Foto: Jiří IPSER
Dostal dvoje housle a musel se vykoupit. Dvěma góly pak Madej zavelel k postupové výhře ve šlágru I. A třídy

Dostal dvoje housle a musel se vykoupit. Dvěma góly pak Madej zavelel k postupové výhře ve šlágru I. A třídy

Na poslední chvíli, ale přece. Fotbalové Spoje přejely v posledním kole A skupiny I. A třídy Tempo 4:1 a slaví postup do Pražská teplárenská přeboru z první příčky. Do nejvyšší pražské soutěže se může těšit i tým ze Lhotky, stačí mu k tomu stříbrná pozice. „Věděli jsme, že nahoru půjdou oba týmy. Z prvního místa je to všechno ale takové hezčí,“ usmívá se Tadeáš Madej, autor dvou branek vítězů. Spoje vyhrály i na podzim vzájemný zápas 4:1.

Vyhrát v posledním kole souboj o první místo, to musí chutnat hodně sladce, co?
Když zápas skončil, tak byla radost obrovská. Před zápasem bylo hodně slyšet, jak nám to Tempo nandá, že tam dostaneme nařezáno, že nás porazí o víc gólů. Dokonce jsme slyšeli, že mělo Tempo nějaké rozbory našich zápasů u videa. Tak to zjevně nezabralo...

Přitom jste do zápasu nešli v optimálním rozpoložení, že?
Nebyli jsme kompletní. Třeba mě tři dny před zápasem bolelo v krku, nebyl jsem si jistý, zda v tomhle stavu do utkání vůbec jít. Ale protože nám chyběli hráči, nakonec jsem do zápasu šel. Bylo nás málo.

Cítil jste se v den zápasu po zdravotní stránce lépe?
No, při rozcvičce jsem dostal dvoje housle a necítil se vůbec dobře. Kluci si ze mě dělali legraci, že tohle musím odčinit tím, že dám aspoň dva góly.

Tak jste jim jejich přání splnil...
Pomohly mi rady našeho trenéra. Ten říkal, že krajní bek Tempa může mít problém s dlouhými balony a přesně to se stalo. Dva nákopy ten hráč špatně odhadl a já už jsem vlastně byl sám před gólmanem. Ty branky byly skoro jako přes kopírák.

První vstřelený gól bývá klíčový. Asi bylo příjemné, že jste šli brzy do vedení, že?
Už po prvním gólu jsme všichni věděli, že tohle už nesmíme pustit. Byla tam euforie, hlavně jsme si říkali, že nesmíme dostat gól, který by vrátil Tempo do hry. Nakonec to bylo ve 30. minutě čtyři nula pro nás, to nikdo nečekal. I soupeř byl hodně frustrovaný a moc se jim v tom rozpoložení nedařilo.

Pustit z hlavy jste také museli zklamání, když jste pár kol před koncem sezony přišli o první příčku...
Remizovali jsme s Kunraticemi a přiznávám, že jsme byli hodně zklamaní. Také jsme si to v kabině všechno vyříkali a soustředili jsme na Tempo. Dost nás to nakoplo a jsme rádi, že jsme to zvládli a první místo jsme si vzali zpátky.

Co podle vás rozhodlo, že jste Tempo nakonec porazili rozdílem třídy?
Všichni víme, že Tempo má dobrý tým, plný mladých hráčů. Na naší straně je hodně zkušeností, já i další kluci jsme hráli vyšší soutěže. Postup do přeboru byl naším cílem a ambice máme vyšší. Ani v přeboru bychom se nechtěli moc zdržovat.

Důležité góly střílel Tomáš Košút. V rozhovoru pro web fotbalpraha.cz už dříve mluvil o tom, že by možná rád ještě oživil kariéru v první lize. Bude pokračovat?
Je pravda, že se stalo několikrát, že se v poslední minutě vytáhl do vápna a vstřelil důležitý gól. V tuhle chvíli nevím, co má v plánu. Uvidíme, zda se ještě pokusí navázat na dobu, kdy hrál v první lize. Samozřejmě je to velká opora Spojů.

Hodně zápasů končilo výrazným rozdílem ve skóre. Teď se musíte připravit na vyšší kvalitu...
My i Tempo jsme dávali hodně branek, ale co my jsme ještě nedali šancí... a to včetně mě. Hlavní pro nás ale bylo, že jsme dělali body. Musím říct, že pro nás bylo mnohdy složitější prosadit se proti soupeřům, o kterých si všichni mysleli, že jim dáme bez problémů třeba osm gólů. Takže když proti nám týmy budou chtít hrát fotbal, bude to jen dobře.

Na jakého soupeře v Pražská teplárenská přeboru se těšíte?
Určitě na zápas s Vyšehradem, vždyť ještě před půl rokem jsem za něj hrál a bude to pro mě hodně pikantní. Ale jsou tam i další zajímaví soupeři - Dukla JM, Královice.

Poslední otázka musí směřovat k oslavám. Byly velké?
Slavilo se. Ale v neděli jsem akorát odjížděl na dovolenou do Řecka. Beru to jako odměnu za postup, bylo to plánované. Ale společně s týmem nejedeme. Vyrážím s kamarády ze školy. Ale to volno po postupu si určitě užiju.



Fotografie