obrátit skóre stejně jako proti Tigres a vyhráli jsme. Nejsou pro nás důležité individuální výkony, ale vítězství Palmeiras. Jsme hrdí, že se nám to znovu podařilo na tak skvělém turnaji,“ řekl nadšený brazilský trenér Lucas Andrade.

„Byli výborní, strašně rychlí, tomu se dalo těžko čelit. Ale dali jsme do toho všechno, moc jsme chtěli turnaj vyhrát, protože Slavii se to dosud nepovedlo,“ říkal smutně střelec gólu Daniel Toula. „Finále jsme odehráli důstojně, donutili jsme i Brazilce odkopnout míč na tribunu. Potrápili jsme je. Ale jejich rychlá hra, která vytvářela situace jeden na jednoho, které jim vyhovují, byla smrtící,“ dodal trenér Milan Titěra.

„V takovém zápase potřebujete kromě výkonu na hranici možností i trochu štěstí a pak stoprocentně proměnit šance, když už se do nich dostanete. To se Slavii dařilo, jenom to nevydrželo až do konce,“ prohlásil ambasador turnaje David Holoubek, trenér reprezentačního týmu do 19 let.

CEE Cup 2022 - O 5. místo
Tigres UANL – Aston Villa FC 2:1 (1:1)
Branky: 17. a 83. Galván Peňa – 13. Alcock.

CEE Cup 2022 – O 3. místo
Dynamo Kyjev – AC Sparta Praha 1:1 (0:0), 4:3 na penalty
Branky: 77. Kremčanin – 54. Vitarigov, poslední trefa penaltového rozstřelu Carenko.

CEE Cupu 2022 – finále:
Palmeiras – Slavia 2:1 (0:0)
Branky: 71. Wendell, 78. Thalys - 54. Toula.

CEE Cup 2022 – konečné výsledky:
Pořadí: 1. Palmeiras, 2. Slavia, 3. Dynamo Kyjev, 4. Sparta, 5. Tigres, 6. Aston Villa
Nejlepší hráč – cena NXGN: Thalys (Palmeiras)
Nejlepší střelec: Galván Peňa (Tigres) 3 góly
Nejlepší brankář: Juri Avramenko (Dynamo Kyjev)
Nejlepší český hráč: David Planka (Slavia)