Foto: Admin
Dva týmy s nadějí na dvě trofeje v jedné sezoně. Finále Teskahor poháru je tady, Tempo vyzve Újezd Praha 4
31.05.2022

Dva týmy s nadějí na dvě trofeje v jedné sezoně. Finále Teskahor poháru je tady, Tempo vyzve Újezd Praha 4

Hlavní město se těší na velké finále Teskahor poháru Pražského fotbalového svazu: po dvou sezonách, kdy se nedohrála sezona, a soutěže zůstaly bez vítězů, zítra pozvednou nad hlavu nablýskanou trofej buď hráči Újezdu Praha 4, nebo Tempa. Hraje se od 18 hodin na Střížkově. Jak finále vidí trenéři obou týmů, které se o víkendu naladily hladkým vítězstvím?

Újezd Praha 4 doma v Pražská teplárenská přeboru porazil 3:0 sestupující Újezd nad Lesy a chybí mu získat tři body z posledních tří kol (Admira B, Kolovraty, Podolí), aby definitivně stvrdil přeborový triumf. Újezd tak může stále snít o dvou trofejích.

„Samozřejmě se o tom bavíme, hráči to mají v hlavách, ale důležité je, že to máme ve svých rukách. Chtěli bychom získat double, to je jasné,“ přiznává Karel Jeřábek, trenér Újezdu Praha 4. „Šli jsme do sezony s tím, že jasná priorita je pro nás přebor. Do poháru jsme nastoupili tak, že pro nás není tak důležitý, ale pořád jsme vyhrávali, až jsme se dostali sem. Když už jsme ve finále, rádi bychom zvedli pohár nad hlavu,“ usmívá se Jeřábek.

V sobotu proti Újezdu nad Lesy už kalkuloval se středečním zápasem. „Zkoušeli jsme nějaké kluky pošetřit, sezona se blíží ke konci, jsou nějaká zranění, a i když má pohár samozřejmě svou váhu, tak naše jednoznačná priorita je Admira B v sobotu,“ opakuje Jeřábek. „Což ale samozřejmě neznamená, že chceme s Tempem prohrát.“

Jeřábek je velmi úspěšný kouč, přebor už vyhrál s Horními Měcholupy, Meteorem, Vršovicemi i Újezdem Praha 4. Teď je blízko pátému triumfu. Teskahor pohár mu ale ve sbírce úspěchů stále chybí. Dvakrát byl ve finále: v roce 2013 prohrál s Vršovicemi 2:3 právě s Tempem, v roce 2019 podlehl Újezd Praha 4 Přední Kopanině 1:4. „Mám to samozřejmě v hlavě, že mi pohár chybí. V posledním finále s Přední Kopaninou jsme měli trochu jinak složené mužstvo, bylo tam víc starších hráčů a myslím, že jsme doplatili na rytmus sobota – středa – sobota. Fyzicky jsme to nezvládli,“ ohlíží se o tři roky zpět.

Podle trenéra Újezdu Praha 4 nemá zápas favorita, ač narazí lídr přeboru na tým z I. A třídy. „Beru to tak, že určitě nejsme favoritem, i když je mezi týmy rozdíl jedné soutěže. Tempo už víceméně patří do přeboru. Je to velice kvalitní tým, který se díky složení a dlouhodobé práci s mužstvem v přeboru určitě neztratí. Naopak si myslím, že bude patřit do první pětky,“ předpovídá Jeřábek. „Tohle je jeden zápas, což je vždycky jiné než dlouhodobá soutěž. Asi se bude i taktizovat, je to otevřené.“

Hrát se bude na neutrálním hřišti na Střížkově. „Pro nás je to v podstatě první ze série čtyř zápasů venku, protože tři přeborové zápasy budeme hrát taky venku. Dost lidí si myslí, že když hrajeme doma, tak to vždycky nějak umlátíme, ale řekl bych, že poslední dobou hrajeme venku lépe než doma. Venku jsme v přeboru za celou sezonu dostali jen čtyři góly, což mluví samo za sebe,“ upozorňuje Jeřábek.

Pokud by jeho tým ve středu vyhrál, nedají se čekat velké oslavy. „Program a všechno kolem uzpůsobujeme našemu cíli vyhrát přebor. To bychom rádi dotáhli. Pokud se k tomu povede získat ještě pohár, byla by to skvělá sezona. Přeci jen double by byl hodně cenný,“ říká Jeřábek.

O dvou trofejích mohou stále snít i na Tempu: tým je pořád ve hře o 1. místo v A skupině I. A třídy, kde se přetahuje se Spoji. O víkendu se Tempo naladilo výhrou 4:0 v Dolních Chabrech.

Zatímco Újezd Praha 4 Teskahor pohár ještě nevyhrál, Tempo slavilo v roce 2013 v už zmiňovaném finále proti Vršovicím, které vedl právě trenér Jeřábek…

S jeho slovy o tom, že letošní finále nemá favorita, nesouhlasí Petr Vanko, kouč Tempa. „To snad vidí každý, že zápas favorita má. Jestli někdo řekl, že tohle finále nemá favorita, tak mě dobře pobavil. Pokud to bylo řečeno v rámci respektu směrem k Tempu, tak mě to samozřejmě těší,“ reagoval Vanko. „Nejdeme ten zápas prohrát, budeme chtít uspět, ale taky vidíme kvalitu soupeře, který na jaře všechno vyhrál a je v čele přeboru.“

Stejně jako Újezd Praha 4, také Tempo prý s účastí ve finálovém duelu příliš nepočítalo. „Ale dá se říct, že jsme to zvládali suverénně, tedy až na Duklu Jižní Město. Program se nám kvůli poháru hodně nahustil, ale zvládli jsme to, tak proč se neodměnit... Finále je nečekanou šancí získat další úspěch,“ říká Vanko. Jeho tým na cestě Teskahor pohárem vyřadil ve 2. kole soutěže v napínavém utkání Duklu JM 4:3.

V I. A třídě je však Tempo společně se Spoji ve výrazném trháku. Ve 27 kolech jen dvakrát prohrálo a jednou remizovalo při skóre 145:21! Újezd ve značně vyrovnanějším přeboru ztratil za dvě remízy a jednu porážku při skóre 84:21.

„Tohle je spíš výhoda Újezdu Praha 4, když dokáže zápasy rozhodnout v závěru nebo je otočit. To je určitě posílí,“ myslí si Vanko, jehož celek by měl nastoupit v plné síle. „Nemáme žádné vážné absence, dobře jsme potrénovali a budeme chtít vyhrát. Před zápasem s Duklou JM se nám taky moc nevěřilo, a povedlo se. Pro nás je super, že máme možnost si proti takovému soupeři zahrát. Neexistuje větší výzva, než nastoupit proti lídrovi přeboru ve finále poháru. Kdybych si mohl něco přát, tak klidně naši výhru 5:4. Ale je třeba vidět i to, že oba týmy málo inkasují. Pro oko diváka by ale bylo lepší, aby padaly góly a bylo to dramatické.“

Cesta obou finalistů Teskahor pohárem

1. kolo
Kunratice - Tempo 0:16

2. kolo
Tempo - Dukla JM 4:3
Libuš - Újezd Praha 4 0:4

3. kolo
Radotín - Tempo 0:4
Újezd Praha 4 - Spoje 4:2

Čtvrtfinále
Prague Raptors - Tempo 0:3
Zličín - Újezd Praha 4 2:5

Semifinále
Újezd nad Lesy - Tempo 2:8
Újezd Praha 4 - Uhříněves 5:3


Finále Teskahor poháru PFS
Středa 1. června od 18 hodin, stadion Střížkov
Tempo – Újezd Praha 4
Rozhodčí: Havel – Šaróka, Kučera. Delegát: Ulrich.