Foto: Union Vršovice
Mladší dorostenci Vršovic ovládli anketu Sportovec roku Prahy 10. Teď toužíme vyhrát přebor, říká trenér Kodýdek

Mladší dorostenci Vršovic ovládli anketu Sportovec roku Prahy 10. Teď toužíme vyhrát přebor, říká trenér Kodýdek

Parádní sezonu zažívají mladší dorostenci Unionu Vršovice: v tabulce přeboru míří za titulem, když mají čtyři kola před koncem náskok 7 bodů na druhý Braník. Během května bylo mužstvo navíc oceněno v anketě Sportovec roku Prahy 10 za roky 2020 - 2021. Vršovičtí ovládli kategorii Sportovní týmy. Slavnostní vyhlášení proběhlo v prostoru zahrady Trmalovy vily. „Radost nám ocenění udělalo samozřejmě velkou, protože uspět v teritoriu Slavie a Bohemky není snadné,“ řekl trenér mužstva Martin Kodýdek.

Co pro vás a váš tým tohle ocenění znamená?
Já bych v první řadě vyzdvihnul pohled vedení městské části, které ocenilo i tým, který nemá ve svém středu republikové medailisty, reprezentanty či dokonce účastníky mistrovství světa, což byl případ některých jiných oceněných. Nezapomínat na základnu, odkud tito medailisté vzejdou, je důležité. Každý nemůže být mistr světa, ale to neznamená, že bychom neměli ocenit jeho úsilí. Radost nám ocenění udělalo samozřejmě velkou, protože uspět v teritoriu Slavie a Bohemky není snadné, ale upřímně řečeno, celý tým víc touží vyhrát pražský přebor.

Jak na ocenění reagovali hráči a vedení klubu?
Bylo to poměrně nečekané, takže jsme byli mile překvapeni. Praha 10 je městská část, kde má sport zelenou, a proto je konkurence velká. V minulém ročníku byl za fotbal oceněný tým Slavie U19 a cenu obdržel také trenér A týmu Slavie Trpišovský. A to nemluvím o jiných sportech… Ohlasy byly samozřejmě velmi pozitivní, cena přibude mezi poháry, kterých Union za svou více než stoletou existenci získal nemálo.

Díky čemu jste si podle vás cenu vysloužili?
Letos byla anketa specifická tím, že se oceňovaly kvůli covidu dva roky. Přesné důvody neznám, ale roli asi sehrála mimo jiné i naše tréninková aktivita v rámci omezených covidových pravidel, která následně byla přetavena v zajímavé výsledky. V přátelských zápasech těsně po covidu jsme potrápili i ligové týmy a následně jsme v jarní části přeboru dominovali zejména na domácím hřišti. V průměru jsme doma, na území Prahy 10, vstřelili téměř deset branek, například jsme vyhráli jedno utkání 20:0. Mimochodem nám v tomto zápase nestačil zbrusu nový ukazatel výsledků, který výrobce nastavil jen do devatenácti, takže na konci na něm svítilo 0:0. (usmívá se)

Jak velká motivace může být titul Sportovce roku Prahy 10 pro vaše svěřence?
Motivace kluků je dána hlavně dvěma jinými faktory. Tím prvním, který jsem již zmiňoval, je, že bez ohledu na ocenění chceme hlavně vyhrát soutěž a tím druhým, neméně důležitým, že kluci jsou parta, která se ráda schází, a to i mimo hřiště. Sdílený úspěch lidí, co se mají rádi, je přece nejvíc.

Čtyři kola před koncem přeboru vedete se sedmibodovým náskokem tabulku, co by pro vás přeborový triumf znamenal?
Hodně. Jednalo by se o sportovní vrchol týmu. Sám vím, že člověk toho v životě moc nevyhraje, i když má úspěšnou kariéru. Bylo by to završení úsilí kluků, které vedu od starší přípravky. Tým se pohyboval v soutěžích vždy okolo třetího, čtvrtého místa, když těžké důležité zápasy těsně prohrával. Právě to, že jsme se naučili vyhrávat i nad týmy, které aspirují na vítězství v soutěži, považuji za zásadní zlom. Je to důležité i pro život. Ve správnou chvíli podat maximální výkon. Zůstat po celou dobu koncentrovaný, nebýt nervózní, nebát se předvést, co v tobě je, najít v sobě sílu, když to nejde, považuji za zcela zásadní pro fotbal i pro život. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká a vyhrát může jen jeden, rozhodují detaily a srdce. Věřím, že vršovické srdce bude letos v přeboru mladšího dorostu to největší. Aktuálně máme náskok sedmi bodů, přičemž dva největší soupeře jsme porazili a s třetím hrajeme doma, kde jsme zatím stoprocentní. Nechat si to teď utéct by byla opravdu velká škoda. Ale jak se říká, je to kulaté, stát se může všechno.

Je právě tento váš tým budoucností Vršovic, které jsou momentálně v I. A třídě, ale historicky patří spíš do přeboru?
Úplně si to nemyslím. Mužský A tým Vršovic nyní vede trenér Michal Bareš, který vychoval generaci hráčů, jenž dominovala v mládežnických kategoriích ještě více než tým, který vedu já. Když se podívám na soupisku z posledních zápasů mužů, tak v nominaci na utkání je zhruba deset hráčů ročníků 2000-2002. Za ním jsou dva velmi kvalitní ročníky, právě ten náš 2005 a pak 2008. Když si to dám dohromady, vychází mi, že kolem roku 2030 A tým SK Union Vršovice nejen, že bude hrát pražský přebor, ale že bude usilovat i o vítězství v něm. Kdyby mi dal někdo pěkný kurz, klidně bych si na to i vsadil. (směje se)

Článek o vyhlášení s přehledem vítězů si můžete přečíst ZDE 

 



Související články