Foto: Pavel Jiřík st.
ČAFC se vrací do postupové hry. Už ale není prostor na chybu, varuje kouč Novotný

ČAFC se vrací do postupové hry. Už ale není prostor na chybu, varuje kouč Novotný

Tým ČAFC byl ohledně postupových šancí po domácích klopýtnutích v jarní části I. A třídy skoro na odpis. Jenže tým trenéra Pavla Novotného se rve s osudem a poté, co v domácím prostředí vyhrál 1:0 nad Braníkem, je zpátky ve hře. V tabulce už vystoupal na druhé místo. „Zbraslav prohrála s Libuší a my jsme se vrátili do hry. Věřím, že když vyhrajeme do konce soutěže všechna utkání, vrátíme ČAFC do přeboru,“ tvrdí kouč.

Věřil jste, že vám Zbraslav domácí ztrátou nabídne šanci zamíchat ještě postupovými kartami?
Po našem utkání jsem sice odjel na chalupu, přece jenom stačí, když jsem na ČAFC a na fotbale pět dní v týdnu. Ale zprávy ze zápasu jsem měl snad každých pět minut. Kluky z týmu jsem úplně zbláznil, takže jeli na zápas a psali mi o všem, co se tam děje. Když si to dám dohromady s naším zápasem, byl to v A třídě výsledkově víkend snů.

Je pravda, že první krok, aby se ČAFC mohl zamíchat do postupové hry, jste museli udělat sami...
Předvedli jsme dobrý výkon a myslím, že jsme byli o chlup lepší než Braník a nakonec jsme i těsně vyhráli. Povedlo se nám vyhrát čtvrtý zápas v řadě, myslím, že nás nastartoval k té sérii zápas s 1999 Praha. Prohrávali jsme rychle o dvě branky a nakonec zvítězili 4:3.

To už jste ale měli za sebou řadu zklamání, kdy se na jaře vyhrát nepodařilo. Neříkal jste si, že je po nadějích?
Nejdříve jsme na jaře prohráli se Zbraslaví, které výhru vychytal fantastický gólman Zich. To, co zneškodnil, se nevidí ani na třetí lize. Znám se s ním spoustu let a chytal fakt skvěle. No a pak je tam další zkušenost, Ondřej Sedláček, co nám dal jeden z gólů. Pak přišla Libuš, půle 1:1 a nakonec prohra 2:4. To nám do smíchu vážně nebylo. Opravdu jsme si mysleli, že je s nadějemi skoro konec.

Jak se v tak těžké chvíli motivuje tým?
Hlavní je všechno zvládnout v hlavě. V tomhle stavu sezony už nic nedotrénujete, hráči se musí kousnout a makat. Přitom víte, že mají svoje rodiny, zaměstnání. Pořád je nás ale čtrnáct na tréninku. Všichni makají a přejí si vrátit ČAFC do přeboru.

Když do konce sezony neztratíte ani bod, věříte, že se dostanete do postupového cíle?
Když vyhrajeme všechno, tak se to podaří. Ale je před námi hodně těžkých zápasů. Stodůlky venku, Střešovice doma. Jedeme na Nebušice, kde skončil trenér. Musíme odmakat naplno každý zápas, každý poločas. Tři roky na všem pracujeme od rána do večera s panem Kalibou, pereme se o přebor. Dvakrát jsme si prošli obrovskou krizí, ale makáme dál.

Střelecky pomáhá také zimní posila Matoušek, to je hráč, co patří do vyšší soutěže, že?
Myslím, že by mohl bez problémů kopat třetí ligu. A to jsme měli připraveného ještě dalšího skvělého hráče. Třeba střelec Jakubov je u nás zaregistrovaný, jenže pak přišla nabídka z Kanady, takže za nás nehraje.

Zájem o angažmá v ČAFC je evidentně velký. Plánujete nějaká známá jména případně i pro přebor?
Kdyby se postoupilo, nějak bychom na situaci museli reagovat. Ale na tohle je brzy. Teď jsme měli hrát s béčkem Vltavínu, a tak máme volno. Kluci si o víkendu užijí s rodinami, přátelák v rozjeté soutěži neseženete. Ale jinak dál tvrdě makáme. Každý další zápas je pro nás klíčový, už nesmíme udělat chybu. Teď je nejdůležitější už další zápas se Střešovicemi.