Foto: Archiv Lukáše Císaře
Jarní Tipovačku vyhrál Lukáš Císař, rozhodčí z pražské I. B třídy. Jaké statistiky mu pomohly?

Jarní Tipovačku vyhrál Lukáš Císař, rozhodčí z pražské I. B třídy. Jaké statistiky mu pomohly?

Jarní část pražské Tipovačky na serveru Tipeeto ovládl Lukáš Císař, který se jako jediný dostal přes hranici 500 bodů. Rozhodčí z I. B třídy nasbíral 504 bodů a triumfoval před Tomášem Procházkou (492) a Jindřichem Všetečkou (490). Ten získal stejně bodů jako čtvrtý Libor Koubek, měli i stejný počet vyhraných her, o bronzu tak muselo rozhodnout až další kritérium, a to počet umístění v první trojici v jednotlivých hrách. Rozdíly tedy byly velmi těsné. „Věřím, že na podzim se zúčastní ještě víc lidí a bude to napínavé až do posledního kola, stejně jako teď na jaře,“ říká vítězný Císař.

Vyhrál jste jarní Tipovačku, kde převažovaly zápasy Pražská teplárenská přeboru. Jak dlouho přebor sledujete a jaký k němu máte vztah?
Ještě teď si tak trošku neuvědomuji, že se to opravdu stalo a stojím na nejvyšším stupni. Přebor a vůbec pražskou fotbalovou scénu jsem začal sledovat nedávno, přesněji v srpnu 2021, kdy započala moje kariéra fotbalového rozhodčího v Praze. Od té doby se o fotbal v Praze zajímám hodně. Můj týden začne tak, že si zpětně pouštím některé vybrané zápasy pražského přeboru - a abych se přiznal, sleduji spíše práci rozhodčích na hrací ploše. (usmívá se) Je to nejvyšší soutěž v Praze, kterou pískají opravdu jen ti nejzkušenější kolegové, od nich se toho člověk nejvíc naučí.

Jako jediný jste překonal hranici 500 bodů, kdy jste začal věřit, že můžete vyhrát?
Magická meta, co? Upřímně jsem doufal alespoň ve 480 bodů, které by mi teoreticky mohly stačit na TOP 5, to byla moje prvotní myšlenka. Jak probíhalo další kolo za kolem, začal jsem víc hltat právě moje umístění na špičce a přišel moment, kdy jsem si řekl, že Tipovačku prostě vyhraju a podřídím tomu svou taktiku.

V podzimní části jste skončil na 29. místě, čím to, že na jaře přišel takhle raketový posun nahoru?
Na podzim jsem, bohužel, začal tipovat zápasy až od 9. kola, i tak z toho bylo 29. místo, to není špatné, ne? O Tipovačce jsem se z webu fotbalpraha.cz dozvěděl až v pozdějších kolech a upřímně: první kola to bylo hodně střílení do vzduchu. Neznal jsem týmy ani statistiky, které mám hodně rád, bral jsem to na lehkou váhu. To se o zimní přestávce změnilo a já doufal, že z toho TOP 5 bude. A vidíte, nakonec se podařilo 1. místo.

Podle čeho se řídíte v tipech? Zmiňoval jste, že máte rád statistiky, využíváte je nějak?
Řeknu vám přesně, jak vypadá moje příprava, třeba bude někoho inspirovat. Důležité pro mě je počkat na vypsané zápasy na následující týden. Ve chvíli, kdy se objeví, přihlásím se do portálu pro rozhodčí a začnu si opisovat pro mě důležité informace. Sestavy, střelci, zranění, tabulka doma x venku, aktuální forma posledních 5 zápasů. Kolikrát nad tím strávím opravdu desítky minut, než se dostanu k výsledku zápasu. A jak jsem se přesvědčil, mělo to svou cenu. Těžší bude tohle umístění obhájit. (usmívá se)

Měl jste na vaše první místo nějaké ohlasy, nebo je čekáte až po tomto rozhovoru?
Pár lidem jsem se o Tipovačce zmínil a vesměs všichni do jednoho drželi palce. Ať to byla rodina, kamarádi, nebo někteří kolegové z řad rozhodčích. Mohu všechny asi uklidnit, když řeknu, že jsem se o tom zmínil spíše kolegům z Akademie, kteří pískají maximálně I. B třídu, která v Tipovačce není. I ti mi přáli vítězství. Většina se to ovšem dozví až z tohoto rozhovoru a někteří kolegové, se kterými jsem na trávník ještě nevyběhl, budou vědět, kdo je ten Lukáš Císař. (směje se)

Jak už jste zmínil, jste pražským rozhodčím v I. B třídě. Stíháte občas zajít i na nějaké přeborové zápasy, nebo odkud čerpáte informace?
Osobně jsem stihl možná tři nebo čtyři zápasy na jaře, a to Hostivař, dvakrát Duklu JM a Zličín. V sobotu i neděli jsem nominován na jiná utkání, která se časově s těmi přeborovými kryjí, a tak nezbývá nic jiného, než si pustit některé zápasy ze záznamu. Určitě mě zajímají zápasy, kde padla nějaká červená karta, nebo je to zápas o čelo tabulky. Takový zápas Újezd Praha 4 - Dukla JM jsem viděl dvakrát. Jednou jsem si užil fotbal jako takový, jednou jsem koukal na práci rozhodčích a musím uznat, že zápas se jim povedl. Informace tedy čerpám z toho, co vidím, ale také z toho, co vyčtu ve statistikách.

Jak obecně hodnotíte pražskou Tipovačku, na které Pražský fotbalový svaz spolupracuje s platformou Tipeeto?
Vzhledem k tomu, že jsem velmi soutěživý typ člověka, tak hodnotím pražskou Tipovačku velmi kladně. Líbí se mi, že natipuji pár zápasů bez nějakého rizika, vkladu, a i tak mohu vyhrát zajímavé ceny. Ať jsou to „aktuální hry“, kde jsem mimo jiné jednou vyhrál 500 korun, tak i „speciální hry“, což je právě pražská Tipovačka.

Co vás v přeboru nejvíc překvapilo?
Určitě poslední tři zápasy Újezdu Praha 4, kde jim stačilo jednou vyhrát a nakonec to bylo drama až do posledního kola. On je ten poslední krok vždycky nejtěžší, o to sladší pro ně musí být, že získali double, k tomu postup do divize, takže jim takhle na dálku gratuluji.

V Tipovačce se vám dařilo náramně, jaké máte ambice jako rozhodčí?
Mám svůj cíl, kterému věřím, že když ke mně bude vše nakloněné tím správným směrem, tak se uskuteční. V první sezoně jsem se dokázal posunout z 2. třídy do I. B třídy a v jednom zápase nakouknout i na lajnu I. A třídy. To beru jako odměnu za svůj přístup k práci rozhodčího. Rád bych se v blízké době v I. A třídě prosadil natrvalo a postupně nakouknul i do přeboru. Tím cílem, o kterém jsem mluvil, je ovšem divize. Uvědomuji si, jak je to momentálně daleko, ale nic není nemožné. Stačí být vytrvalý, soustředěný a mít i trošku štěstí. Důležité je to, že mě práce s píšťalkou naplňuje a baví. V Praze je opravdu skvělá parta rozhodčích, tímto bych chtěl všem za proběhnutý ročník poděkovat a vzkázat jim, že se těším na novou sezonu...

Výsledky pražské Tipovačky na serveru Tipeeto najdete ZDE



Související články