Foto: Pavel Jiřík st.
Královice mají nového kouče. Opět vsadí na hrajícího trenéra

Královice mají nového kouče. Opět vsadí na hrajícího trenéra

Královice mají nového kouče. V klubu z Pražská teplárenská přeboru skončil po uplynulé sezoně Josef Marek, tradice hrajícího kouče však zůstane zachována. Roli hlavního trenéra přebírá 35letý Jakub Pospíšil. „Je to pro mě obrovská výzva,“ přiznává dlouholetá opora mužstva. S týmem chce hrát opět mezi nejlepšími.

V minulé sezoně jste působil v roli asistenta kouče, věděl jste hned, že odcházejícího trenéra nahradíte?
V minulé sezoně jsem byl v roli kondičáka (směje se), s Pepou jsme se bavili o sestavě, takže by někdo mohl říct, že to byla logická volba, protože vím, jak to v klubu funguje. Ale tak to úplně nebylo. Pepa Marek se s námi na dokopné rozloučil a v tu chvíli nikdo nevěděl, jak se vedení klubu rozhodne dál.

Řešili jste to s hráči?
Byli jsme s pár kluky na dovolené na jachtě. Potěšilo mě, když říkali, že by bylo fajn, kdybych byl tím novým trenérem já. Na druhou stranu si přiznejme, že Královice jsou takový specifický tým. Poslední klasický trenér byl Martin Hyský, to bylo pořádné trénování.

Kdy tedy padlo definitivní rozhodnutí?
Minulý čtvrtek jsem vedl první trénink, pak se v sobotu konala v Královicích taková malá letní pouť. Tak jsme si zahráli proti Dubči, vyhráli jsme 6:0, ale sešli jsme se a scházíme se v hojném počtu. Soupeř postoupil do I. A třídy, takže to pro nás byla taková povinná výhra. Klukům jsem říkal, že se musíme srovnávat s jinými soupeři.

Mluvil jste o tom, že Královice jsou specifický klub. Veřejným tajemstvím je, že tréninková morálka není úplně ideální. Povedlo se vám to změnit?
Zatím se trénuje ve slušné počtu, rýsují se i posily, když to dopadne, kádr by mohl být docela slušný. Trénujeme třikrát v týdnu, k tomu se hraje přátelský zápas.

Takže jste spokojený. V minulosti platilo, že když je hezké počasí, tak vše funguje dobře. Problémy mohou přijít v podzimním nečase...
Mluvil jsem o tom už na jaře v minulé sezoně. A podívejte se, jak jsme měli dobré výsledky. Kromě porážky s Duklou JM jsme vyhrávali a dávali i hodně gólů. Bude zajímavé se podívat, jak na tom budeme v říjnu. Je jasné, že přijdou zranění, pracovní povinnosti, ale mohlo být nás být třeba patnáct, takže by byli tři hráči na střídačce.

To vám přijde dostačující?
Za osm let to tady trenéři moc nezažili, pokud budou tři hráči na střídačce, plus třeba já, tak budu spokojený. Navíc máme tři kluky v béčku, které můžeme využít.

Počítáte s tím, že budete v základní sestavě?
Budu hrajícím trenérem, pokud ale bude sestava podle mých představ, klidně budu v roli střídajícího žolíka a nastoupím třeba na půl hodiny na unavenou obranu. Myslím, že ve svém věku mám už na tuhle roli právo. Klidně odehraju třicet minut naplno, hlavní je, když se bude dařit týmu.

Mluvil jste o posilách. Jak jste daleko s jejich angažováním?
Zavolal nám třeba Tomáš Duka, jestli by s námi nemohl trénovat a už u nás zůstal. Trénuje u nás jeden zajímavý podhrotový hráč, plus další kluci, s kterými bychom počítali do zadních řad.

V minulé sezoně se objevil v sestavě i zkušený exligista Martin Hyský. Počítáte s ním i vy?
S Martinem jsme v kontaktu. Je neuvěřitelné, jak se udržuje, dobře ho znám a vím, že když mu zavolám, tak nám rád půjde pomoci. Pořád je platným hráčem, odehraje to skvěle. Navíc spoluhráče diriguje, mluví na mladé kluky.

Královice zdobí tradičně ofenzivní hra, počítám, že na tom se pod vaším trenérským vedením nic měnit nebude, že?
Určitě budeme chtít dál hrát útočně. Defenzivně to v Královicích neumíme. My nevíme, jak tímhle způsobem hrát. Samozřejmě je super, když se vyhraje třeba 1:0, ale to jsem za ta léta mnohokrát v Královicích nezažil. Půjdeme dál stejnou cestou a budeme se snažit prostě nastřílet víc branek než soupeř.

Pražská teplárenská přebor okoření příchod pěti nových týmů. Jaké budou ambice vašeho mužstva?
Cílem bude umístění do pátého místa, a když bych měl mluvit za sebe, tak já bych si přál vybojovat bednu. Na začátku máme docela těžký los, utkáme se s nováčky. Silné budou tradičně Kolovraty, podívejte se na Spoje. Ty se netají tím, že by se v přeboru nechtěly moc zdržovat, kvalitu má i přes odchody určitě dál Dukla JM. Bude to hodně zajímavé.