Foto: Prague Raptors
Raptors ve finále evropského poháru prohráli. Úžasný zážitek, příště hrajeme zase, hlásí nadšený šéf klubu

Raptors ve finále evropského poháru prohráli. Úžasný zážitek, příště hrajeme zase, hlásí nadšený šéf klubu

Nový ročník evropských fotbalových pohárů byl vylosován teprve před pár dny, pražští Raptors ale právě udělali tečku za sezonou, když odehráli poslední zápas turnaje Fénix Trophy. Během finálové části v Itálii podlehli 0:2 celku FC United of Manchester. Vystoupení v pohárové Evropě zhodnotil pro web fotbalpraha.cz prezident Raptors Darren Moss.

Evropský pohár amatérských týmů musel být sám o sobě zážitkem, ale duel proti Manchesteru byl určitě něčím výjimečný. Co jste říkal na šanci hrát proti takovému týmu?
Samozřejmě FC United je velmi známý tým v neprofesionálním fotbale s hráči s mnoha zkušenostmi, někteří jsou dokonce z týmových akademií klubů z Premier League – takže jsme věděli, že to bude opravdu velmi těžký zápas. Oni vyhráli všechny zápasy ve skupině. Do utkání jsme šli s podobnou filozofií jako vždy. Chtěli jsme soupeře dostat pod tlak, napadat jejich rozehrávku a byli jsme zvědaví, jak se s tím vypořádají. Nakonec nám asi chybělo malinko kvality a také jsme udělali pár chyb, což jejich útočníci dokázali potrestat gólem. Ale celkově si myslím, že můžeme být na náš klub i na to, jak jsme reprezentovali český amatérský fotbal, hrdí. Fanoušci, hráči a zaměstnanci soupeře se k nám chovali výjimečně. Myslím, že to byl pro všechny v našem klubu úžasný zážitek.

Šlo o amatérské týmy, mohli si hráči měnit dres? Každý chtěl mít asi památku na výjimečný zápas, ne?
Nejsem si jistý, jestli to někdo udělal a dres si vyměnil, ale docházelo k tomu. Nešlo jen o dresy, týmy si dávaly dárky, i když třeba proti sobě při finálové části turnaje v Itálii ani nehrály. Bylo to cool a docela surrealistické být na fotbalovém turnaji, kde se tohle odehrává. Měli jsme také sady dresů na prodej, zájem měli fanoušci z Německa, Španělska a Anglie. Bylo skvělé, že si je někteří oblékli a fandili nám.

Vím, že myšlenky a prezentace hodnot Prague Raptors jsou důležité, ale jak moc byla v hlavách hráčů myšlenka na vítězství nad soupeřem slavného týmu?
Na vítězství jsme určitě mysleli – turnaj je o navazování přátelství a spojení ve fotbale s podobně smýšlejícími kluby, ale také o zisku trofeje. Na oslavách FC United jsme mohli vidět, jak moc pro ně zisk trofeje znamenal a náš cíl byl stejný... Bojovat a vyhrát během devadesáti minut a poté oslavovat s našimi novými přáteli a fanoušky. Je to docela zvláštní koncept, ale zatím to funguje tak, jak jsme chtěli.

Pomůže fakt, že jste hráli v pohárové Evropě, tomu, že bude větší zájem nastupovat za Prague Raptors?
Úspěch by nám měl pomoci s hledáním nových hráčů pro nadcházející sezonu. Víme, že rosteme, a proto potřebujeme více fotbalistů. Máme pár zajímavých hráčů, kteří se už dohodli, že se přestěhují do Prahy a budou za nás hrát. Stále ale potřebujeme tři, čtyři hráče z EU, abychom mohli být lépe připraveni na pravidla, které potřebujeme splnit, pokud bychom se posunuli do vyšší soutěže. Samozřejmě věříme a doufáme, že účast v Evropě zvýší zájem o náš klub.

Byli s vámi na finálové části turnaje fanoušci?
Bohužel jich nebylo mnoho, zvláště ve srovnání s FC United. Ale naštěstí se k nám přidali fanoušci HFC Falke z německého Hamburku, aby fandili týmu ve finále. Navázali jsme opravdu skvělé přátelství s jejich klubem, který má mnohem větší fanouškovskou základnu než my a opravdu pomohli, aby i pokřiky Raptors byly ve finále slyšet.

Hrát domácí soutěž a evropský pohár je komplikací i pro ligové kluby, které si občas stěžují na nabitý program. Jak těžké to pro Raptors bylo?
Vlastně jsme si to užívali. Pocházím z Anglie, kde má většina lig v nižších divizích 22 nebo 24 týmů, k tomu se hraje několik pohárových soutěží každý rok (většina týmů se může přihlásit do FA Cupu + poháru nižší ligy + regionálního poháru). FC United of Manchester například hraje dva zápasy týdně prvních několik měsíců sezony. Samozřejmě to má dopad na zranění a ve skutečnosti jsme měli během našich zápasů Fenix Trophy nějaká ošklivá zranění, včetně toho, že Josh Harris-James musel do nemocnice v Hamburku a chyběl nám několik měsíců. Pomohlo nám také to, že máme i kvalitní rezervu. Spolupráce funguje skvěle.

Užili jste si po turnaji Itálii?
Osobně jsem zamířil rovnou domů, chtěl jsem vidět náš ženský tým v play-off o postup. Holky vyhrály, takže to stálo za tu dlouhou cestu. Kluci ale zůstali a šli ven, slavili s ostatními týmy. Slyšel jsem spoustu příběhů, že to vydrželi v Rimini až do rána.

Bude se turnaj hrát i v příští sezoně a zúčastní se ho Raptors?
Stoprocentně. Turnaj je již potvrzený a my jsme potvrdili účast. Myslím, že příští rok dojde k určitým změnám, bude hrát více týmů z více zemí, což bude znamenat určitou změnu ve struktuře. Těšíme se na setkání s novými přáteli z celé Evropy, ale také se budeme snažit jít i my o krok dále než letos. Ať už to bude jakkoliv těžké, chceme se prosadit.

Jaký byl největší zážitek, ať už ze skupinové fáze turnaje, nebo nyní z finále v Itálii?
Říct jen jednu věc je docela těžké. Lepší je říct třeba tři. První zážitek je, že se nám podařilo potkat tolik skvělých lidí s mnohem více zkušenostmi, potkat se s většími kluby než jsme my, kdy jsme se mohli od nich učit. Získali jsme informace o tom, jak tyto kluby fungují a rostou.

Co dalšího vás uchvátilo?
Bylo úžasné, jak kluci zvládli poslední zápasy, když si zajistili vítězství ve skupině. Dostali jsme se v tabulce nahoru. Odhodlání všech hráčů a trenérů bylo obrovské. Třetí věcí, kterou chci zmínit, byla radost, když jsem viděl, jak se hráči sbližují a tráví spolu čas. Znamenalo to mnohem víc než se jen potkávat na tréninku nebo zápasech. Bylo super, když spolu hráči cestují, sdílejí hotelové pokoje, vstávají na snídani... Myslím, že si to kluci opravdu užili. To platí i pro celý turnaj. Už teď se těšíme, jaké soupeře dostaneme pro příští sezonu.