Foto: Pavel Jiřík st.
Šance postoupit do přeboru je blízko, vědí v Braníku. Klukům se to snažíme vyhnat z hlavy, říká kouč

Šance postoupit do přeboru je blízko, vědí v Braníku. Klukům se to snažíme vyhnat z hlavy, říká kouč

Pražská teplárenská přebor je na dohled. Dvě kola před koncem soutěže vedou tabulku B skupiny I. A třídy fotbalisté Braníku s 56 body. Stejnou porci bodů má ale momentálně také konkurenční ČAFC - tým ze Záběhlic by se však na konci soutěže při bodové rovnosti posunul na první příčku. Výš by ale měly jít oba celky. „My se hlavně soustředíme na to, abychom vyhráli oba zbývající zápasy. Pak se budou řešit další věcí,“ říká kouč branických fotbalistů Marek Bukovský po víkendové výhře 1:0 na Zbraslavi, kterou tak Braník v přímém souboji odstřihl z postupového boje.

Postup je po výhře 1:0 na Zbraslavi o hodně blíž, že?
Blízko asi je, ale nás čekají ještě dva velmi těžké zápasy. Se Slivencem a Libuší, kdy se může stát cokoliv. Všichni to vnímáme a klukům se to snažíme vyhnat z hlavy.

Rivala v boji o postup jste porazili na jeho půdě. Jak těžké to bylo?
Zvládli jsme to. Ten zápas byl zvláštní, protože soupeři chyběli dva klíčoví hráči - Sedláček a David. Ti dali dohromady přes čtyřicet gólů, takže Zbraslav hrála daleko více týmově. Makali a hráli fakt dobře, o to víc mě naše výhra těší. Přiznávám i to, že jsme přečkali nějaké jejich šance a nakonec dali vítězný gól. Hodně jsme se nadřeli, ale taková výhra těší více, než když vyhrajete 5:0.

S ČAFC jste v čele bok po boku, ale máte horší vzájemné zápasy. Takže pokud ČAFC neklopýtne, a vy také ne, budete brát druhé místo...
Když se ohlédnu za těmi vzájemnými zápasy, štvou mě i s odstupem oba. U soupeře jsme odehráli jeden z nejhorších zápasů v celé sezoně. A doma? Tam jsme měli dvě šance, kdy to soupeř vyhlavičkoval z prázdné branky. To jsme si zasloužili vyhrát. Takže ohledně vzájemných zápasů je ve výhodě ČAFC, s tím už nic neuděláme.

Postup vás nejspíš nemine, ale z prvního místa by asi chutnal lépe, co?
Z prvního místa je to vždycky lepší, taky to lépe vypadá. Z druhého místa je to jiné, ale když to nepůjde jinak, budeme to brát. Teď hlavně musíme vyhrát oba zbývající zápasy a třeba ČAFC někde ztratí, možná v posledním kole v Modřanech...

Pro řadu expertů i fanoušků je pohled na tabulku trochu překvapením, leckdo už ČAFC z boje o přebor odepisoval...
A co bychom měli říkat my? Někdy po šestém kole jsme byli devátí. V tu chvíli bych nevěřil, jak bude vypadat tabulka dvě kola před koncem. Pomohla nám série patnácti zápasů bez prohry. Věděli jsme, že prohra jednou přijde, jen to nemuselo být zrovna na ČAFC... Ale jejich trenéra Pavla Novotného dobře znám. Umí tým nahecovat, přivést kvalitu, takže já jsem čekal, že se Čafka vrátí do hry. Není to o jedenácti hráčích, ale o šestnácti, to on dobře ví. Každý tým trápí zranění, kluci chodí do práce, takže musí být na krizové chvíle připravený.

Cítím velký respekt před finišem sezony, ale v situaci vašeho týmu si dovolím říct, že by snad byl hřích nevyužít šanci posunout se do přeboru. Vnímáte to stejně?
Je to přesně tak. My šanci chceme využít, i když je to pro mě spojené s tím, že mě bude čekat hodně práce. Určitě nebudeme chtít postoupit do přeboru s tím, aby se po roce padalo. Bude třeba tým posílit, ale to jsou příjemné starosti. Teď jsme v pozici, kdy vlastně musíte vyhrát všechny zápasy, když budeme v přeboru, bude naše role jiná.

Pokud postup do Pražská teplárenská přeboru klapne, jak velký zásah do týmu bude třeba?
Nějaké hráče sehnat musíme. Zároveň si ale uvědomujeme, že máme dobrou mládež a chceme dávat šanci mladým klukům od nás. Myslím, že využijeme takový mix hráčů, který kádr oživí. Teď se hlavně soustředíme na to, abychom ty poslední dva zápasy zvládli.



Fotografie