Foto: CEE Cup
CEE Cup fotbalistů do 19 let přivede do Prahy opět brazilské Palmeiras a poprvé anglickou Aston Villu
20.07.2022

CEE Cup fotbalistů do 19 let přivede do Prahy opět brazilské Palmeiras a poprvé anglickou Aston Villu

Po tříleté covidové pauze se vrací nejvýznamnější mládežnický fotbalový turnaj v tuzemsku CEE Cup. Ve strahovském areálu Sparty, na Admiře v Kobylisích a ve finále tradičně ve vršovickém Ďolíčku se 22. - 26. července představí šest špičkových týmů hráčů do 19 let.

„Jsme rádi, že můžeme uspořádat desátý ročník v plné kráse a děkujeme všem našim partnerům, kteří nás podpořili,“ říká ředitel turnaje Roberto De Blasio.

Ve skupině A hraje Sparta s obhájcem trofeje Palmeiras z Brazílie a mexickým Tigres. Ve skupině B narazí Slavia na anglickou Aston Villu a ukrajinské Dynamo Kyjev. Ve skupinách se hraje od pátku do neděle vždy v 15 a 17 hodin, v úterý pak následují zápasy o konečné pořadí.

„Jsme šťastní, že se můžeme vrátit do Prahy po třech letech od posledního turnaje, který se nám podařilo vyhrát. Je to velká příležitost konfrontace s hráči škol jiných kontinentů, navíc s odlišnou životní kulturou. Technická úroveň na turnaji určitě zase vzroste,“ těší se Joao Paulo Sampaio, generální manažer mládeže SE Palmeiras.

„Je to jeden z největších turnajů této kategorie minimálně v Česku, patří k nejlepším v Evropě a je skvělé, že se koná v našem hlavním městě. Klobouk dolů před pořadateli, že přivezou takové týmy a zajistí pro ně tu nejlepší kompletní infrastrukturu. Jsem moc rád, za všechny fanoušky a trenéry, že se to zase povedlo. Určitě tu zase uvidíme výborné hráče, kteří se v budoucnu prosadí,“ říká David Holoubek, trenér reprezentační devatenáctky, který v předcházejících letech vedl výběr Sparty. V minulosti si na turnaji zahráli i Matěj Pulkrab, Tomáš Souček, Alex Král, Adam Hložek nebo naposledy třeba Adam Karabec.

Turnaj má komplet perfektní zázemí. Řídí ho nadějní mezinárodní rozhodčí z Německa, Nizozemska, Polska a Maďarska. Zápasy budou přenášeny živě na videostreamu. Hraje se s míčem adidas Al-Rihla, připraveným pro podzimní mistrovství světa v Kataru. Finálový program na stadionu Bohemians 1905 obsáhne řadu atraktivních soutěží s Tomášem Junem, bývalým elitním střelcem Sparty. „Považujeme za důležité podporovat mládežnický fotbal a je nám ctí poskytnout náš stadion pro finále tak významného a kvalitního turnaje. Bude to jistě skvělá inspirace i pro naše mladé hráče,“ podporuje spolupráci Darek Jakubowicz, ředitel FC Bohemians 1905, jehož stadion se na finále pravidelně zcela zaplňuje.

Výnos z prodeje vstupenek půjde na zakoupení vybavení pro nemocnici v ukrajinském Charkově. „Je pro nás velkou poctou i příležitostí být součástí tohoto turnaje, kde se představí produkce akademií předních klubů z celého světa. A v době, kdy naše země trpí válkou a stadiony jsou ostřelovány ruskými raketami, takto můžeme podpořit fotbal na Ukrajině. Dát mladým fotbalistům příležitost k růstu i v tak těžké době,“ říká Serhij Mochnyk, zástupce generálního ředitele Dynama Kyjev.

CEE Cup 2022 má stejně jako v minulých ročnících podporu i ze strany Unie českých fotbalových trenérů. „Pro trenérskou profesi jsou mezinárodní mládežnické turnaje vždy užitečnou platformou k přímým pozorováním, odborným analýzám a srovnání týmových i individuálních sportovních výkonů v utkáních i v souvisejícím tréninkovém procesu. A samozřejmě jsou důležité pro pěstování mezinárodních kontaktů nejen pro mladé hráče, ale právě také pro trenéry a další specialisty ve vrcholovém mládežnickém fotbale. A proto je důležité, že ambasadorem CEE Cupu je vždy trenér českého národního týmu v kategorii U19,“ připomíná viceprezident UČFT Ladislav Valášek.

„Jsem rád, že po covidové době můžeme znovu navázat na dlouholetou tradici a podpořit CEE Cup. Tento mládežnický turnaj považuji za prestižní akci, která dělá hlavnímu městu Praze čest nejen u nás v České republice, ale stejně tak i v zahraničí. Věřím, že to bude vzrušující podívaná s těmi nejlepšími sportovními výkony,“ dodává Vít Šimral, pražský radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání.


Program CEE Cupu 2022

Skupina A - Strahov
22. 7. 15.00 Sparta – Tigres
23. 7. 15.00 Palmeiras – Tigres
24. 7. 15.00 Sparta – Palmeiras

Skupina B - Strahov
22. 7. 17.30 Slavia – Aston Villa
23. 7. 17.30 Dynamo Kyjev – Aston Villa
24. 7. 17.30 Slavia – Dynamo Kyjev

O umístění
26. 7. 9.30 Admira: o 5. místo
26. 7. 11.15 Admira: o 3. místo
26. 7. 18.00 Bohemians 1905: finále

Více na www.ceecup.org